spllinter Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 Co to za blaszka? Proszę o pomoc. R.A.D.A. 165 Wahlstatt
spllinter Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 Co to za blaszka? Proszę o pomoc. R.A.D.A. 165 Wahlstatt
adrian wlkp Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 tabliczka RAD 165-numer numer członka tej organizacjiwahlstatt-Legnickie Pole z niem.wahlstatt.
abcd Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Blaszka kształtem przypomina pruski identyfikator wz.1878.Być może jest to jakiś RAD-owski prowizoryczny nieśmiertelnik z lat 30tych,w takim przypadku R.A.D.A oznaczało by Reichsarbeitdienst Abteilung.Co jest też nietypowe bo na blaszkach RAD nie było wybijanych nazw miejscowości ale nr.jednostek.Nie można też wykluczyć że przedmiot ten nie ma nic wspólnego z hitlerowskim RAD i jest pruską blaszką wz.1878 a R.A.D.A oznacza zupełnie co innego.
FALKE-63 Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Blaszka wygląda na starą, zastanawia mnie dlaczego w wybitych literach i cyfrach nie ma brudu takiego jak na całej blaszce.
spllinter Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 Blaszkę wykopałem. Może na zdjęciu tego nie widać, ale była czymś posrebrzona. Po wykopaniu tylko ją umyłem w wodzie, nic więcej. Metal z którego jest wykonana jest taki sam jak w nieśmiertelnikach RAD-u, albo bardzo podobny.Optycznie tak to wygląda.
janushew Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Witam! pruska blaszka z 1878 wygląda tak. pozdr j
Pytanie
spllinter
Co to za blaszka? Proszę o pomoc.
R.A.D.A.
165
Wahlstatt
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.