schutze W. Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2007 poszukuję czegoś do zmiękczenia dość sztywnawej skóry, wszyscy mówią, że najlepsza do tego będzie lanolina... tylko rodzi się pytanie - gdzie można to zdobyć i ewentualnie co innego byście polecili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 W aptece.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 na giełdzie, czasami jest w takich w sklepach gdzie torebki skorzane buty itd.Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis 35 Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 Jak ja chciałem kupić lanoline to w aptece powiedzieli że jest na recepte a bez recepty jest bardzo droga i ciężko dostać, więć idź do twojego lekarza i receptę dostaniesz bez problemuPozdrawiamVis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 łojezu... trafiłeś na wrednego babsztyla i tyle :o)jak ja pytam o lanolinę to też zawsze kręcą nosem. mówię wtedy że jeżdżę konno i potrzebuję do konserwacji siodeł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 1 Wrzesień 2007 Share Napisano 1 Wrzesień 2007 A co w niej jest takiego ze tak niechetnie sprzedają?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 1 Wrzesień 2007 Share Napisano 1 Wrzesień 2007 Jak nie lanolina polecam olej rycynowy , zmiekczalem nim pasy ktore przelezaly 60 lat w ziemi efekt extra.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 1 Wrzesień 2007 Share Napisano 1 Wrzesień 2007 kup zwykły olej do skór w jeździeckim. Czy rycynowy jest dobry to dowiemy się po jakimś czasie jak skóra wystawiona będzie na wilgotne i ciemne warunki. Olej do skór jest olejem specjalistycznym - nie jełczeje i nie wysycha jak zwykly lniany. Można użyc jeszcze zwykły tłuszcz do skor ale jeśli mocno zaschnięta skóra to olej lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 1 Wrzesień 2007 Share Napisano 1 Wrzesień 2007 Do skóry nigdy olejów i tłuszczy roślinnych! Pleśnieją i psują się w skórze! Tylko tłuszcze zwierzęce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 1 Wrzesień 2007 Share Napisano 1 Wrzesień 2007 rycynowy jest specyficzny, na nim nie trzymaja sie rzadne bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 1 Wrzesień 2007 Share Napisano 1 Wrzesień 2007 To chyba jakaś kpina. Proszę moderatora o zajęcie stanowiska w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 2 Wrzesień 2007 Share Napisano 2 Wrzesień 2007 Witam. Jako że w klimacie motocyklizmu siedzę od 1990 r., a kto widział morotsa bez skóry?, to tak: jeżeli trochę twarda polecam raczej specjalistyczne preparaty np. Leder Fett z Luisa ( ostatnio trudno dostępny ),wosk do skór z firmy Starwax - ceny 35-50 złociszy, albo też wosk pszczeli wcierany na ciepło, tylko uwaga łatwopalny. Mogą być inne produkty - ważny jest zapach - im mniej zalatuje rozuszczalnikiem tym lepiej. Kombinacje z tłuszczami roślinnymi sobie daruj - tak jak zauważył mój przedmówca skutkuje to w zasadzie nieodwracalnym zniszczeniem przedmiotu. Mały OT moze mod uczyniłby coś na kształt i podobieństwo regulaminu konserwacji na głownej tego podforum np.1. Do odrdzewiania metali nigdy octu!2. Skóry masłem nie traktujmy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 2 Wrzesień 2007 Share Napisano 2 Wrzesień 2007 Może opracuję mały wątek o konserwacji a Wojtek po zatwierdzeniu go podwiesi na forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Wrzesień 2007 Share Napisano 3 Wrzesień 2007 Do przyklejania wątków nie mam uprawnień, to do Bociana. Faktycznie przykleił bym informacje że za ocet do odrdzewiania i olej jadalny do skóry kartka. Te specyfiki motocyklowe które podaje KaktuS to właściwie impregnaty. Sam bawie się motocyklami i znam je. Lepiej i taniej jednak lanolina. Jak ktoś orginał używa to takie specyfiki mają jak najbardziej zastosowanie, znakomici zabezpieczają przed deszczem i ułatwają następnie czyszczenie. Osobiście preferuje specyfiki Gaerne :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 3 Wrzesień 2007 Share Napisano 3 Wrzesień 2007 Widzę pełną zgodę - tak nawiasem jeszcze jest wosk pszczeli, impregnuje, zabezpiecza metalowe przedmioty. Nie dopisałem że porady jak rozbroić zapalnik, itp. to moim zdaniem ban. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 3 Wrzesień 2007 Share Napisano 3 Wrzesień 2007 Ja mam jakiś tłuszcz do skór kupiony w obuwniczym. Jest chyba na wosku pszczelim. Daje dobnre efekty w skórze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek_an Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Witam panówTemat trochę stary ale wiem że sparawia problem.Taka informacja - mam nadzieję, że może się komuś przydać - Kupiłem dzisiaj w aptece plastikowy pojemnik z Lanoliną 500g - cena 45zł. Na niej napis: Lanolina FPV zastosowanie: do receptury preparatów farmaceutycznych stosowanych zewnętrznie, wydawanych bez recepty lekarskiej."Firma Microfarm p.p.h. Kraków, ul. Krakusa 7, tel: (012) 656-62-34.Więc jakieś gadania pań w aptece o receptach itd są chyba wyssane z palca i jak zwykle w naszym kraju brakiem ludziek życzliwości.Wchłanianie lanoliny można polepszyć stosując suszarkę do włosów - no chyba że ktoś lubi piekarniki.Na marginesie wosk pszczeli zawsze na ciepło mieszałem z Olejem linianym i dobrze się spisywał jako impregnat do Bundesów.Pozdrawiam Wszystkichps Oczywiście w innej aptece marudzili i sprzedali mi tylko naparstek lanoliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Październik 2007 Share Napisano 18 Październik 2007 :) Właśnie od tego producenta (znajomy) dostałem kilka opakowań które gdzieś zawieruszyły się i przedatowały. W tym zastosowaniu jedna nie będe się przejmować datą. Polecam ich syropy na kaszel, faktycznie działają, nie wie tylko czy tą informacje da się pociągnąć pod konserwacje gardła i nie wyjdzie że to reklama ;) Jak nie przestane to sam sobie bede zmuszony dać kartke :(Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 Witam Mam pytanie czy lanolina z linku będzie dobra do skóry czy musi być taka z apteki?http://www.allegro.pl/item940107361_oryginalna_niemiecka_lanolina_do_welny_bezzapachu.htmlpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 To jakis zwykly preparat do prania welny :)Panie w aptece czemus nie lubia sprzedawac lanoliny, ale robia z niej masci i te juz lubia sprzedawac. Musisz ugadac pania aptekarjke zeby Ci odsprzedala troche czystej lanoliny, ja kiedys odkupilem spora puszke w calosci i wcale kosztowne nie bylo. Lanoline rozpuszczasz w benzynie lakowej i tym nasaczasz stwardniala skore. Pare rzeczy do zycia przywrocilem :) Lanolina ma ta zalete ze nie zapycha porow skory, ladnie w nia wsiaka a potem nie zasycha po latach na kamien jak niektore chemiczne preparaty czy oleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 Już miałem nadzieję, że się nada ;) To zobaczę co uda mi się załatwić w aptece. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.