Skocz do zawartości

Do Pokemona

siwyr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pozddro. Kiedyś zadałem pytanie krążki"zapytałeś mnie o miejsce gdzie kopię podałem.Wydawało się że jesteś zainteresowanym tym tematem .Na woje pytanie nie dostałem odpowiedzi (wiem nie wszystko jest wiadome)Jeżeli tak to proszę o odpis ,ponieważ inni czytający post mający podobne problemy proszą mnie o wyjaśnienia .Siwyr Pozdro.
Napisano
Cześć Pokemon. Nie chciałem by cię huk obrabiał ,przepraszam no ale mój post z13.08 pozostał ozdrapany".Jeżeli nic nie wiesz to napisz .
Napisano
Witam kolegów. Spoko- znam się na żartach ;)
siwyr- poważnie napisz co chcesz wiedzieć. Jak widzisz nie cały czas siedze przy kompie, mam co robić a na głowie wiele spraw. Człowiek jest tylko człowiekiem i umykają pewne sprawy. Więc?
Huku pozdrawiam :)))
Napisano
No dobra. Skoro jestes taki tajemniczy, wytężyłem umysł, wrzuciłem w wyszukiwarkę i sam znalazłem:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=495492#495492
:-)))
Napisano
kol. siwyr- temat ciekawy, ale wątek odpowiedzi może pójść w wielu kierunkach. Co cię tak naprawde interesuje? Czy możliwe znaleźć czyste krążki mennicze? Odp. Możliwe. Dlaczego są czyste? Odp. Bo nie dojechały na miejsce przeznaczenia, lub nie zdążyły dojechać np. Księstwo Warszawskie istniało tylko kilka lat. Dziwisz się, że znajdujecie czyste? Odp. Znajduje się również z jednostronnym biciem (nieuwaga mincerzy). Natomiast te które znajduje osobiście kojarzę raczej z płytkim wybiciem i obiegowym wytarciem. Dotyczy to szczególnie monet Księstwa Warszawskiego, Królestwa Polskiego jak i monet Stanisława Augusta Poniatowskiego, a może nawet czasem Augusta III Sasa. Niezły bajzel menniczy był :)
Dlaczego tak uważam? Bo mam takie gładkie, gdzie jednak coś prześwituje. Więc? Więc wytarcie. Jak cos więcej chcesz wiedzieć, to doprecyzuj pytanie.
Pokemon
Napisano
PS. Rozumiem, że doszukujesz się jakiejś sensacji? W historii mennictwa, jes ich bardzo wiele. Jak bedę miał wieczorem czas, to wrzucę tu ciekawą historyjkę. To dopiero jest sensacja! :)))
Napisano
No dobra. Napiszę teraz. :)
Było to pod koniec lat 90-tych. Wybrałem się do bardzo znanego i renomowanego sklepu numizmatycznego pooglądać okazy i może kupic cos drobnego dla siebie, bo moja kieszeń do zasobnych nie należała, ale zainteresowania to zainteresowania :)
Tak się złożyło, że w środku był już jeden młody koleś i prowadził dyskusję z Panem fachowcem", a ja można powiedziec wszedłem w środku tejże dyskusji. Fachowiec" podał mi jakieś monety do pooglądania lub wybrania sobie (już mnie trochę znał) i mimo chodem przysłuchiwałem się toczącej się tam od tego momentu dyskusji, a było to mniej więcej tak:
Napisano
Fachowiec- Skąd Pan to ma?
Młodzian- Mój dziadek przed wojną pracował w Banku.
Fachowiec- Nie ukrywam, że część z tych egzemplarzy mam już w swoich zbiorach, natomiast te i te bardzo by mnie interesowały (pokazał na jakiejś kartce papieru). Kiedy mógłby je Pan przynieść?
Młodzian- Jutro, najpóźniej, po jutrze...
Napisano
Fachowiec- no ta jeśli jest autentyczna, to musiałaby być conajmniej tej wielkości (szeroko rozstawił palce).

Ciągnął dalej:

Fachowiec- wie Pan. Ja zasadniczo to mam duże możliwości finansowe, ale chyba nie aż tak duże aby je wszystkie od Pana kupić, ale nie wykluczone, że coś sobie wybiorę. Te gdańskie to jakiej są wielkości?

Młodzieniec pokazał rozstawiając swoje palce
Napisano
Fachowiec- Proszę Pana. Pan wie, że o sprawie wiemy tylko Pan i ja? (Zdawali się nie zauważać mojej obecności).
Ten towar jest trefny. Wszyscy zamieszani w tę sprawę zginęli a i po wojnie UB szukało tego...

I co koledzy na to?
Napisano
moze jakies matryce czy jak to sie zwie do wybijania monet, jakis zadkich egzemplarzy?nie mam pojecia, rozmowa mogla dotyczyc wielu rzeczy;]najprosciej bedzie odnalesc numizmatyka ktory chcial to kupic;]:P
Napisano
Nie bądź śmieszny :) Dzięki za odpowiedź, ale pomyśl-
Ty powiedziałbyś gdzie kopiesz, co wykopałeś, kiedy gdzie i za ile co sprzedałeś? Numizmatyka od czasu do czasu widuję, bo to znany gość, ale takie tematy to tabu :)
Ma ktoś jeszcze jakieś konkretne pomysły? temat ciekawy. Mam pewną hipotezę, ale nie chciałbym uprzedzić :)
Napisano
Pokemon, niezłe te historyjki, pracujesz w archiwum X:)))??
Monety skradzione przez niemców z gdańskiego skarbca?:)))
Moneta, którą Gomułka zjadł i wy....ał?:)))
Pozdro:)
Napisano
No wreszcie kolega po fachu :) Dzięki :)
Karpik wytęż umysł, albo przewertuj literaturę. Monety próbne? Złote guldeny? Dukaty? Syberyjskie? Napewno rzadkie i cenne...
Napisano
historia ciekawa i wciąga ale nie róbcie z niej telenoweli brazylijskiej i dopiszcie koniec bo już się pewnie wiele osób doczekać nie może :) pozdrawiam:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie