Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 WitamI znów prosze o pomoc w rozszyfrowaniu nieśmiertelnika z mojego miasta. Tym razem jest on dość nietypowy: ERWIN HOFFMANN H.V. Amt Oels ..... 13 geb. am 8.10.1896 Prosze o sugestie na ten temat.
piterb1 Napisano 12 Grudzień 2003 Napisano 12 Grudzień 2003 prawdopodobnie to jest pierwszowojenny nismiertelnik
Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 WitamI znów prosze o pomoc w rozszyfrowaniu nieśmiertelnika z mojego miasta. Tym razem jest on dość nietypowy: ERWIN HOFFMANN H.V. Amt Oels ..... 13 geb. am 8.10.1896 Prosze o sugestie na ten temat.
Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 CZY NAPRAWDE NIKT NIE WIE CO TO ZA SKRÓT ??? H.V Amt ????? tam gdzie jest wielokropek pisze nr - właśnie doczyściłem :-)
beaviso Napisano 12 Grudzień 2003 Napisano 12 Grudzień 2003 Powiem tak - w ziemi nie kopię, ale za to mam łeb nie od parady - normalnie jestem z siebie zadowolony, bo wykryłem ten skrót :)1. Amt to urząd2. jakaś wrodzona intuicja podpowiedziała mi że H" będzie od Heer - wojsko3. wziąłem słownik i zacząłem kopać pod V, trafiłem zaraz na Verwaltung - administracja, i tu od razu nos kazał mi się zatrzymać4. uruchomiłem niezaodne www.google.pl i wklepałem Heer Verwaltung5. rezultat: WSPANIAŁA, nieznana mi dotąd, stronkahttp://ostbataillon.fromru.com/ek-h.htmOczywiście jest tam skrót HV - Heeres-VerwaltungA zatem Urząd Administracji Wojskowej w Oleśnicy"Ale może być także Heeres-VerpflegungsamtWojskowy Urząd Kwatermistrzowski w Oleśnicy"pozdr,MPS> Ale ta stronka jest zajebista!!!!!!! Wszystkie skróty!
Pytanie
Gość
I znów prosze o pomoc w rozszyfrowaniu nieśmiertelnika z mojego miasta. Tym razem jest on dość nietypowy:
ERWIN HOFFMANN
H.V. Amt Oels ..... 13
geb. am 8.10.1896
Prosze o sugestie na ten temat.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.