Rumburak Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2007 Czy ktoś już robi morskie" rekonstrukcje w Polsce? Wiem, że był desant z morza i z samolotów, ale rekonstrukcja łodzi podwodnej? To ci dopiero! http://www.tutej.pl/cms.php?i=24883 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorsten Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 W gwoli wyjaśnienia: podwodny to może być okręt, a łódź to najwyżej wiosłowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Ależ nazwa łódź podwodna" jest chyba jak najbardziej prawidłowa jesli mówimy o jednostkach cywilnych :-) (a ta zdaje się ma bandery :-)) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Podwodny to jest okręt i to jest nazwa prawidłowa.Losiu Bandera to flaga na jednostkach pływajacych może być cywilna i wojskowa co do cywilnych jednostek podwodnych to chyba tylko batyskafy ,lub jednostki podobne.... jeszcze nie widziałem cywilnego okretu podwodnego . A to co było w tym opisie to też rekonstrukcja OKRĘTU Podwodnego tylko że z lat wojny secesyjnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 ŁOSIU 2 tak do twojej wiadomości :Okręt podwodny - klasa okrętów przystosowanych do pływania pod wodą (potocznie i błędnie używane określenie łódź podwodna jest rusycyzmem od podwodnaja łodka).Okręty podwodne buduje się na trzy sposoby:Dwukadłubowe - kadłub mocny jest całkowicie obudowany drugim kadłubem tzw. lekkim. (np. ORP Orzeł) Półtorakadłubowe - kadłub mocny jest tylko częściowo osłonięty kadłubem lekkim. (ORP Wilk) Jednokadłubowe. (ORP Dzik) 1620 - Cornelius Jacobszoon van Drebbel zbudował pierwszy działający okręt podwodnyw Polsce II RP były :Typu Wilk ORP Ryś ORP Żbik ORP Wilk Typu Orzeł ORP Orzeł ORP Sęp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Oj widac komuś Turtle" się pomylił z Hunleyem" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2007 O ile wiem okręt" oznacza wojenny, a statek" to takie coś pływające po morzach. Jeżeli więc pojazd podwodny nie ma uzbrojenia to jest to łódź podwodna", a jeśli ma to już okręt podwodny". Taka terminologia jest dość powszechnie stosowana np. w przypadku batyskafów cywilnych pisze się, że to łodzie podwodne. Turtle" był więc łodzą podwodną chociaż lepiej brzmiałoby jajo podwodne". ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Cóż, ja już niektórym osobom piszącym na tym forum wspominałem, że gdybym miał zbyteczną Nyskę założyłbym GRH Das Boot. W razie potrzeby ekspozycji bok Nyski otwierałby się niczym pawlacz bądź barek, prezentując część zrekonstruowanego przedziału bojowego (oczyiwiście jednej - prawej badz lewej jego strony, dla lepszego widoku ogladajacych) - wystarczyłoby troche rur z likwidowanej wymiennikowni, hamaki itp. Powyzej glow powieszone zmagazynowane banany i plesniejacy chleb. Z glosnika brzmialoby It's a long way to Tipperary" badz saczylaby sie powoli J'attandrai" (w zaleznosci od nastrojow zalogi). Cala rekonstrukcja polegalaby na lezeniu zarosnietych podwodniakow na hamakach w przepoconych i uwalonych smarem podkoszulkach i oczekiwaniu na rozkaz Auf die tauchstationen"... ;)PozdrawiamMaciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Kamil, jeśli chcesz się pojedynkować na definicje z wikipedii to: Okręt - jednostka pływająca pod banderą wojenną, należąca do wojska i obsadzona przez załogę pozostającą w stosunku służby wojskowej - żołnierzy, określana także czasem nieprawidłowo jako okręt wojenny, a ten podwodny pojazd nim bynajmniej nie jest. Co najwyżej repliką okrętu wojennego, ale w myśl przepisów jest jak najbardziej cywilny.Hasła łódź podwodna" bym nie demonizował, może i nie jest obecnie terminem poprawnym, ale czuję się usprawiedliwiony użyciem go jako osoby interesującej się IIRP. Przed wojną używano właśnie łódź podwodna", a jak się pare razy przeczyta oryginalną pisownie to może zostac :-) (a zgadnij co to Łódź podwodna im. Marszałka Józefa Piłsudskiego" ;-) )(a nazwy okrętów podwodnych bywały różne, np urkowiec" ;-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 czasem mi ciebie żal łosiu widze że znasz sie na wszystkim .Ja chociarz spedziłem troszkę czasu w M.W.RP jako sternik nawigator i definicje okrętu i statku znam na pamięć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Cywilne LODZIE podwodne to zaden ewenement, sa i badawcze i turystyczne. Wiec nijak nie moga by okreslone mianem okretu.Np mozna sie wybrac na przejazdzke lodzia podwodna jak:http://www.sadkosub.com/lub tez kupic sobie http://www.sub-find.com/deepstar.htm Dlatego tez szkoda czasu na jalowe dyskusje, bo oba okreslenia sa prawidlowe w zaleznosci od uzytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 12 Sierpień 2007 Share Napisano 12 Sierpień 2007 Jak mawiał nieoceniony Jerzy Miciński, nieżyjący już redaktor naczelny Morza": łódź podwodna to może być tylko w piosence Beatlesów" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.