Skocz do zawartości

ODWAŻNIK DO DUCATA A DRUGI???

domini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oba znalezione w niedalekiej odległości od siebie.

ten odważnik jest od ducata prosilbym o jego wycene jesli jest on coś wart..

za pomoc z góry dziekuje

Napisano
Wagi Ci niestety nie podam bo nie mam możliwości go zmarzenia, ale moge podac wymiary 12x12x2mm plus uchwycik.
a rejon to wielkopolska, jak mi sie kiedyś uda go zwarzyc to podam wage,. bo teraz nie mam takiej możliwości.

a mógłbys mi coś na jego temat powiedzieć??
Napisano
Dzięki Pokemon za pomoc!

Z tym drugim też mi sie tak wydawało że to Zygmunt III Waza, ale z pierwszym to nie miałem pojęcia.
A skąd te przypuszczenia że to Jan Kazimierz??
Napisano
Aha, w sumie to rzeczywiście jest podobna do 1 na np: boratynkach.
A jesteś w stanie określić wartość tych odważników??
Napisano
co do odważników to tak : te z uszkiem pozniejsze 18 lub 19 wiek, jedynka charkterystyczna na Jana Kazimierza - nic bardziej mylnego - to poprostu zapis gotycki (stary) a ten ciezarek dukat nie ma nic wspolnego z tamtą epoka J.K !!
Ciezarek ołów ---- Pokemon pisze ----- Zygmunt III Waza, - znow nie prawda ciezarek moze byc z XVII wieku ale inicjał ---- coś jak Z3 to - tetrasigma (jednostka wagi) ! - a nie Zygm3!
Napisano
Dzięki sanczoto za wniesienie coś do dyskusji. Możesz mieć rację bo tak jak pisałem, były to moje daleko idące przypuszczenia. Dodam tylko tak: nie z uszkiem tylko z uchwytem (uszko ma przelot). Kolejna sprawa: piszesz stary zapis gotycki a datujesz na 19 wiek? Stawiałbym jednak 18-ty.
I ostatnia kwestia dotycząca drugiego ciężarka:
tetrasigma? Pierwsze słyszę więc sprawdzam w google i co:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=tetrasigma&lr=
nic!
Więc może tetrasigma;jednostka wagi:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=tetrasigma&lr=
też nic!
Więc może to nie jest Z3 jako Zygmunt III Waza (tak zapewne zrozumiałeś moje intencje), tylko Z3 jako 23 część Grzywny Kolońskiej???
Hmmm?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie