yasioo Napisano 3 Wrzesień 2007 Autor Napisano 3 Wrzesień 2007 witam,Poszukuję pilnie namiarów organizacji które mogłyby uporządkować zapomniane I wojenne cmentarze - znam kilkanaście lokalizacji I wojennych cmentarzy które zostały zaorane i teraz rośnie tam las, za kilka lat nikt nie będzie pamiętał że kiedykolwiek był tam cmentarz.Jeśli ktoś wie jaka organizacja mogłaby zająć się oznaczeniem I wojennych cmentarzy niech poda mi do nich jakiś kontakt. Chodzi o teren województwa podlaskiego i cmentarze tylko z I wojny. yasiooxx@wp.pl
jahooo Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 Jeśli chodzi o cmentarze z I wojny, to na pewno nie mas po co pisać do fundacji Pamięć", ich interesują tylko cmentarze niemieckie z II wojny, austriacy i prusacy ich wogóle nie interesują. Jeśli znasz takie miejsce, to możesz (najlepiej pisemnie) zgłosić do Urzędu Gminy, który ma ustawowy obowiązek takimi miejscami się opiekować. A funkcję nadzorczą sprawuje nad tym Starostwo Powiatowe. Możesz się udać do Urzędu Gminy i pogadać osobiście z wójtem. To nie boli, a dowiesz się, czy uda ci się coś wskórać. Pzdr.
yasioo Napisano 3 Wrzesień 2007 Autor Napisano 3 Wrzesień 2007 Kolega który mi odpowiedział jak widać dobrze orientuje się w sytuacji. Właśnie nikogo nie interesują pruskie i rosyjskie groby z I wojny, a co do urzędu gminy to kolega ma rację - spróbuję, ale wątpię by im się chciało coś zrobić, dlatego szukam organizacji nawet np. niemieckiej która mogłaby takie groby uporządkować, bo rok lub pięć i nikt nie będzie wiedział że tam był cmentarz :(
jahooo Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Jak coś zdziałasz, to daj znać. W mojej okolicy też są groby z I WŚ i nic nie mogę ruszyć do przodu
jacenty2004 Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 I najlepiej niech wszyscy zapomną ,że tam jest cmentarz ,bo za chwilę będą tam same dziury po hienach.
yasioo Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 jacenty2004 - masz rację z tymi hienami, ale gdyby cmentarz został dobrze oznaczony (krzyże,ogrodzenie, może drogowskazy do niego) to hieny tak chętnie by już tam nie weszły. Gorzej jeśli hieny znajdą dawną mapę - na niej cmentarz, pojadą tam i będą mogły bezkarnie kopać bo nawet miejscowi nie będą nic wiedzieli o dawnych mogiłach...
jacenty2004 Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Ale sam już widzisz ,że to będzie ciężka sprawa .No chyba ,że na tym cmentarzu leży przodek jakiegoś naszego VIP-a :) ...Aaaa to wtedy zaraz się w gminie znajdą pieniądze :)
obert8 Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 zapraszam tak to sie robi w lodzi Eksploracja Lodz wpisz w wyszukiwarke
yasioo Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 Wiem że to będzie ciężka sprawa, ale trzeba podjąć ten trud, chcę coś z tym zrobić, nawet jeśli w naszym kraju będzie to kosztować mnie bardzo dużo wysiłku.
yasioo Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Napisano 6 Wrzesień 2007 Obert8 - szukałem na temat eksploracji łódź - dobrą robotę zrobiliście z tą ekshumacją, ale nie ma tam wskazanej organizacji z którą współpracowaliście, rozumiem że ta akcja to efekt waszej współpracy z gminą, w takim razie napiszę do mojego urzędu Gminy
Leuthen Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Ja bym proponował powiadomić Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. - o ile zachodzi podejrzenie, że na tych cmentarzach są pochowani żołnierze niemieccy (bo to ich mogiłami zajmuje się VDK). Adres: Werner-Hilpert-Straße 2, 34112 Kassel Meil: info@volksbund.deMogę pomóc przetłumaczyć list na niemiecki. W przypadku żołnierzy armii austro-węgierskiej najlepiej dać znać do Austriackiego Czarnego Krzyża (adresu nie znam, ale można go pewnie uzyskać od Mirosława Łopaty, autora stronki www o cmentarzach pierwszowojennych w Galicji Zachodniej - meil: amlopata@go2.p). PozdrawiamLeuthen
yasioo Napisano 14 Wrzesień 2007 Autor Napisano 14 Wrzesień 2007 Dzięki wielkie Leuthen, o taką odpowiedź mi chodziło.
pawelsamotyha Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 http://tomzik.free.ngo.pl/index.php?strona=news&news=all popatrz sobie tutaj zrobilismy to wlasnymi silami a cmentarze wojenne sa pod ochrona prawna
yasioo Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Napisano 15 Wrzesień 2007 witam,Napiszę dzisiaj do podanej organizacji mail po angielsku, jeśli mi nie odpiszą to poproszę wtedy o pomoc pana Leuthen by pomógł przetłumaczyć na niemiecki, dzięki jeszcze raz, ciekawe co z tego wyjdzie, oby się udało.
yasioo Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 witam,Napisałem im email po angielsku i od razu przyszło takie coś:Herzlich willkommen beim Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V.Wir möchten hiermit den Eingang Ihrer E- Mail bestätigen und versichernIhnen, dass wir uns umgehend um die Bearbeitung kümmern werden. Bittehaben Sie Verständnis, wenn es mal nicht ganz so schnell wie erhofft geht.Wir sind ein Team mit vielfältigen Aufgaben und bemühen uns jede Anfrageschnellstens zu bearbeiten.Mit freundlichen Grüßen aus KasselIhrVolksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.Werner Hilpert Straße 234112 KasselTel.: 0561 7009 0 Fax 0561 7009 221Email: info@volksbund.dehttp://www.volksbund.deCzy to potwierdzenie czy oznajmienie że mail nie dotarł? Nie znam niemieckiego, proszę o pomoc.
Leuthen Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Potwierdzają, że Twój meil dotarł i zapewniają, że na niego odpowiedzą. Proszą jednak o cierpliwość, ponieważ mają wiele różnych zadań - odpowiedzą najszybciej, jak to będzie możliwe. PozdrawiamLeuthenPS Wygląda na to, że ta odpowiedź została wygenerowana automatycznie :-)
yasioo Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 witam,Tak, odpowiedź została wygenerowana automatycznie, ale nie wiedziałem co oznacza, dzięki Leuthen za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.