Skocz do zawartości

Interpretacja zdjęcia_

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie ,proszę o interpretacje tej fotki. Co to za wozy pancerne są na niej uwidocznione (ADGZ?)? Co to za zołnierze? Co to za pojazdy po lewej stronie zdjęcia?
W jakim czasie mogło byc ono wykonane?

pzdr

bjar_1

Napisano
Zwróćcie uwagę na hełmy żołnierzy (godło na hełmie tego ,który wychyla się z boku - jakies policyjne?).
Także mundury - naramienniki i cos jakby naszywka na lewym ramieniu...
Napisano
Cięzko powiedzieć ale też mi się wydaje że to stare ogórki
czy to z 2 wojny, bo mi to bardziej wygląda na czechosłowację ale pewnie się mylę więc z góry sorki jeśli wprowadzę Cię w błąd:)
Napisano
Witam,
wydaje mi się, że zdjęcie to pochodzi z lat 60 - tych. Być może jest to Czechosłowacja, ale równie dobrze może być to Bułgaria, Węgry, Rumunia lub Jugosławia. Na pewno jakiś kraj z bloku komunistycznego ( tak mówią wszystkie znaki na ziemi i niebie:)). Skąd masz to zdjęcie bjar_1?

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Oki ,tylko z tyłu na fotce jest napis Wycofujące się oddziały niemieckie drogą z Odrowąża do Niekłania 16 stycznia 1945 roku". No i to mi właśnie nie pasuje...
ADGZ w styczniu 1945 roku na Kielecczyźnie??? I w ogóle skąd ktoś wiedział ,co jest na fotce ,zrobionej przez Niemca (?). A fotka wisi sobie w mojej szkole w gablotce ,z ciekawości pożyczyłem sobie ją i zaskanowałem.
Proszę o dalsze propozycje!

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Witam!!! Poszperalem troche po ksiazkach i donosze:)

:8Rad-Pz.Spähwagen(zwiadowczy)Austro-Deimler ADGZ produkowany byl od 1935-42 w zakladach Steyr,Wieden.
Po przylaczeniu Austri do rzeszy,WH przejelo 27 szt.ADGZ(jeden z nich bral udzial ataku na poczte w Gdansku 39)
W 41 SS zamowilo 25 nowych ADGZ.Ktore dostarczono w 42 do jednostek Policji SS walczacych z partyzantami na wschodzie.Wiec jest calkiem mozliwe ze jakies pojazdy zachowaly sie do 45.

Ale cos mi te chelmy nie pasuja, odziez zalogi tez nie gra, podejrzewam ze w styczniu 45 musial byc cholernie zimno.Moze ktos zle podpisal te fote?

sten
Napisano
Czyli w 1941 r. była nowa dostawa do SS. Może i kilka dotrwało do 1945 roku... Tylko mi nie pasują te hełmy... Wie ktoś co to za cudaki? No in ten emblemat na hełmie - jakaś feldżandarmeria czy co? A może ktoś rozpoznać mundury? Bo ja narazie to nie jestem wcale pewien ,że to Niemcy...może jacyś freiwiligen"?

pzdr

bjar_1
Napisano
Aha ,ale te pojazdy wyprodukowane w 1941 ,to chyba trafiły do Dywizji Górskiej SS Prinz Eugen" ,a ona walczyła" z partyzantami gdzieś chyba w Jugosławii...
Napisano
Wg mnie takich hełmów używały austriackie jednostki pancerne przed anschlussem. Jakiś rok temu pojawił się jeden z przypiętym orłem jako hełm polskiego pancerniaka z '39....

Pzdr,

jotes
Napisano
Czyli ,jeżeli Jotes ma rację ,to zdjecie jest z Austrii przed Anschlussem"... Cały opis z tyłu pewnie jest gówniany...

pzdr

bjar_1
Napisano
Kurcze, widzę, że byłem w niezłym błędzie. Te hełmy są podobne do polskich kasków motocyklowych (np. MO).Stąd moje domniemanie, że to powinny być lata 60 - te. Nawet rozważałem, czy nie jest to jakieś zdjęcie z wyprawy" na Czechosłowację. Czy wobec tego jakieś państwa bloku komunistycznego nie miały podobnych wozów opancerzonych? Są mi skądś znane...

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Zdjęcie przedstawia ADGZ należący do formacji policyjnej - prawdopodobnie 4. SS-Polizei-Panzergrenadier Division. Trzeba tylko sprawdzić gdzie ta dywizja w tym czasie walczyła. Na głowach policjantów widać [choć słabo] kaski motocyklowe Schutzpolizej. Zapraszam na moją stronęhttp://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/panzerwagen_adgz.htm
Pozdrawiam
Whatfor
Napisano
!!!
No właśnie te hełmy wygladały mi na jakieś policyjne. Nie wiem czy mam rację ,ale emblemat na tym hełmie to wrona" ,a naokoło niej wieniec z liści.... Ale fotka słaba. Teraz problem - ktoś ma pomysł ,gdzie w styczniu '45 była ta jednostka??

pzdr

bjar_1
Napisano
wejdż na moją stronę o hełmach - http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/helmets.htm - tam na samym dole są te kaski motocyklowe - wersja z daszkiem. w pojazdach panc. używano bez daszków.
Napisano
... albo kliknij na tekst o policjantach - na stronie o ADGZ
Napisano
Ciekawe ,którędy ją przerzucali z tych Wegier? Może jakieś transporty utknęły na Kielecczyźnie i tu się Niemcy z nich wyładowali... Oczywiście podpis z tyłu zdjęcia może być trefny... Tylko ,czy te ADGZ dotrwały do 1945 roku ,przecież nie było ich dużo...

pzdr

bjar_1
Napisano
Cze Bjar,
chyba mam rozwiazanie tej zagadki.Wlasnie dostalem ksiazkePANZERFAHRZEUGE und PANZEREINHEITEN der Ordnungspolizei 1936-45" jest tam ta sama fota(zostala zrobiona w 39)

Ten ADGZ nalezal do Hamburger Pol.Btl.101 .Batalion ten zostal dodatkowo wyposarzony w Autobus MPK(te na focie)ktore zostaly zarekwirowane na potrzeby Bat.w Hamburgu.

Pzdr,
sten

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie