Skocz do zawartości
  • 0

ZOSTAŁO PO DZIADKU-MAPNIK?

Sturmgeschutz

Pytanie

Napisano

Witam czy ktoś wie jakie wojska urzywały takiej torebki?Nie ma żadnych mocowań do pasków i nie widać żeby kiedykolwiek były ,wymiary to 18,5cm oraz 22,5cm Dodam ,że dziadek zaliczył wcielenie do WH oraz jakiś obóz jeniecki w Norwegi ale niestety rodzina niema pojęcia o wojennych przeżyciech dziadka:-(.Jak znajdę trochę czasu to zapodam fotki z Norwegi. POZDRAWIAM STUG

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oficerowie polscy deklarujący narodowość niemiecką byli zwalniani z niewoli. Czy trafiali później do sił zbrojnych III Rzeszy nie wiem ale to bardzo prawdopodobne.
Napisano
Myślę, że jeśli Twój dziadek trafił do Wehrmachtu to zapewne jakieś dokumenty na ten temat są w niemieckich archiwach, miałem link do takiego archiwum, poszukam zresztą na forum na pewno taka informacja gdzieś jest. Skoro odnaleziono dziadka Tuska to może i Twój się odnajdzie ;)
Napisano
Według tego źródła http://pl.wikipedia.org/wiki/Oflag_II_C_Woldenberg
ten obóz funkcjonował jeszcze w 1945r.Wiec jak wytłumaczyć wcielenie do WH bo podobno dziadziuś wrócił pewnego dnia do domu w mundurze niemieckim (stawiam na WH)??? Następną fotkę mam już z roku 1945 zrobiona w czerwcu w Norwegi w obozie Polskim .Proszę o pomoc bo ten mundur niemiecki niedaje mi spokoju,oczywiście niechodzi o jego znalezienie :-)Pozdrawiam
Napisano

Witam czy ktoś wie jakie wojska urzywały takiej torebki?Nie ma żadnych mocowań do pasków i nie widać żeby kiedykolwiek były ,wymiary to 18,5cm oraz 22,5cm Dodam ,że dziadek zaliczył wcielenie do WH oraz jakiś obóz jeniecki w Norwegi ale niestety rodzina niema pojęcia o wojennych przeżyciech dziadka:-(.Jak znajdę trochę czasu to zapodam fotki z Norwegi. POZDRAWIAM STUG

Napisano
Dziękuję bardzo za informację powiem szczeże to jest fancik ,który mam od lat ale dziś mnie to zaciekawiło-co to tak naprawde jest i w ,życiu bym nie pomyślał że to będzie pozostałość po WH stawiałem na wrzesień .Jeśli koledzy mogą pomóc to proszę o pomoc w ustaleniu gdzie dziadek mógł być podczas wojny .Powiem szczeże ,że kompletnie nie wiem w jakiej jednostce walczył,ale już coś rozszyfrowałem otuż dziadek walczył we wrześniu 1939r.w polskim wojsku ,musiał się dostać do niemieckiej niewoli ponieważ znalazłem widokówkę z napisem Demmin w grudniu 1939r. jako jeniec Polski w Niemczech".Rano dam zdięcie tej widokówki może ktoś z was będzie wiedział co to za miejsce ?Następna fotka to on sam w polskim mundurze kródko obcięty opasany numerem identyfikacyjnym 302W0 zdięcie ma napis na odwrocie 1940.czerwiecobuz jeniecki "ale nazwa miejscowości jest nieczytelna ??Wolechenberg?? lub coś podobnego może wy coś więcej wiecie na temat obozów o podobnej nazwie POZDRAWIAM
Napisano
Nie wiem skad dokladnie pochodzil Twoj dziadek, ale ja jestem ze Slaska - przypadki takie, ze Slazacy mieli kilka zdjec w roznych mundurach nie sa odosobnione. Moj pradziadek dla przykladu w 1942 zostal wcielony do Kriegsmarine (zdjecie jako marynarz) potem zostal przeniesiony do niemieckich Pionierow (zdjecie w mundurze Heer), a na koncu udalo mu sie uciec i trafil do I Korpusu (zdjecie w battledressie).
Podobnie zdarzalo sie ze Slazakami w Stalagach. W 1939 r. walczyli po stronie polskiej, brani byli przez niemcow do niewoli. Potem odbywal sie wpis na Volksliste, za czym szlo wcielenie do Wehrmachtu. Czesto wiec walczyli w 39 r. po stornie polskiej a potem gineli w Rosji (znam taka historie z sasiedniej miejscowosci, na poludnie od Katowic). Co do Oflagow to szczerze mowiac nie wiem - wyzszy stopien to juz cos innego...
Napisano
Witam,
Bardzo ladna torebka. Pochodzi z wyposazenia Wehrmachtu. Przenoszony byl w niej zestaw ekierek i linijek do kreslenia po mapach. Wchodzila na wyposazenie niektorych - nie wszystkich - mapnikow. Gdzies na jakiejs zagranicznej gieldzie internetowej spotkalem sie z takim zestawem, jestem na 100% pewien ze to to. Napis na niej informuje o modelu zestawu. Pilnuj jak oka w glowie - ladna pamiatka rodzinna, i wcale nie czesto spotykana.
Wiesz moze, w jakiej bronii sluzyl dziadek? Jezeli w artylerii to by wyjasnialo, skad wziela sie torebka.
Cha, znalazlem:
http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H066156.html
Na dole masz szczegolowy opis.

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39
Napisano
z tym pokrowcem to bzdura :) jest to owszem pokrowiec i jak autor stwierdzil mapnik bo celnie trafial jest to pokrowiec na przyrzady do odczytu map rozne mairy marszowe linijki ramki skale i tego typu rzeczy :) dosc ładny
Napisano
P.S. Sturmgeschutz - mialbym do Ciebie prosbe - konkretnie o dokladne wymiary torebki (z mysla o uszyciu kopii dla siebie do mapnika) - moglbys sie odezwac na mojego maila? sanitater@go2.pl (niestety nie masz maila podanego pod nickiem)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie