Skocz do zawartości

jak wyczyscić bagnet ?

e g z e k u t o r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
po jakiejś delikatnej ingerencji, nawet niech tej rdzy trochę zostanie, to może rękojeść lakierem bezbarwnym pomalować, może głownię też...
Napisano
Niestety musisz to wyczyścić. Bo jeśli tego nie zrobisz to korozja będzie dalej postępowała... A szkoda bo ładny bagnecik. Możesz np. Szczotka na wiertarce.. Ja tak swoje bagneciki czysciłem i fajnie wyszły. Potem smarem grafitowym przetrzeć i na pułeczke.

pzdr.
Napisano
ja czyściłem kiedyś bagnet mosin nagant 91/30 w stanie agonalnym był, przeżarty rdzą, nie chodziło mi jak go czyściłem o estetykę, a o to, żeby go jakoś zabezbieczyć, mam go z 8 lat, po oczyszczeniu, przynajmniej tej zewnętrznej korozji ( papierwm ściernym ) pomalowałem lakierem bezbarwnym, do tej pory nie rozleciał się, nie pękł, więc temu z foto taka metoda raczej by pomogła również, przeżarty do wewnątrz nie jest.
Napisano
Tylko nie ocet. Mozna samym WD lub fosolem przecierac i ostre plukanie i wycieranie tkanina. Czynnosc powtarzac do skutku.
Napisano
Cudowne metody typu kwaski, octy, fosole, (posmaruj, zalej i samo się zrobi) sobie odpuść, chyba że Ci na tym fancie nie zależy. Dobre wyczyszczenie i zabezpieczenie wymaga niestety trochę pracy. Szczotka (najlepiej na wiertarce), kilka rodzajów papieru ściernego (w tym przypadku można trochę inwazyjnie postąpić), pasta polerska, tarcza polerska i tydzień zabawy. Będzie cacy, potem ewentualnie oksyda, albo i nie. Przed robotą oczywiście odkręć okładziny, jeśli to tylko możliwe. To samo ze śrubami mocującymi. Okładziny umyj szczoteczką wodą i mydłem. Na koniec zakonserwuj np. woskiem i już.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie