Skocz do zawartości

kto pracował z wykrywaczem ramowym ?

leszek69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ,proszę o kilka porad w zakresie pracy z wykrywaczem ramowym,konkretnie :realny zasięg ,określenie obiektu ,praca pod liniami energetycznymi, wszystkie spostrzeżenia odnośnie tematu będą dla mnie cenne.
pozdrawiam PL.
Napisano
Napisz o jaką ramę Ci chodzi ?Firmową,czy produkcji garażowej??
_ogólnie ramy są do d...dlatego dosyć często pojawiają sie w sprzedaży wtórnej...są ciężkie,potrzeba dzielić fanty na pół (dwóch kopaczy-jeden nosi szpadel),zasięg nie jest duży-myślę że przebiję go sovereignem-bo chodzę na kule za gościami co maja ramę i wyciągam ich dużo więcej,rama bardzo oszukuje-łapie sygnały z boku i wariuje pod przewodami.Dodatkowo jest bardzo nieselektywną piszczałą
-gorąco odradzam ten typ wykrywacza-tak samo jak wszelkiego rodzaju magnetometrów
--jak kupować coś to dobra wykrywka + cewka przynajmniej 40 cm średnicy
Napisano
witam,kolega pracuje w firmie saperskiej i oni przed poszikiwaniem ramą czyszczą teren ze wszystkich metalowych śmieci zwykłymi wykrywaczami (hs3)a dopiro póżniej ida z ramą.ostatnio wyciągali towar z poziomu 3-4 m.pozd.marek
Napisano
witam,kolega pracuje w firmie saperskiej i oni przed poszikiwaniem ramą czyszczą teren ze wszystkich metalowych śmieci zwykłymi wykrywaczami (hs3)a dopiro póżniej ida z ramą.ostatnio wyciągali towar z poziomu 3-4 m.pozd.marek
Napisano
witam ponownie ,interesuje mnie rama raczej firmowa i nie koniecznie krajowa,aczkolwiek nie chcę krytykować krajowych wyrobów,ale jeśli jest coś co wyciągnie np.bagnet czy karabin z głębokości 1,5 m to odpuszczę sobie ramę.
dzięki za odp. i pozdrawiam
Napisano
z półtora metra chcesz wyciągnąć bagnet-ok może i jest taka rama-ale weź pod uwagę to że wcześniej wykopoiesz 20 dołów po metrze za odłamkami-więc się zbytnio nie napalaj na zasięg.a co do dołów 3-4 metry...no to już wszystko wiadomo-to tak jak ktoś ostatnio napisał że jego smętek wzioł nieśmiertelnik z 1,5 metra-Panowie nie mylcie metrów z centymetrami...hahaha
Napisano
Leszek69
nie zgadzam się z Tobą do końca na temat ramy.
Zależy jak ją ustawisz i ile z nią chodziłeś.
Rama bierze wszystko, ale sugerujesz się wysokością sygnału i licznikiem.
Ja czasami wyskakuje z kumplem, który ma ramę, i kopiemy doły nawet do 2 metrów. W ramę trzeba się wczuć, a potem mniej więcej wiesz co kopać a co nie. Jeżeli chodzi o ciężar to wcale nie jest taka ciężka, jest super wyważona,i naprawdę fajnie się z nią chodzi. Złe strony to to, że nie możesz mieć przy sobie szpadla, kluczy od samochodu, a nawet komórki, ale coś za coś. Ogólnie fanty wychodzą super. Na jednej linii wyszło koło 20 hełmików, a dalej nie napisze:). Wyjmujesz wszystko czego inni nie wyjęli, i to jest to. A propos ramy są prądożerne, więc raczej trzeba zainwestować w porządne akumulatory. Tyle moich spostrzeżeń, fumfel chodzi white'sem
Napisano
używam ramy około 2 lata i jestem bardzo zadowolony z niej oczywiscie sprzęt firmowy ,a tak dokladnie to wykrywacz metali i kabelsonda więc nieraz jej używam na ramie 1x1m a nieraz 2x2 metry rurki pcv praktyka czyni mistrza stare powiedzenie zasięgi super według mnie za wielkie niechciałbym kopać np. 20-litrowa kana od mleka 3 metry głęboko bo wykrywa bez problemu, praktycznie drobnice kapsle itp. nie przeszkadzają w pracy ,poprostu dużo trzeba chodzic i dużo eksperymentować zakopywać przedmioty na róznych głębokosciach no i trzeba wiedzieć co sie szuka to najwazniejsze pozdrawiam i życzę pomyślnosci wszystkim poszukiwaczom
Napisano
Ciekawe jakie to fanty leżą 2 metry pod ziemią ?Smieci to na pewno,ale fanty drugowojenne to raczej nie.Głębokośc okopu to 1,1 metra -tyle co łopata saperska.Może komuś by się chciało kopać jeszcze w stanowisku 90 cm-ale po co?Gdybym miał kupować ramę to pewnie z nastawieniem na kule i śmietniki stalagowe...
Napisano
może nie dwa metry ,ale z 1,8m wyciągałem fanty(ziemianka przy okopie)
gudek 82 napisał;Leszek69
nie zgadzam się z Tobą do końca na temat ramy.
Zależy jak ją ustawisz i ile z nią chodziłeś.
-ja nie neguję ramy tylko pytam o przydatność i doświadczenia,po prostu szukam czegoś co pozwala uniknąć głębokich wykopów w ciemno.
Napisano
Głębokich sygnałów śmieciowych nie ominiesz-z tego powodu sprzedałem cewke 40 cm od mojego GT.Nie ma sensu kopać tak głęboko ,bo większość fantów to śmieci.chyba że masz supoer miejscówke.Ale to juz inny temat.klamry na dnie okopu i tak nie wyciągniesz -bo jak nastawisz na małe fanty to będzie łapać sygnały takie jak odłamki itp.Jak dasz na większe fanty to oczywiście te duperele będziesz omijał.Prawda jest taka ze na okopy sie rama nie nadaje
Napisano
jak będziesz miał rame firmową rama 2x2 spokojnie namierzysz , ciągły sygnał da z ustawien praktycznie bez stuku głosu urzadzenia , ale teren oczywiscie czysty jak nie wierzysz zapraszam na test mam lorenz lpx2 , chodzi ci o srednice łuski 75mm to znaczy 15cm szerokosci całosci od spodu dna
Napisano
łuskę od 76 spokojnie namierzysz każdym dobrym wykrywaczem ,ale 1,5 metra to juz granica dla takiego sygnału.I raczej tak głęboko nie zalegaja...wejdź na
http://www.odkrywca.pl/festung-glogu-lipiec,481387.html#481387
i zobacz jak sie łuski kopie bez ramy :/
Napisano
Sama elektronika lorenza lpx2 kosztuje do 1000 euro plus kabelsonda 8 metrów około 160euro rame dorobiłem u nas z pcv ,akulomatorki trzeba dokupic producent ich nie daje ,pod liniami elektrycznymi jeszcze nie badałem a o jakie linie ci chodzi wysokie napięcie czy zwykłe przyłącza do domu takie słupy jak przy drogach żebym wiedział gdzie patrzeć, a jeszcze co do zasięgów pokrywka od garnka szrokośc 18cm spokojnie wykrywa 180cm
Napisano
JACMIL1-w moich okolicach jest od groma linii wysokiego napięci,większość miejscówek jest pod 200kv,dlatego tam jeszcze można coś wyjąć bo większość wykrywek głupieje.
Pomożesz mi poskładać ramę jak wszystko kupię ?
mieszko-1vp, bez urazy ,ale wydaje mi się że masz mało doświadczenia.
pozdrawiam
Napisano
postaram sie jutro sprawdzić pod słupami wysokiego napięcia jak sprawdze to dam ci znać ,kiedyś patrzałem PULSE STAR II pod takimi liniami to też cały głupiał wszystkie diody migały ,żeby tylko ten lorenz lpx2 chodził to pogadamy dalej sam jestem ciekawy jak sie spisze
Napisano
wielkie dzięki za pomoc ,ja na dalsze wypady nie mam czasu,jedynie w obrębie 10-20km,a tu wszędzie linie (Bełchatów)jednak trochę trzeba za inwestować .
pozdrawiam i z ciekawością czekam na wynik testu.
Napisano
Bo ja kopacz jestem ,a nie teoretyk gawendziaż...ja bym kupił samolot i wykrywacz za 100 tysięcy-na pewno bym cos znalazł bo z takim sprzętem
A co do lini 11000Volt to ramy pracują Jako pulsacyjno-indukcyjne więc sobie nie pochodzisz.W VLF tak,ale wtedy kolor
Napisano
Już zrobiłem test zdjęcia pod jakimi liniami energetycznymi chodzi a pod jakimi liniami nie, myslałem ze bedzie gorzej, proszę o potwierdzenie odbioru poczty
  • 5 years later...
Napisano
Witam ,od wielu lat chodzę z xlt -jest super -zajechałem już trzy -kolega dorwał ramówkę i twierdzi , że wiele miejsc już które przechodził z normalnym wykrywaczem gti 2500-ramówka odsłonła dużo więcej.JakA KUPIĆ aby była skuteczna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie