Skocz do zawartości

Zdjęcia niemieckich samolotów uszkodzonych przez naszą OPL w 39r.

balans

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj, jak sądzę, jest odpowiedni dzień do założenia tego wątku. Otóż w stareńkim Der Adler" z 1940 roku znalazłem artykuł o [jeżeli dobrze zrozumiałem] uszkodzonych we wrześniu 1939 roku przez naszą OPL samolotach Luftwaffe, które pomimo poważnych uszkodzeń doleciały do swojej bazy. Myślę, że artykuł ciekawy, a zdjęcia raczej mało znane.
Napisano
Benedykt Kempski w pracy Samolot transportowy Junkers Ju52/3m" pisze: Na samą tylko Warszawę zrzucono z samolotów Ju 52/3m 72 tony bomb zapalających i 486 ton bomb odłamkowych...W wojnie z Polską samoloty Ju 52/3m zastosowano po raz ostatni w roli bombowców...Straty w tej wojnie wyniosły ogółem 59 samolotów Ju 52/3m..." Pewnie większość to tzw. straty niebojowe, ale przynajmniej kilkanaście [jeżeli nie więcej] to efekt naszego oporu.
Napisano

Znane zdjęcie, podpisywane jako prawdopodobnie zrobione we wrześniu 39. Teraz chyba mamy tego potwierdzenie, bo ten artykuł w Der Adler pochodzi z przed kampanii we Francji w 1940 roku.

Napisano

Podpis pod zdjęciem.

P.S.
Mam jeszcze pod ręką do zeskanowania artykuł z Die Wehrmacht" z zimy 39/40 zatytułowany Der Tag von Melno", w którym jest coś o walkach 3 września właśnie w okolicach Melna, ale nie wiedzieć czemu ilustrowany jest zdjęciami [z ćwiczeń?] jakiegoś oddziału rozpoznawczego zimą 39/40. Jak ktoś wykaże zainteresowanie przetłumaczeniem go i zamieszczeniem na forum krótkiego streszczenia to go wkleję.

balans

Napisano
co do Ju-52 z fotki to podpis brzmi mniej więcej tak: uszkodzenia powstałe w wyniku uderzenia-lub jak kto woli dosłownie poruszenia lub narzuszenia drzewa- w następstwie mgły.Samolot dalej wykonywał lot bez widzialności, następnie bezpiecznie wylądował. Także to nie uszkodzenie przez naszą OPL niestety.
pozdrawiam
kuna
Napisano
Oczywiście chodziło mi o zdjęcie jedno bodajże nr 3 i opis do niego bo kolejna fotka z kawalkiem Ju-52 pod którą opis jest taki:Nawet to trafienie pociskiem p-lot w powierzchnie nośną Ju-52 nie mogło zagrozić bezpieczeństwu samolotu. Czyli jednak to drugie ktoś czymś trafił:)
Napisano

Dzięki Kuna. Na chwilę obecną możemy mieć 100% pewność, że zdjęcia uszkodzonych przez OPL Ju 87 Stuka są z września 39, bo artykuł z Der Adler jest z początków kwietnia 40 roku, a więc z przed kampanii na zachodzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie