Skocz do zawartości

jak wyczyscić bagnet ?

e g z e k u t o r

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety musisz to wyczyścić. Bo jeśli tego nie zrobisz to korozja będzie dalej postępowała... A szkoda bo ładny bagnecik. Możesz np. Szczotka na wiertarce.. Ja tak swoje bagneciki czysciłem i fajnie wyszły. Potem smarem grafitowym przetrzeć i na pułeczke.

pzdr.

ja czyściłem kiedyś bagnet mosin nagant 91/30 w stanie agonalnym był, przeżarty rdzą, nie chodziło mi jak go czyściłem o estetykę, a o to, żeby go jakoś zabezbieczyć, mam go z 8 lat, po oczyszczeniu, przynajmniej tej zewnętrznej korozji ( papierwm ściernym ) pomalowałem lakierem bezbarwnym, do tej pory nie rozleciał się, nie pękł, więc temu z foto taka metoda raczej by pomogła również, przeżarty do wewnątrz nie jest.

Cudowne metody typu kwaski, octy, fosole, (posmaruj, zalej i samo się zrobi) sobie odpuść, chyba że Ci na tym fancie nie zależy. Dobre wyczyszczenie i zabezpieczenie wymaga niestety trochę pracy. Szczotka (najlepiej na wiertarce), kilka rodzajów papieru ściernego (w tym przypadku można trochę inwazyjnie postąpić), pasta polerska, tarcza polerska i tydzień zabawy. Będzie cacy, potem ewentualnie oksyda, albo i nie. Przed robotą oczywiście odkręć okładziny, jeśli to tylko możliwe. To samo ze śrubami mocującymi. Okładziny umyj szczoteczką wodą i mydłem. Na koniec zakonserwuj np. woskiem i już.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie