bjar_1 Napisano 8 Grudzień 2003 Autor Napisano 8 Grudzień 2003 Panowie ,proszę o interpretacje tej fotki. Co to za wozy pancerne są na niej uwidocznione (ADGZ?)? Co to za zołnierze? Co to za pojazdy po lewej stronie zdjęcia?W jakim czasie mogło byc ono wykonane?pzdrbjar_1
bastus0 Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 ....po lewej to chyba autobusy......stare ogórki".....
bjar_1 Napisano 8 Grudzień 2003 Autor Napisano 8 Grudzień 2003 Zwróćcie uwagę na hełmy żołnierzy (godło na hełmie tego ,który wychyla się z boku - jakies policyjne?).Także mundury - naramienniki i cos jakby naszywka na lewym ramieniu...
bjar_1 Napisano 8 Grudzień 2003 Autor Napisano 8 Grudzień 2003 No panowie ,nie mówcie ,że mi nie pomożecie!!!!
Szefo Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Cięzko powiedzieć ale też mi się wydaje że to stare ogórkiczy to z 2 wojny, bo mi to bardziej wygląda na czechosłowację ale pewnie się mylę więc z góry sorki jeśli wprowadzę Cię w błąd:)
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Witam,wydaje mi się, że zdjęcie to pochodzi z lat 60 - tych. Być może jest to Czechosłowacja, ale równie dobrze może być to Bułgaria, Węgry, Rumunia lub Jugosławia. Na pewno jakiś kraj z bloku komunistycznego ( tak mówią wszystkie znaki na ziemi i niebie:)). Skąd masz to zdjęcie bjar_1?PozdrawiamMarcin
sten Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 bjar masz racje to jest ADGZ,mysle ze fota zostala zrobiona przed zajeciem Austrii(te chelmofony).Pzdr.sten
bjar_1 Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Oki ,tylko z tyłu na fotce jest napis Wycofujące się oddziały niemieckie drogą z Odrowąża do Niekłania 16 stycznia 1945 roku". No i to mi właśnie nie pasuje...ADGZ w styczniu 1945 roku na Kielecczyźnie??? I w ogóle skąd ktoś wiedział ,co jest na fotce ,zrobionej przez Niemca (?). A fotka wisi sobie w mojej szkole w gablotce ,z ciekawości pożyczyłem sobie ją i zaskanowałem.Proszę o dalsze propozycje!pozdrawiambjar_1
sten Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Witam!!! Poszperalem troche po ksiazkach i donosze:):8Rad-Pz.Spähwagen(zwiadowczy)Austro-Deimler ADGZ produkowany byl od 1935-42 w zakladach Steyr,Wieden.Po przylaczeniu Austri do rzeszy,WH przejelo 27 szt.ADGZ(jeden z nich bral udzial ataku na poczte w Gdansku 39)W 41 SS zamowilo 25 nowych ADGZ.Ktore dostarczono w 42 do jednostek Policji SS walczacych z partyzantami na wschodzie.Wiec jest calkiem mozliwe ze jakies pojazdy zachowaly sie do 45.Ale cos mi te chelmy nie pasuja, odziez zalogi tez nie gra, podejrzewam ze w styczniu 45 musial byc cholernie zimno.Moze ktos zle podpisal te fote?sten
bjar_1 Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Czyli w 1941 r. była nowa dostawa do SS. Może i kilka dotrwało do 1945 roku... Tylko mi nie pasują te hełmy... Wie ktoś co to za cudaki? No in ten emblemat na hełmie - jakaś feldżandarmeria czy co? A może ktoś rozpoznać mundury? Bo ja narazie to nie jestem wcale pewien ,że to Niemcy...może jacyś freiwiligen"?pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Aha ,ale te pojazdy wyprodukowane w 1941 ,to chyba trafiły do Dywizji Górskiej SS Prinz Eugen" ,a ona walczyła" z partyzantami gdzieś chyba w Jugosławii...
jotes Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Wg mnie takich hełmów używały austriackie jednostki pancerne przed anschlussem. Jakiś rok temu pojawił się jeden z przypiętym orłem jako hełm polskiego pancerniaka z '39....Pzdr,jotes
jotes Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Pojawił się na e-bay'u oczywiście :-)A zdjęcie, o którym dyskutujecie musi pochodzić sprzed 1938.
bjar_1 Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Czyli ,jeżeli Jotes ma rację ,to zdjecie jest z Austrii przed Anschlussem"... Cały opis z tyłu pewnie jest gówniany...pzdrbjar_1
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Kurcze, widzę, że byłem w niezłym błędzie. Te hełmy są podobne do polskich kasków motocyklowych (np. MO).Stąd moje domniemanie, że to powinny być lata 60 - te. Nawet rozważałem, czy nie jest to jakieś zdjęcie z wyprawy" na Czechosłowację. Czy wobec tego jakieś państwa bloku komunistycznego nie miały podobnych wozów opancerzonych? Są mi skądś znane...PozdrawiamMarcin
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Napisano 10 Grudzień 2003 Zdjęcie przedstawia ADGZ należący do formacji policyjnej - prawdopodobnie 4. SS-Polizei-Panzergrenadier Division. Trzeba tylko sprawdzić gdzie ta dywizja w tym czasie walczyła. Na głowach policjantów widać [choć słabo] kaski motocyklowe Schutzpolizej. Zapraszam na moją stronęhttp://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/panzerwagen_adgz.htmPozdrawiamWhatfor
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Napisano 10 Grudzień 2003 !!!No właśnie te hełmy wygladały mi na jakieś policyjne. Nie wiem czy mam rację ,ale emblemat na tym hełmie to wrona" ,a naokoło niej wieniec z liści.... Ale fotka słaba. Teraz problem - ktoś ma pomysł ,gdzie w styczniu '45 była ta jednostka??pzdrbjar_1
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Napisano 10 Grudzień 2003 wejdż na moją stronę o hełmach - http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/helmets.htm - tam na samym dole są te kaski motocyklowe - wersja z daszkiem. w pojazdach panc. używano bez daszków.
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Napisano 10 Grudzień 2003 ... albo kliknij na tekst o policjantach - na stronie o ADGZ
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Napisano 10 Grudzień 2003 Ciekawe ,którędy ją przerzucali z tych Wegier? Może jakieś transporty utknęły na Kielecczyźnie i tu się Niemcy z nich wyładowali... Oczywiście podpis z tyłu zdjęcia może być trefny... Tylko ,czy te ADGZ dotrwały do 1945 roku ,przecież nie było ich dużo...pzdrbjar_1
sten Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 Cze Bjar,chyba mam rozwiazanie tej zagadki.Wlasnie dostalem ksiazkePANZERFAHRZEUGE und PANZEREINHEITEN der Ordnungspolizei 1936-45" jest tam ta sama fota(zostala zrobiona w 39)Ten ADGZ nalezal do Hamburger Pol.Btl.101 .Batalion ten zostal dodatkowo wyposarzony w Autobus MPK(te na focie)ktore zostaly zarekwirowane na potrzeby Bat.w Hamburgu.Pzdr,sten
whatfor Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 Pol.Btl.101 działał na terenie Generalnej Guberni do końca okupacji - zdjęcie może pochodzić z 1945.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.