kloki Napisano 10 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2007 I nasz podniebny As - Kuba, którego zapomniałem umieścić w podziękowaniu, a który także brał udział w inscenizacji. Wielkie dzięki! :)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 10 Wrzesień 2007 Share Napisano 10 Wrzesień 2007 A ja chciałbym się dowiedzieć, kto wpadł na pomysł ustawiania wojska" odwrotnie niż zawsze tzn. dlaczego dowódcy stali z lewej strony pododziałów, a nie z prawej (dziwne, że pan ze Strzelca" przedstawiony jako pierwszy raz biorący udział w inscenizacji, z zawodu wojskowy, stał z prawej strony swoich ludzi -czyżby wojskowa skóra- druga natura"). I dlaczego wojsko" kłania się w pas jak nieprzymierzając starozakonny przed sklepem, a nie zgodnie z regulaminem prezentuje się skinieniem głowy (bez czapki) lub salutem (w czapce). I jeszcze te infantylne strzelanie w czasie prezentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 10 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2007 Tutaj relacja wraz z galerią zdjęć:http://tomaszow.com/index.php?option=com_content&task=view&id=339&Itemid=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 10 Wrzesień 2007 Share Napisano 10 Wrzesień 2007 Panowie rekonstruktorzy z Tomaszowa to powinni na klęczkach do Częstochowy zasuwać w podzięce, że mają u siebie tak rewelacyjnego człowieka w osobie p.Kobalczyka, którego nawiasem mówiąc miałem okazję poznać na początku sierpnia tego roku. Jeżeli zwiedzać skansen to koniecznie mieć za przewodnika p.Kobalczyka - wojskowy młyn polowy to rewelacja , o Lufciku nie wspominam.Przy okazji polecam jego książkę o skarbach Pilicy, którą można kupić w skansenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 10 Wrzesień 2007 Share Napisano 10 Wrzesień 2007 Nie no bez jaj.Pan Kobalczyk moze jest i wielki ale nie wazelinujcie.Jak byłem pod koniec sierpnia to: 3 zeta za parking przed skansenem ,3 zeta za wjazd , (chyba) 3 zeta za możliwosc zrobienia zdjec (chyba) a obsługa na pytanie :A co to? odpowiadała Tam pisze."(a nie jest napisane)No i oczywiscie słynny Lufcik.Wtedy był wepchnięty pod wiate bez dostepu zwiedzających.Mozna było se zza taśm pooglądac.A w końcu do Tomaszowa jedzie sie dla Rosi(tu szacunek dla Pań z Muzeum za profesjonalne oprowadzenie, mozliwośc robienia zdjec oraz ciekawa opowiesc)i dla Lufcika(dla Skansenu DWÓJA za profesjonalizm).Pewnie ktoś napisze a co to ma za zwiazek z rekonstrukcja w Tomaszowie?Ano nic tak samo jak malowanie Pz II .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 10 Wrzesień 2007 Share Napisano 10 Wrzesień 2007 Panie Jaca 2003 bez kasy nie można ani prowadzić muzeum (skansenu) ani przeprowadzić rekonstrukcji, stąd opłaty , sponsoringi itd. Co do Lufcika za taśmą - podczas wizyty w skansenie byłem w tej samej sytuacji co Pan, ale miałem szczęście , którego Pan niestety nie miał, po prostu porozmawiałem z p.Kobalczykiem, przedstawiłem swoją pasję i dzięki temu mogłem wejść za tę opisaną przez Pana przeszkodę w postaci taśmy i przysłowiowo dotknąć Lufcika od środka , wysłuchać paru fachowych uwag kustosza skansenu, jednym słowem Panie Jaca2003 rozmowa, normalna między ludźmi rozmowa, stąd nie wazeliniarstwo tylko potwierdzenie tego co napisali wcześniej uczestniczący w imprezie rekonstruktorzy że dzięki takim ludziom coś się dzieje w świecie muzealnym, że statyczny świat muzeum-skansenu można połączyć z dynamiką imprez rekonstrukcyjnych. Oczywiście jak ktoś lubi to można ponarzekać , Polak potrafi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 10 Wrzesień 2007 Share Napisano 10 Wrzesień 2007 jaca, ja już ci wiele razy pisałem - weź chłopie wrzuć luz, czy coś, bo nerwy, tudzież ciśnienie szkodzi zdrowiu. Naprawdę. Z dobroci serca radzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.