ja20 Napisano 1 Wrzesień 2007 Autor Napisano 1 Wrzesień 2007 Zastanawia mnie, czy może ktoś kopie w Otwockich lasach.Ja tutaj stawiałem moje pierwsze kroki z Wykrywką.Kopałem w okolicy muzeum Ziemi Otwockiej, na Dąbrowieckiej górze.Z ciekawszych fantów trafiłem pociski brytyjskie 2 funtowe, sporo łusek Mauserowskich, resztki wysadzonych łusek, kilka fantów na złomach trafiłem, kilka w starym domu.Piszcie jak coś ciekawego się wam udało trafić między otwockimi sosnami.
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 kopiemy,kopiemymogę dodać tylko troszkę monet i słupki na drut kolczasty z przedmościa,a tak z ciekawości to w jakiej okolicy wychodziły 2-funtówki?Naturalnie jeśli zechcesz napisać:)
ja20 Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Napisano 13 Styczeń 2008 My to miejsce Bergmanówa nazywamy, a dokładniej to są okolice muzeum ziemi Otwockiej.Sporo tam brytyjskich rzeczy wychodziło, łusek mauserowskich też dużo, ale Beny przekopał całą miejscówkę.tam chyba po wojnie troszkę rzeczy wysadzili.3 sztuki łusek od Boforsa 37 mm wyszły, niestety ktoś je pozaginał i zrobił dziurkę(chyba fajerwerki sobie robili).Jedna 2 funtówka wyszła koło bunkrów.Trafiliśmy, też na drogę gdzie wychodzą polskie łuski do mausera i kawałki niemieckich zapalników.Kopiesz może w okolicy Kosumcy, Ostrówka?Tam polskie fanty wychodzą, szukam info. na temat wszystkiego co związane z Otwockiem, jak byś miał jakieś książki itp. to napisz tytuły.Ja poza kilkoma przewodnikami nic ciekawego znaleźć nie mogę.
ja20 Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Napisano 13 Styczeń 2008 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=175845#175845nasze pierwsze fanty jakie wykopaliśmy właśnie na Bergmanówie"
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 Te pozaginane łuski to mogą być lampki oliwne-przerobione przez Sowietów.Na południe się jeszcze nie zapuszczałem,choć słyszałem że tam polskie graty wychodzą.Co do Literatury to jest o Otwocku i okolicach troszkę urywków w ksiązkach dotyczących walk pod warszawą w 1944 roku.
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 Przepraszam za pisownie:)Literatura:Wołoszyn Włodzimierz Na Warszawskim Kierunku Operacyjnym";Tadeusz Sawicki Front wschodni a Powstanie Warszawskie"Norbert Bączyk Warszawa 1944"
beny Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 Dwa tygodnie temu trafiłem pod drogą między Otwockiem a Karczewem bombkę SC-10 To największa rozrywka jaką tu trafiłem kiedykolwiek, okolica jałowa pod względem militarki niestety. Pzdr
ja20 Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Napisano 13 Styczeń 2008 pochwal się ile mauserów wytargałeś i z jakich krajów.
daniel-m Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 Teraz jestem z Zielonej, ale pochodze z okolic Otwocka.Bergamnowka o ktorej piszecie chyba okolice dawnej willi gdzie zaraz po wojnie stala ruska (chyba) bezpieka. Mysle (a moze wiem) ze mozna tam sporo trafic.Od Karczewa przez lady do Swierku ciagnie sie tzw. czerwona droga. Budowana jak okoliczna wiesc niesie z gruzu Wawy etc. tak czy inaczej, umocniona i dla czolgow. Po jej obu stronach sa fajne rzeczy.Aha, osobiscie znam miejsce gdzie w 39 nasza dzielna armia skladala bron, i sporo zelaza mozna znalesc. Ale to miejsce zostawiam dla sie, jak przyjade w okoliczne strony na wypoczynek :)
ja20 Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Napisano 13 Styczeń 2008 http://www.muzeum.ock.com.pl/ - my to miejsce nazywamy Begmanówą.
beny Napisano 26 Styczeń 2008 Napisano 26 Styczeń 2008 http://img178.imageshack.us/my.php?image=exlibrisvc3.jpg fant z tego tygodnia
ja20 Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Napisano 26 Styczeń 2008 kopałeś gdzieś dziś?Coś trafiłeś?wrzuć fotkę łuski od boforsa.
ja20 Napisano 31 Styczeń 2008 Autor Napisano 31 Styczeń 2008 kopiemy kopiemy, tylko nie wiemy gdzie jeszcze, chyba w okolicy Ostrówka.
ja20 Napisano 31 Styczeń 2008 Autor Napisano 31 Styczeń 2008 Hubertus, jak chcesz odezwij się na gg 5539955, to pogadamy na temat Otwocka i okolicy.
ja20 Napisano 26 Luty 2008 Autor Napisano 26 Luty 2008 Jeden z Otwockich fantów.Nie ma już na forum nikogo kto by w okolicy grzebał?
ja20 Napisano 28 Luty 2008 Autor Napisano 28 Luty 2008 zniszczona łuska od Boforsa, 3 sztuki wyszły tak samo zagięte, z dziurą.
ja20 Napisano 28 Luty 2008 Autor Napisano 28 Luty 2008 Może jakoś w święta ktoś byłby chętny pokopać gdzieś w okolicy?
ja20 Napisano 28 Luty 2008 Autor Napisano 28 Luty 2008 Z Otwockiego złomu łuski od ptrd czy ptrs i od Iła.
daniel-m Napisano 2 Marzec 2008 Napisano 2 Marzec 2008 Zjade do domu na swieta i wezme rutuska. Jesem chetny na maly wypad.
ja20 Napisano 2 Marzec 2008 Autor Napisano 2 Marzec 2008 a grzebałeś trochę w okolicach Otwocka bo ja za wiele miejscówek nie znam, ale zawsze cokolwiek można trafić.
ja20 Napisano 4 Marzec 2008 Autor Napisano 4 Marzec 2008 Daniel a znalazłeś coś w okolicy Czerwonej drogi?Ja tam za dużo nie szukałem, ale nic tam nie było nawet łuski.Czerwona droga prowadzi raczej chyba w stronę bunkrów, a nie świerku, chyba że o innej drodze mówimy.Może ktoś szukał kiedyś w okolicy przejazdu niestrzeżonego?Tam stoi taki domek na górce właśnie ten plecaczek był tam znaleziony, wyszło tam jeszcze koło od starego motoru, łuska większego kalibru i wycior.W tym domu podobno był niemiecki burdel, czy coś w tym stylu.Lasek obok jest zryty okopami, niestety też pełen kapsli po nalewkach, opakowań po kondonach i wszelkiej maści śmieci.
ja20 Napisano 4 Marzec 2008 Autor Napisano 4 Marzec 2008 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=262707#262707kółeczko z tego domku.Kumpel tam mieszka i mówi że kilka lat temu przyszedł starszy pan, twierdził że był partyzantem i ukrywał się w tym domu w piwnicy w kuchni.Piwnica rzeczywiście była, ale została zasypana.Pokazał miejsce za domem i mówił, że tam można coś znaleźć.Podejrzewam, że nie chodziło mu o śmieci, a my tylko obecne śmieci znaleźliśmy i sobie darowaliśmy.Niedaleko też wyszła ruska monetka i jeszcze kilka rzeczy, które gdzieś tam kumpel ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.