domini Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 Oba znalezione w niedalekiej odległości od siebie.ten odważnik jest od ducata prosilbym o jego wycene jesli jest on coś wart.. za pomoc z góry dziekuje
domini Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 A oto drugi odwarznik (przynajmniej tak mi sie wydaje).prosze o identyfikacje i wycene.
domini Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 i inny rzut może w takim rzucie sie on komuś skojarzy.pozdro Domini
israel Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Rzuć okiem na to - podobnehttp://www.scales-and-weights.com/weights/weighidx.htmPozdro - israel
domini Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Dzieki, był tam podobny ale to jeszcze nie to...może ktoś bedziwe wiedział więcej na temat tych odważników.pozdro.
karpik Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Napisz ile dokładnie waży pierwszy odważnik(choć ciutkę mógł z wagi stracić). W jakim regionie go znalazłeś.Pozdro.
domini Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Wagi Ci niestety nie podam bo nie mam możliwości go zmarzenia, ale moge podac wymiary 12x12x2mm plus uchwycik.a rejon to wielkopolska, jak mi sie kiedyś uda go zwarzyc to podam wage,. bo teraz nie mam takiej możliwości.a mógłbys mi coś na jego temat powiedzieć??
pokemon Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Moje daleko idące przypuszczenia........:1. Jan Kazimierz2. Zygmunt III Waza
domini Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Napisano 6 Sierpień 2007 Dzięki Pokemon za pomoc!Z tym drugim też mi sie tak wydawało że to Zygmunt III Waza, ale z pierwszym to nie miałem pojęcia.A skąd te przypuszczenia że to Jan Kazimierz??
domini Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Napisano 6 Sierpień 2007 Aha, w sumie to rzeczywiście jest podobna do 1 na np: boratynkach. A jesteś w stanie określić wartość tych odważników??
sanczoto Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 co do odważników to tak : te z uszkiem pozniejsze 18 lub 19 wiek, jedynka charkterystyczna na Jana Kazimierza - nic bardziej mylnego - to poprostu zapis gotycki (stary) a ten ciezarek dukat nie ma nic wspolnego z tamtą epoka J.K !!Ciezarek ołów ---- Pokemon pisze ----- Zygmunt III Waza, - znow nie prawda ciezarek moze byc z XVII wieku ale inicjał ---- coś jak Z3 to - tetrasigma (jednostka wagi) ! - a nie Zygm3!
pokemon Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Dzięki sanczoto za wniesienie coś do dyskusji. Możesz mieć rację bo tak jak pisałem, były to moje daleko idące przypuszczenia. Dodam tylko tak: nie z uszkiem tylko z uchwytem (uszko ma przelot). Kolejna sprawa: piszesz stary zapis gotycki a datujesz na 19 wiek? Stawiałbym jednak 18-ty.I ostatnia kwestia dotycząca drugiego ciężarka:tetrasigma? Pierwsze słyszę więc sprawdzam w google i co:http://www.google.pl/search?hl=pl&q=tetrasigma&lr=nic!Więc może tetrasigma;jednostka wagi:http://www.google.pl/search?hl=pl&q=tetrasigma&lr=też nic!Więc może to nie jest Z3 jako Zygmunt III Waza (tak zapewne zrozumiałeś moje intencje), tylko Z3 jako 23 część Grzywny Kolońskiej???Hmmm?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.