Skocz do zawartości

Tomaszów Mazowiecki - 7 września 2007

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A ja chciałbym się dowiedzieć, kto wpadł na pomysł ustawiania wojska" odwrotnie niż zawsze tzn. dlaczego dowódcy stali z lewej strony pododziałów, a nie z prawej (dziwne, że pan ze Strzelca" przedstawiony jako pierwszy raz biorący udział w inscenizacji, z zawodu wojskowy, stał z prawej strony swoich ludzi -czyżby wojskowa skóra- druga natura").
I dlaczego wojsko" kłania się w pas jak nieprzymierzając starozakonny przed sklepem, a nie zgodnie z regulaminem prezentuje się skinieniem głowy (bez czapki) lub salutem (w czapce). I jeszcze te infantylne strzelanie w czasie prezentacji.

Panowie rekonstruktorzy z Tomaszowa to powinni na klęczkach do Częstochowy zasuwać w podzięce, że mają u siebie tak rewelacyjnego człowieka w osobie p.Kobalczyka, którego nawiasem mówiąc miałem okazję poznać na początku sierpnia tego roku. Jeżeli zwiedzać skansen to koniecznie mieć za przewodnika p.Kobalczyka - wojskowy młyn polowy to rewelacja , o Lufciku nie wspominam.
Przy okazji polecam jego książkę o skarbach Pilicy, którą można kupić w skansenie

Nie no bez jaj.Pan Kobalczyk moze jest i wielki ale nie wazelinujcie.Jak byłem pod koniec sierpnia to: 3 zeta za parking przed skansenem ,3 zeta za wjazd , (chyba) 3 zeta za możliwosc zrobienia zdjec (chyba) a obsługa na pytanie :A co to? odpowiadała Tam pisze."(a nie jest napisane)No i oczywiscie słynny Lufcik.Wtedy był wepchnięty pod wiate bez dostepu zwiedzających.Mozna było se zza taśm pooglądac.A w końcu do Tomaszowa jedzie sie dla Rosi(tu szacunek dla Pań z Muzeum za profesjonalne oprowadzenie, mozliwośc robienia zdjec oraz ciekawa opowiesc)i dla Lufcika(dla Skansenu DWÓJA za profesjonalizm).
Pewnie ktoś napisze a co to ma za zwiazek z rekonstrukcja w Tomaszowie?
Ano nic tak samo jak malowanie Pz II .
Pozdrawiam

Panie Jaca 2003 bez kasy nie można ani prowadzić muzeum (skansenu) ani przeprowadzić rekonstrukcji, stąd opłaty , sponsoringi itd. Co do Lufcika za taśmą - podczas wizyty w skansenie byłem w tej samej sytuacji co Pan, ale miałem szczęście , którego Pan niestety nie miał, po prostu porozmawiałem z p.Kobalczykiem, przedstawiłem swoją pasję i dzięki temu mogłem wejść za tę opisaną przez Pana przeszkodę w postaci taśmy i przysłowiowo dotknąć Lufcika od środka , wysłuchać paru fachowych uwag kustosza skansenu, jednym słowem Panie Jaca2003 rozmowa, normalna między ludźmi rozmowa, stąd nie wazeliniarstwo tylko potwierdzenie tego co napisali wcześniej uczestniczący w imprezie rekonstruktorzy że dzięki takim ludziom coś się dzieje w świecie muzealnym, że statyczny świat muzeum-skansenu można połączyć z dynamiką imprez rekonstrukcyjnych. Oczywiście jak ktoś lubi to można ponarzekać , Polak potrafi...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie