Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 W ubiegłym tygodniu w Siedliskach pod Przemyślem, podczas rozbrajania artyleryjskiego pocisku z czasów I wojny zginął 50 letni mężczyzna. Od wielu lat zajmował się szperaniem po fortach Festung Przemyśl i okolicznych polach. Nie należał do grona poszukiwaczy, robił to raczej dla zarobku/złom/. Zajmuję się tym terenem i wiem jak wiele groźnego żelastwa" jest jeszcze po polach i lasach. Oczywiście można tą tragedię skomentować krótko - sam sobie winien albo jak ktoś głupi ..., Jednak warto by o takich przypadkach wiedzieli wszyscy, którzy każdej niedzieli łapią za piszczałki" i ruszają w teren. Jac.
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Cóż... kolejny dowód na to że rozbieranie niewybuchów sie nie oplaca. Albo bardzo malo oplaca. Chyba ze ktos lubi taki przyplyw adrenaliny.
geddon Napisano 12 Grudzień 2003 Napisano 12 Grudzień 2003 Nie bronię w żadnym wypadku domorosłych saperów i innych piromanów ale weście pod uwagę ilu ginie np taterników , alpinistów i jakoś nikt im w góry chodzić nie zabrania, nie wspomnę już o innych sportach ekstremalnych czy wypadkach samochodowych a brać ganiająca z piszczłkami po lesie nie jednemu życie uratowała zgłaszając tysiące szt niewypałów i innej zardzewiałej śmierci" saperom ..........
Cyrograf15 Napisano 12 Grudzień 2003 Napisano 12 Grudzień 2003 Akurat dwa dni temu rozmawiałem z znajomym z okolic Przemyśla który mi o tym wspominał. Podobno facet rozbierał sam zapalnik, eksplozja minimalna, odłamkiem dostał w tętnice szyjną i wykrwawił się. Jak widać minimalny ładunek przyniusł śmierć. Może teraz ktoś coś przemyśli.Wojtek
MK Napisano 13 Grudzień 2003 Napisano 13 Grudzień 2003 A tam... jak ktoś ma zginąć to wyjdzie na ulicę i potrąci go auto - na to nie ma reguły! Osobiście nie tykam się niczego co ma powyźej 7,92 mmm średnicy, ale większość takich wypadków stawia poszukiwaczy w złym świetle i to niepotrzebnie! Jak ktoś jest pop****olony i na cyrkularce (!) albo Boschem tnie pocisk to HWDTG (Temu Gościowi)! Ile się słyszy o przypadkach, że dzieci znajduję pocisk, wrzucają do ogniska, wynik - tragedia. Albo rzucają Mauserami" o glebę i jakiś ie wiadomo czemu eksploduje"! I wszystko to jest łączone z kim? Z nami!Dziś słyszałem w Radiu Bieszczady że jakiegoś gostka nakryli, podobno obok zbiorów typowych miał w domu m.in. trotyl z tych znalezisk. Jaki pacan (za przeproszeniem), jeśli już nawet coś rozbraja, trzyma potem trotyl w domu?! Paranoja! Kolejny plus dla naszych przeciwników, wrogów i innych indywiduów! Szkoda o tym pisać nawet... Taki nagły przypływ natchnienia...Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących (no, wiem, piątek wieczór - nie - sobota noc, niektórzy mają prawo być nietrzeźwi %-) ale chyba wiadomo ocoloto)NarkaMK
sanshin Napisano 13 Grudzień 2003 Napisano 13 Grudzień 2003 no cóż... bezrobocie w polsce daje się we znaki jeśli facet to robił dla zarobku to państwo polskie powinno wpierw zacząc przeciwdziałać bezrobociu a dopiero później powinno wziąć sie za uchwalanie ustaw o ochronie dóbr kultury która z poszukiwacza z piszczałka robi kryminaliste tak więc apeluje do rządu zajmijcie sie wpierw bezrobociem a dopiero później bierzcie sie za poszukiwaczy!
Gość Napisano 13 Grudzień 2003 Napisano 13 Grudzień 2003 ano właśnie w naszym kochanym kraju tak jest zamiast remontować drogę to się stawia znak ograniczający prędkość a za znakiem patrol z radarem, co się tyczy tragedii z niewypałami to smutne a zarazem jaka sensacja dla dziennikarzy !! Czy ktoś ma dane statystyczne ilu zginęło ludzi np pogryzionych przez psy (przecież to takie sympatyczne zwierzaki) codziennnie ginie kilkanaście ofiar wypadków samochodowych postuluję wprowadzić ustawę zakazującą posiadania i używania samochodów !!!!!!!pozdrawiam
krzysiek Napisano 13 Grudzień 2003 Napisano 13 Grudzień 2003 Przypominam zangażowanym w dyskusję, że ustawa zakazująca poszukiwań powstała nie dlatego, że ludzie zbierali niewypały, ale dlatego że wg archeologów niszczyli stanowiska archeologiczne. O zakazie posiadania broni i amunicji jest inna ustawa. Jestem przekonany, że ktoś kto posiada niewypały w domu jest nie tylko przestępcą, ale także człowiekiem pozbawionym absolutnie rozsądku. Najgorsze jest to, że człowiek taki ściąga niebezpieczeństwo nie tylko na siebie, ale także na sąsiadów. PozdrawiamKrzysiek
MK Napisano 14 Grudzień 2003 Napisano 14 Grudzień 2003 do real:nie znam statystyk, ale kiedyś czytałem taki bajer, że więcej ludzi w Stanach ginie na skutek utopienia się w wannie niż wskutek ataku rekina, co mi dało do myślenia i już nie boję się tak bardzo idąc pod prysznic, do wanny czy na basen!Na pewno w Polsce jest trochę inaczej :-P ale reasumując: w ciągu ostatnich 2 lat słyszałem o przypadkach... bo ja wiem... 3? 4? w tym nie jestem pewien ilu rannych. Wpadają mi w pamięć tylko takie ciekawe jak np. akcja z cyrkularką :-DSam mam dylemat.... Tellermine 42 fajny fant... ale daję jej spokój.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.