aegirsson Napisano 14 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2007 witam, czy ktoś z szanownych forumowiczów zna jakiś sposób żeby zakonserwować skórzaną pochwę ? Jest w dobrym stanie, ale z tyłu, u góry zaczynają szwy puszczać, a raczej już ich nie ma. Pozdrowienia. Jaco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 14 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2007 generalnie chodzi mi o zabezpieczenie tej pochwy, mniejsza o ubytki w szwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra_v Napisano 23 Sierpień 2007 Share Napisano 23 Sierpień 2007 Polecam preparat Balistol.Dostepny w sklepach dla mysliwych itp.Znakomicie konserwuje i stabilizuje skore.Nie jest moze tani ale naprawde warto.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Kolega nie napisał jakich materialów uzyto do konstrukcji tej pochwy. Zakladając ze to tylko skora i chcac użyć środkow z epoki trzeba zrobić olej do skór i po nasączeniu natrzeć woskiem pszczelim. Recepture oryginalnego niemieckiego oleju czy tez tłuszczu do skór zostawiam twojej inwencji poszukiwawczej. Wspólczesne nie mają z dawnymi wiele wspólnego tak naprawdę. niemcy przede wszystkim stosowali tłuszcz gęsi. dziś oleje do skór ze sklepow jeździeckich to w większości modyfikowane syntetycznie zamienniki, choc co tu ukrywac - dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Balistol do skóry, to chyba jakieś nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2007 witam, ów bagnet włoski jest znalazłem w klamotach w domu balsam do pielęgnacji wyrobów ze skóry Ara", made in Szczecin, termin ważności IV kwartał 2000 ( sic ), nasączyłem pochwę nim i jest w porządku, jak fotkę robiłem pochwa była taka popielata, teraz jest pięknie czarna balsam ów ma konsystencję mleczka dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2007 a propos, ciekawe po co jakiś soldat włoski uparł się, żeby bagnet upodobnić do austriackiego ( zagięty jelec ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.