Skocz do zawartości

Uzbrojenie strzelecki pilota polskich samolotów

Hornet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To teraz ja dodam zagadkę, eksponat pochodzi z Muzeum Techniki i Oręża proszę o dokładne zidentyfikowania, Karabin ten został wymontowany jak legęda głosi z samolotu który rozbił się w Lublinie we wrześniu 39 nosi on wyraźne ślady naprawiania, dospawana tylna rączka, Mi to wgląda na Vickersa E karabin pilota? może ktoś powie coś więcej na ten temat? brak bić i oznaczeń,

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hej

Z pewnością jest to jakiś maxim", o czym świadczy charakterystyczna rączka przeładowania w formie korby". Powiedziałbym, że to faktycznie lotniczy Vickers tak jak napisałeś, tyle że niekoniecznie E a raczej ten starszy wz.1909/18 (osłona lufy z podłużną perforacją; na znanych mi zdjęciach Vickers E ma okrągłą perforację). Zresztą po modernizacji 09/18 przeprowadzonej w Polsce w latach 30. upodobnił się on do E (zmieniono kaliber na 7,9x57, zwiększono szybkostrzelność).
  • 2 months later...
Napisano

Jest to vickers lotniczy,a z prawdopodobieństwem graniczacym z pewnością typu francuskiego, bo takie były w uzyciu do 39 r. zaś uwzględniając treść legendy został on przerobiony w konspiracyjnej rusznikarni na wersję możliwą do użytku naziemnego. Spore ilości takiego sprzętu francuzi sprzedali reublikańskiej Chiszpanii

Napisano

km obserwatora vickers class F, jest mało materiałów na jego temat dlatego polecam stronkę
www.forgottenweapons.com/vickers-class-f-manual

Napisano

kilka ciekawostek
-vickers F z ciężką lufą i piechocińskimi tylcami,vickers E z zasilaniem magazynkowym, czy prototyp tego pierwszego ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie