Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelnik

domo

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sami jesteście podejrzani -_-

Na 100% oryginalna blacha.

SS Panzer Grenadier Ersatz Bataillon Totenkopf - zapasowy batalion grenadierów pancernych SS Totenkopf.

Pozdrawiam
Napisano
Nie wiem, czy jest to numer zołnierza, ale z drugiej strony blachy jest numer 1896.

Dodam (żeby to było jasne!)nie wszedłem na stronę, żeby się pozbyć, czy sprzedać ten nieśmiertelnik, bo chcę kasę, ale chęć poznania do kogo należał.
Napisano
Oto wasz numer.

Oczywiście żołnierze przechodzili w tej jednostce tylko szkolenie, póżniej przeniesiono ich do Nordland, które brało udział w walkach o Szczecin.

Pozdrawiam
Napisano
Witam,

żeby zakończyć dyskusję: znak jest autentyczny, i jeśli pochodzi z najbliższych okolic Szczecina, to z dużym prawdopodobieństwem wytypować można przynależność żołnierza. Wiadomo, że w okolicach Szczecina nie walczyły oddziały 3 Dwizji Panernej SS Totenkopf". Jest prawdopodobne, że żołnierz należał do 10 Dywizji Pancernej SS Frundsberg", ale na wykazach poległych w okolicach Szczecina nie spotkaliśmy żołnierza tej dywizji z podobną lachą". Najróżnorodniejsze znaki tożsamści znadują się na wykazach poległych z 11 Dywizji Grenaderów Panernych SS Nordland", zatem z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć można, że właściciel znaku tożsamości należał właśne do tej jednostki. Ale czy walczył w 23 czy 24 pułku grenadierów pancernch SS, nie da się określić bez znajomości miesca zdarzenia.
Znalazcę prosimy o kontakt - możliwe, że w pobliżu walają" się szczątki poległego. Andoss gg2079464
Napisano
oley to mój kumpel, bezpośrednio związany z tematem ;)
poprosiłem aby również włączył się do dyskusji i tyle
wróćmy proszę do tematu: co to za nieśmiertelnik, gdzie zgłosić jego znalezienie, co w nim podejrzanego ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie