mario33 Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 Proszę o pomoc w rozpoznaniu co za czołgi na wpół porzucone przy drodze widziałem podczas wakacji na Rodos. Były trzy. Postaram się jeszcze z boku zdjęcie wrzucić.
mario33 Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Napisano 24 Sierpień 2007 Chaffee to angielski przydomek dla czołgu M24 właśnie. Podobno do wczesnych lat 80-tych Grecy aktywnie używali aż 180 sztuk tych czołgów. Tylko, że jest to info niesprawdzone.
mario33 Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 Proszę o pomoc w rozpoznaniu co za czołgi na wpół porzucone przy drodze widziałem podczas wakacji na Rodos. Były trzy. Postaram się jeszcze z boku zdjęcie wrzucić.
mario33 Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Napisano 24 Sierpień 2007 Na moje oko to chyba jest jakaś wersja amerykańskiego lekkiego czołgu z okresu tuż powojennego - M24. Tylko skąd by się tam wzięła...
karlol Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 czy mógłbyś podać przybliżona lokalizacje tych czołgów ?? np droga skąd dokąd ?? wybieram sie na Rodos na 5 miesięcy i chętnie obejrze te czołgi. Pozdrawiam
Speedy Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 HejGwoli ścisłości:- to faktycznie jest lekki czołg M24 Chaffee- Chaffee to nie jest nazwa brytyjska, ale oficjalne oznaczenie amerykańskie. M24 jak większość czołgów USA nosił imię od nazwiska jakiegoś słynnego generała (albo i mniej słynnego). Gen. Adna R.Chaffee był pierwszym dowódcą amerykańskich wojsk pancernych. - to nie jest czołg z okresu powojennego. Prototyp powstał w 1943, produkcja seryjna w latach 1944-45, tak że zdążył jeszcze wziąć udział w walkach w końcowym okresie II wojny zarówno w Europie jak i na Pacyfiku. - faktycznie był szeroko dostarczany sojusznikom w latach 50. i 60. i był na uzbrojeniu armii greckiej. I bardzo spokojnie mógł być używany do lat 80., w krajach Ameryki PD. jest na uzbrojeniu do dzisiaj, Brazylia nawet zrobiła sobie własną fajną modyfikację z armatą 90 mm i innymi zmianami jeszcze. Tak że mario33 najprawdopodobniej ma rację.
mario33 Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Napisano 24 Sierpień 2007 Czolgi stoja po prawej stronie drogi z Gennadi na Apolakie (w glab wyspy od nadmorskiej glowej trasy). A przynajmniej staly...
mario33 Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Napisano 24 Sierpień 2007 sorrki, po stronie lewej jadac z Gennadi.
Pytanie
mario33
Proszę o pomoc w rozpoznaniu co za czołgi na wpół porzucone przy drodze widziałem podczas wakacji na Rodos. Były trzy. Postaram się jeszcze z boku zdjęcie wrzucić.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.