Skocz do zawartości
  • 0

Odznaczenie z orłem

TWo

Pytanie

Napisano
Witam!
Stałem sie właścicielem tej oto odznaki:
Domyslam sie że jest to dość popularna odznaka, jednak na
odznaczeniach nie znam się ani trochę i chetnie dowiedziałbym się o niej co nieco.
Bardzo proszę o napisanie mi kilku słów o tym fancie
Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam
TWo

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Istotnie, to jest odznaka Pożyczki Narodowej, rozpisanej w 1933. Celem akcji, do udziału w której mógł się włączyć każdy obywatel Rzeczypospolitej, była pomoc polskiej gospodarce, dotkniętej ogólnoświatowym kryzysem.

Do kompletu z odznakami dodawano dyplomy, które, jak wnioskuję, w przypadku Waszych odznak zaginęły w wirze historii.
Napisano
W moim przypadku - zdecydowanie tak! Ale cóż, nie ma co płakać napewno gdzies ostały się dyplomy bez odznak - moze jakiś znajdę!
Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!
Napisano
Witam!
Stałem sie właścicielem tej oto odznaki:
Domyslam sie że jest to dość popularna odznaka, jednak na
odznaczeniach nie znam się ani trochę i chetnie dowiedziałbym się o niej co nieco.
Bardzo proszę o napisanie mi kilku słów o tym fancie
Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam
TWo
Napisano
PN to jak mi powiedziano Pożyczka Narodowa (okres międzywojenny), jednak sam chętnie bym się dowiedział więcej szczegółów. Też się taka mi ostała po dziadku.
Napisano
Po szczegółowe szczegóły odsyłam do Encyklopedii Historii II RP", hasło oczywiście Pożyczka Narodowa".

A jako ciekawostkę dodam jeszcze, że komisarzem generalnym PN był Stefan Starzyński.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie