manian Napisano 9 Sierpień 2007 Autor Napisano 9 Sierpień 2007 Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum. Wiecie coś może na temat przedwojennego poligonu 25pp z Piotrkowa Tryb. ? Jakieś opisy , mapki , zdięcia , cokolwiek :) Z góry dzięki.
manian Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Napisano 10 Sierpień 2007 Rok albo 2 temu spotkałem na tym poligonie (Przygłów) sporą ekipę , podobno właśnie z Odkrywcy ( tak sami twierdzili :) ) Jeśli ktoś z was tam chodził to rzućcie chociaż zdięcia co tam wyszło.
bjar_1 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Manian - proszę ponownie o kontakt, bo zgubiłem twój adres, a mam sprawę.pozdrawiambjar_1
8total4 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 manian ja znam miejsce gdzie żołnierze 25pułku piechoty z Piotrkowa Trybunalskiego w znacznej częsci szukali schronienia po rozbiciu we Wrześniu `39..O dokładniejsze info musiałbym zapytac świadków, a jest to możliwe :)Nareszcie jest wzmianka na forum o 25pp :) ciesze się bardzo.pozdrawiam!Będę w kontakcie.Dawid.
bjar_1 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Śladów po 25 pp trzeba szukać na pobojowiskach po 7 DP ogólnie, choć rozbitkowie z 7 DP przedostawali się aż na Kielecczyznę.
8total4 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 bjar_1: zdecydowanie potwierdzam to co mówisz :)dokladnie w tym samym miejscu 7dp posiadała stanowiska ogniowe.po 25pp pozostało tam wiele rzeczy jak na jedną wieś, niestety bardzo szybko wszystko przejeli Niemcy.Co do wycofania się na Kielecczyznę rozbitej 7dp - owszem, ale sztaby kapitulowały jeszcze na Jurze.. wiekszosc dokumentacji, radioodbiornikow, kas pułkowych i wszelkich wartosciowych przedmiotow zniszczono, rozdysponowano, badz zakopano przed wycofaniem się. Sporo szeregowych zasiliło partyzantkę i powędrowało w Świętokrzyskie.pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.