matrix14xxx Napisano 13 Sierpień 2007 Autor Napisano 13 Sierpień 2007 WitamMyślę że to uziom od telefonu polowego lub radiostacji.Niemiecki?Rosyjski?Ma bicia:S&C 87
matrix14xxx Napisano 14 Sierpień 2007 Autor Napisano 14 Sierpień 2007 Mój jest identyczny tylko bez śruby i jest ze stopu aluminium.Pzdr
matrix14xxx Napisano 13 Sierpień 2007 Autor Napisano 13 Sierpień 2007 Z biciami i przywiazanym kablem ?
nunki Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Pomysłowość żołnierza nie zna granic,a głównie na wojnie.
nunki Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Kable uziemiające były i są dokręcane do uziomów za pomocą śrub.
fiku Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Zgadzam się z kolegami że kołek" z twojego zdjęcia może być uziomem zrobionym z potrzeby czasu ze śledzia do pałatki.Ale o tych kołkach tego juz powiedzieć nie można. Śruba zaciskowa i jej mocowanie to nie żadna polowa" robota i było ich kilkanascie sztuk. Zresztą podobieństwo do śledzi nie jest całkowite (zwróćcie uwage na ostrze), materiał to stal ocynkowana. Ten bez zacisku jest sygnowany PG17.Znaleziony z ukrytym sprzętem łaczności wrześniowej" - telefony, lampy, łącznica, ale całość sprawy zaciemnia jeden telefon niemiecki.Podobny zacisk znajduje się w muzeum Bitwy nad Bzurą w Sochaczewie.Podejrzewam że to polskie kołki uziemiające do łacznicy polowej, ale pewności nie mam.
Pytanie
matrix14xxx
Witam
Myślę że to uziom od telefonu polowego lub radiostacji.
Niemiecki?Rosyjski?
Ma bicia:
S&C 87
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.