galicya Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 Dzień dobry.Taka oto klamerka trafiła się pomiędzy innymi.Posiada wymiary klamry niemieckiej z okresu 1-ej wojny.Brak przedniego elementu pierwotnie przymocowanego metodą lutowania.
galicya Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Napisano 28 Sierpień 2007 Czyli ten system zapinania klamry był powszechny?Ja jak do tąd takiej jeszcze nie spotkałem. Horst można prosić o zdjątko rewersu?
Horst Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 To oczko od klamry strażackiej.A co do klamry... ja takiego zaczepu nie widziałem. W sumie ciekawostka, ale bez godła ta klamra jest raczej nic niewarta :o)
galicya Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 Dzień dobry.Taka oto klamerka trafiła się pomiędzy innymi.Posiada wymiary klamry niemieckiej z okresu 1-ej wojny.Brak przedniego elementu pierwotnie przymocowanego metodą lutowania.
galicya Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 Na rewersie widoczne nietypowe (jak dla mnie)zapięcie. Sygnatura : D.R.G.M." oraz numer 79964Czy ktoś coś wie na temat tego typu klamer?Pozdrawiam.
Horst Napisano 27 Sierpień 2007 Napisano 27 Sierpień 2007 klamra niemiecka, sygnowana patentem i numerem patentu (Deutsche Reich Gebrauchtes muster)
abcd Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Nieco podobne zapięcia używane były w klamrach saksońskich z przed 1918.
profos Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Pozwólcie, że się dopnę do tego wątku. Znalazłem nakładkę do klamerki - któś ją wyrwał z klamry, dlatego taka pogięta. Z jakiej formacji może ona być i co znaczy ten napis?
galicya Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Napisano 28 Sierpień 2007 Dzięki Horst.Czy ma ktoś może fotke,jak wyglądała w okresie swojej świetności?
Pytanie
galicya
Dzień dobry.
Taka oto klamerka trafiła się pomiędzy innymi.Posiada wymiary klamry niemieckiej z okresu 1-ej wojny.Brak przedniego elementu pierwotnie przymocowanego metodą lutowania.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.