drag47 Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 Czy zna może ktoś tytuły ygrysków" opisujących walki z września 39.Szczególnie chodzi mi o te których akcja rozgrywa się na południu polski ale niekoniecznie.A swoją drogą to czy są one oparte tylko na faktach czy to w dużej mierze fikcja?Pozdrawiam
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Poszukaj w dziale Linki".Kiedyś trafiłem tam na stronę ze spisem wszystkich tygrysów , uporządkowanym chronologicznie. Z dzieciństwa pamiętam, że miałem Strzały na Placu Heweliusza" (o poczcie w Gdańsku) i Szosę Piotrkowską" (obrona kierunku na Warszawę).pzdr
Jaro5 Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Witam.Kilka numerów poświęconych było bitwie nad Bzurą, był jeden o Iłży i coś o lotnictwie.Pozdr
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 lub:http://karol.pilch.w.interia.pl/tygrys/spis.htm
bjar_1 Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Mam kilka Tygrysów" wśród nich o wrześniu:-Wrzesień flotylli rzecznej"-Rozpoznać wroga z północy"-Czarne berety"pzdrbjar_1
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 NIE, NIE... Tylko nie czerp bezkrytycznie wiedzy z Tygrysków". Są takie pozycje, które dosłownie włos na głowie jeżą. Dotyczy to przede wszystkim opisu czasów utrwalania tzw. władzy ludowej" oraz bohaterskiej walki z andami polskiego podziemia" /głównie Narodowe Siły Zbrojne, Wolność i Niezawisłość/, i andami UPA" /tzn. oddziały ukraińskiej partyzantki niepodległościowej/. Nie mówiąc juz o gloryfikacji poczynań Ludowego Wojska Polskiego czy też Armii Czerwonej lud konspiracyjnej działalności Armii Ludowej.
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Tygryski" o tematyce wrześniowej /wybiórczo/:Czołgi pod Mokrą" /wiadomo/Różan broni się jeszcze" /wiadomo/Ognie na hałdach" /przygotowania do obrony i walki na Górnym Śląsku/ Dymy na przedpolu" /działania bojowe 41 kompanii czołgów rozpoznawczych/ Odejście na rozkaz" /obrona pozycji mławskiej/Przy dźwiękach pułkowego marszu" /szlak bojowy 9 pułku Strzelców Konnych/LOTNICTWO:Front bez myśliwców" /działania lotnictwa armii Karpaty"/Rozpoznać wroga z północy" /działalność lotnictwa armii Modlin" i SGO Narew"/Sowy nadlecą o świcie" /obrona Warszawy przez Brygadę Pościgową/Krakowskie skrzydła" /działalność lotnictwa armii Kraków"/Poznańskie szkrzydła"Niestety nie wiem, czy zostały opisana działania lotnictwa armii Łódź"....
merlin Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Niestety ze wzgledu na charakter wydawnictwa, często fabularyzowany charakter opracowania nie moga być traktowane jako poważne źródła historyczne. Także te dotyczące września 1939 roku. Już lepiej poszukaj monografii poszczególnych Armii w 1939 roku. A ygrysy" obecnie to już tylko ciekawostka.P.S. Kilka lat temu ktoś próbował reaktywować tą serię ale skończyło się na przedrukowaniu kilku tomików.
drag47 Napisano 5 Grudzień 2003 Autor Napisano 5 Grudzień 2003 Dzięki za informacje.Pytałem o prawdziwość treści gdyż są tam opisy walk,któtych próżno szukać w innych publikacjach.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.