to17071990 Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Witam wszystkich . Interesuje mnie przerobienie czeskich szelek takich jak te z allegro ; http://allegro.pl/item239285649_szelki_czeskie_do_przerobki_szelki_niemieckie.htmlna szelki szturmowe WH. Prosze o jakies linki albo instrukcje jak to zrobic szybko , tanio i profesjonalnie krok po kroku.Moze ktoś przerabiał takowe i opisze czynności krok po kroku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Cwana gapa ;) Każdy by chciał, żeby mu przerobić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Postaram sie coś skrobnąć ale to jak skoncze pastowac buty górskie i wbije sobie do łba cała wojne 30-sto letnia ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Po 1)Szybko tanio i profesjonalnie wykluczają siebie nawzajem, mi profesjonalna przeróbka zajęła 2 miesiace i poza szelkami kosztowała ok 60 zł (para org łamanych haków pieknych, farba do okuć, org małe aluminiowe oczka do tasm pomocniczych, czernidło do skóry i tak dalej) Do tego szukanie tych hakow, oczek, sposobu wszycia haka typu puszkowego w org szelkach na fotografii, szukanie kawałka skórki groszkowanej na szlufke.po 2)Profesjonalnie zrobi to osoba która ma pojecie o czernieniu i szyciu skóry oraz ma podstawowe (szydło, nóżm dobra igła itp) narzędzia gdyż trzeba dorobic niekóre szwy (konkretnie drzeci szew przy wszyciu dringów na pasach naramiennych i przy wszyciu samych pasow do kółka z tyłu)Jak je ogolnie przerobic? spruwamy całosc, zmywamy czeska farbe z okuc, malujemy okucia szarą farbą o odpowiednim odcieniu, smarujemy elementy skórzane które maja byc czarne czernidłem do skóry, następnie dorabiamy brakujące dziurki na szwy szydłem (w oparciu o org) i jak wszyskto przeschnie (następnego dnia albo i za dwa dni) rozpoczynamy zszywanie całosci dratwa. Wielkiej filozofii nie ma... Jeszcze trzeba roznitowac tasmy naramienne z bocznymi i pozniej znitowac na nowo.Dodam jakies poglądowe fotki moich ; o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 I tak nie są idealne ale póki co w miare jestem z nich zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Zapomniałem dopisac ze farbujemy oczywiście mizdre a okucia malujemy i wszywamy własciwe a nie te smieszne czeskie haczyki z drutu itp. ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Dringi kup w pasmanterii i opal chrom. A jak będziesz czernił skórę to nie zafarbuj brzegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Ober_schutze, a można wziaść jedną z fotek z tej aukcji z allegro i zaznaczyc numerkami co gdzie ? Bo ja tam nie wiem czym sie rozni okucie od klamerki hihihihi ;) i jakiś index pls... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Ober_schutze, a można wziaść jedną z fotek z tej aukcji z allegro i zaznaczyc numerkami co gdzie ? Bo ja tam nie wiem czym sie rozni okucie od klamerki hihihihi ;) i jakiś index pls... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Juz juz ale robie z moich szel i dosc na szybko bo jestem na wylocie w tej chwili ; )1)Org haki łamane - w szelkach czeskich są haki zwykłe podobne do hakow do szelek kawaleryjskich i je najlepiej wymienic na oryginały lub kopie takich jak widac na zdjeciu,2)Oczka małe - w czechah są takie smieszne haki z drutu, powinny byc albo takie małe oczka jak na fotce albo oczka wydłużone, do dostania oryginały jeszcze są. 3)Klamerki do regulacji pasków pomocniczych - czeskie są ok, trzeba przemalowac ino.4)Miejsce znitowania pasków.5)D-ringi do a-ramki/plecaka - trzeba wymienic, tutaj tez czesi daja te smieszne druciane haki (zobacz na aukcji z szelkami czeskimi jak to wyglada)6)Miejsce wszycia tasdm naramiennych w druciane kółko (do tego wrócimy za chwile)7)Pasek tylni, końcówke trzeba ściać w szpic jak na fotce, czeska jest zbyt zaokrąglona.8)Hak tylnego paska wszyty tak jak powinno byc w pozniejszych modelach szelek, często te haki były takie ażurowe z drutu ale takie jak na fotce typ puszkowy tez bywały wróce wrzuce fotke org który ma dokładnie tak to zrobione i na którym sie wzorowałem.! - tym zaznaczyłem dwa miejsca gdzie trzeba dorobić szwów, zarówno przy wszyciu D-ringa jak i tasm naramiennych są po 2 szwy okalające, a krótki po srodku tez powinien byc, bodaj 3 szwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 A generalnie wszystko metalowe w szelkach poza nitami nazywa sie okuciami :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 W literaturze spotkałem się z określaniem owych małych oczek na końcu taśm pomocniczych mianem O-ring'ów, w odróżnieniu od D-ringów na plecach" szelek.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Do kol. Oberschutze. Czym kolega tak ładnie zbrązowił lico? (kolorek jak ze zdjęć oryginalnych szelek normalnie)Tłuszcz jakiś czy farba? Pytam bo też się do tego zabiegu przymierzam (czeskie lico jest takie strasznie pomarańczowe). Ogólnie dziękuję za ten artykuł, też spróbuję swoje tak podrasować. Ps. Twoje miały lico tłoczone w X" czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Niesttey moje lico też ma ten wzorek :/Kolorek faktycznie mnie zadowala, nie zaciemniałem spodów bo 'oddały by' tluszczyk w mundur ale to co wystaje jak najbardziej - sekretem to nie jest i polecam tutaj oliwe z oliwek, najlepiej taka juz mało zdatna do spożycia, bierzemy recznik jednorazowy moczymy dosc porzadnie i smarujemy SILNIE wcierajac az sie zrobi baaaardzo ciemne a nastepnie(po ok godzince-dwóch) się rozjasni gdyż wpije sporą czesc tej oliwy, i tak do oporu tzn do uzyskania własciwego kolorku, ja wcierałem raz dziennie przez 4-5 dni i efekt widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Witam!Czeskie lico jest do kitu a do czernienia polecam farbe do skory TOLEDO SUPER".Farba ta nie ma sobie rownych i mozna ja kupic u dobrego szewca za ok 30zł.Plusy-idealny półmat,nie zostawia smug nie odpryskuje i bardzo wydajna.Pozdrawiam!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Oberek opisz jeszcze swoje parciane szelki-naprawde fajnie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.