mario33 Napisano 16 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2007 Jak w temacie - poszukuję dzwona hełmu armii niemieckiej z okresu 2 wojny (dowolny model M35/40/42) o dużym rozmiarze - 70 (do wkładki 62/63). Może być replika (ale stalowa) lub oryginał w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 mam taki -ma jeszcze trochę resztki zimowego kamo -ale ja znowu szukam do niego oryginalnej wkładki nie drogo hehe -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tm/39 Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Ładna sztuka trzeba przyznać !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Rozmiar 70 ?O ile mi wiadomo to największym był 68 /61/potem 71 /62/ ale te to już są podobno ekstremalnie rzadkie - nikły procent ogółu produkcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Mnie się wydaje ze ostatnim 'typowym' był własnie 68 (i tak mniej 'typowy' bo najpopularniejszy był chyba 64 i troche mniej 66) dostosowany do wkładek 60/61 (zaleznie od rodzaju zastosowanej obręczy wewnętrznej mozna bylo zalozyc 2 rozmiary wkladek, przykladowo dla 66 - 58/59 a dla 64 - 56/57) natomiast tym ekstremalnie żadkim była 70, dla wkladki 62 i byc moze 63 (ale czy robiono takie obręcze to nie mam w ogóle pojęcia) bo tak by pasowało wg oznaczen rozmiarowych bo dziwne zeby ten jeden numerek gdzies zjadło, ale głowy sobie zabrac za do nie dam, hełmu swojego tez nie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Ludzie co prawda są różni ale oglądając ogół rozmiarówki niemieckiej, a i znając mój mundur niemiecki to wydają się że tamta populacja Niemców była w większości szczupła i chuda - podobnie z romiarówką głów.Nie jestem aż tak otyły - ale to po prostu byli szczupli ludzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Tak samo jest z butami, ciężko by było dopasc org buciory na noge 45/46 a i na 44 jest ciezko, ogół to chyba 41-42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Hełmy w rozmiarze 70 istniały, jednak są ekstremalnie rzadkie ze względu na małą ilość wyprodukowanych sztuk. Widziałem taki z obręczą fasunku, tylko jeden raz w życiu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2007 Chol... mam obwód głowy 62/63. Znalazłem parę oryginałów na e-bayu M42 właśnie 68 z obręczą 60 (350 baksów hihihi) i parę chińskich replik stalowych. Nigdzie nie ma 70 z wkładką 62 lub 63. Nawet replik.jak ktoś w Wawie lub okolicach ma 68 z wkładką 60 lub 61 to będę wdzięczny za możliwość przymiarki ;) Może jako tako będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Przyznam szczerze, też długo czekałem zanim znalazłem same czerepy M-35, M-40, M-42 68 (na półkę)Faktycznie taki obwód głowy, to raczej replika na zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 18 Sierpień 2007 Share Napisano 18 Sierpień 2007 Oj to ja na Twoim miejscu postawiłbym jednak na jakąś czapkę. Nie ma nic gorszego niż rekonstruktor w przymałym hełmie - dla mnie ktoś taki wygląda po prostu śmiesznie, jeśli nie głupio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.