schutze W. Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 poszukuję czegoś do zmiękczenia dość sztywnawej skóry, wszyscy mówią, że najlepsza do tego będzie lanolina... tylko rodzi się pytanie - gdzie można to zdobyć i ewentualnie co innego byście polecili ?
matrix14xxx Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 na giełdzie, czasami jest w takich w sklepach gdzie torebki skorzane buty itd.Marcin
Vis 35 Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Jak ja chciałem kupić lanoline to w aptece powiedzieli że jest na recepte a bez recepty jest bardzo droga i ciężko dostać, więć idź do twojego lekarza i receptę dostaniesz bez problemuPozdrawiamVis
Horst Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 łojezu... trafiłeś na wrednego babsztyla i tyle :o)jak ja pytam o lanolinę to też zawsze kręcą nosem. mówię wtedy że jeżdżę konno i potrzebuję do konserwacji siodeł...
Cronos Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 A co w niej jest takiego ze tak niechetnie sprzedają??
matrix14xxx Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 Jak nie lanolina polecam olej rycynowy , zmiekczalem nim pasy ktore przelezaly 60 lat w ziemi efekt extra.Pzdr
rob Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 kup zwykły olej do skór w jeździeckim. Czy rycynowy jest dobry to dowiemy się po jakimś czasie jak skóra wystawiona będzie na wilgotne i ciemne warunki. Olej do skór jest olejem specjalistycznym - nie jełczeje i nie wysycha jak zwykly lniany. Można użyc jeszcze zwykły tłuszcz do skor ale jeśli mocno zaschnięta skóra to olej lepszy
Horst Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 Do skóry nigdy olejów i tłuszczy roślinnych! Pleśnieją i psują się w skórze! Tylko tłuszcze zwierzęce!
matrix14xxx Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 rycynowy jest specyficzny, na nim nie trzymaja sie rzadne bakterie.
Horst Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 To chyba jakaś kpina. Proszę moderatora o zajęcie stanowiska w tej sprawie.
KaktuS Napisano 2 Wrzesień 2007 Napisano 2 Wrzesień 2007 Witam. Jako że w klimacie motocyklizmu siedzę od 1990 r., a kto widział morotsa bez skóry?, to tak: jeżeli trochę twarda polecam raczej specjalistyczne preparaty np. Leder Fett z Luisa ( ostatnio trudno dostępny ),wosk do skór z firmy Starwax - ceny 35-50 złociszy, albo też wosk pszczeli wcierany na ciepło, tylko uwaga łatwopalny. Mogą być inne produkty - ważny jest zapach - im mniej zalatuje rozuszczalnikiem tym lepiej. Kombinacje z tłuszczami roślinnymi sobie daruj - tak jak zauważył mój przedmówca skutkuje to w zasadzie nieodwracalnym zniszczeniem przedmiotu. Mały OT moze mod uczyniłby coś na kształt i podobieństwo regulaminu konserwacji na głownej tego podforum np.1. Do odrdzewiania metali nigdy octu!2. Skóry masłem nie traktujmy !
Horst Napisano 2 Wrzesień 2007 Napisano 2 Wrzesień 2007 Może opracuję mały wątek o konserwacji a Wojtek po zatwierdzeniu go podwiesi na forum?
Cyrograf15 Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 Do przyklejania wątków nie mam uprawnień, to do Bociana. Faktycznie przykleił bym informacje że za ocet do odrdzewiania i olej jadalny do skóry kartka. Te specyfiki motocyklowe które podaje KaktuS to właściwie impregnaty. Sam bawie się motocyklami i znam je. Lepiej i taniej jednak lanolina. Jak ktoś orginał używa to takie specyfiki mają jak najbardziej zastosowanie, znakomici zabezpieczają przed deszczem i ułatwają następnie czyszczenie. Osobiście preferuje specyfiki Gaerne :)Wojtek
KaktuS Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 Widzę pełną zgodę - tak nawiasem jeszcze jest wosk pszczeli, impregnuje, zabezpiecza metalowe przedmioty. Nie dopisałem że porady jak rozbroić zapalnik, itp. to moim zdaniem ban.
Horst Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 Ja mam jakiś tłuszcz do skór kupiony w obuwniczym. Jest chyba na wosku pszczelim. Daje dobnre efekty w skórze.
mirek_an Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 Witam panówTemat trochę stary ale wiem że sparawia problem.Taka informacja - mam nadzieję, że może się komuś przydać - Kupiłem dzisiaj w aptece plastikowy pojemnik z Lanoliną 500g - cena 45zł. Na niej napis: Lanolina FPV zastosowanie: do receptury preparatów farmaceutycznych stosowanych zewnętrznie, wydawanych bez recepty lekarskiej."Firma Microfarm p.p.h. Kraków, ul. Krakusa 7, tel: (012) 656-62-34.Więc jakieś gadania pań w aptece o receptach itd są chyba wyssane z palca i jak zwykle w naszym kraju brakiem ludziek życzliwości.Wchłanianie lanoliny można polepszyć stosując suszarkę do włosów - no chyba że ktoś lubi piekarniki.Na marginesie wosk pszczeli zawsze na ciepło mieszałem z Olejem linianym i dobrze się spisywał jako impregnat do Bundesów.Pozdrawiam Wszystkichps Oczywiście w innej aptece marudzili i sprzedali mi tylko naparstek lanoliny.
Cyrograf15 Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 :) Właśnie od tego producenta (znajomy) dostałem kilka opakowań które gdzieś zawieruszyły się i przedatowały. W tym zastosowaniu jedna nie będe się przejmować datą. Polecam ich syropy na kaszel, faktycznie działają, nie wie tylko czy tą informacje da się pociągnąć pod konserwacje gardła i nie wyjdzie że to reklama ;) Jak nie przestane to sam sobie bede zmuszony dać kartke :(Wojtek
draven85 Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Witam Mam pytanie czy lanolina z linku będzie dobra do skóry czy musi być taka z apteki?http://www.allegro.pl/item940107361_oryginalna_niemiecka_lanolina_do_welny_bezzapachu.htmlpozdrawiam
Cpt.Nemo Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 To jakis zwykly preparat do prania welny :)Panie w aptece czemus nie lubia sprzedawac lanoliny, ale robia z niej masci i te juz lubia sprzedawac. Musisz ugadac pania aptekarjke zeby Ci odsprzedala troche czystej lanoliny, ja kiedys odkupilem spora puszke w calosci i wcale kosztowne nie bylo. Lanoline rozpuszczasz w benzynie lakowej i tym nasaczasz stwardniala skore. Pare rzeczy do zycia przywrocilem :) Lanolina ma ta zalete ze nie zapycha porow skory, ladnie w nia wsiaka a potem nie zasycha po latach na kamien jak niektore chemiczne preparaty czy oleje.
draven85 Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Już miałem nadzieję, że się nada ;) To zobaczę co uda mi się załatwić w aptece. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.