Skocz do zawartości
  • 0

czy do tego strzemiona mogła być przytwierdzana lanca?

pancerny

Pytanie

Napisano

Właśnie iak w temacie!
Jak wyglądały strzemiona które służyły też jako uchwyt do lancy czy może właśnie tak jak z mojej fotki?

pozdrawiam!

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie iak w temacie!
Jak wyglądały strzemiona które służyły też jako uchwyt do lancy czy może właśnie tak jak z mojej fotki?

pozdrawiam!

Napisano
pancerny tak w skrócie: przy lancy były dwa skórzane paski - jeden mniej więcej w połowie długości, który zakładano na rękę, a drugi przy dolnym końcu, który zakładano na stopę. Ale pierwsze słyszę o trwałym jej mocowaniu do strzemiona.
Napisano
Witam ponownie,właśnie ciekawią mnie otwory w moim strzemionku i fakt iż posiadam lance nakazał mi na powyższe zapytanie choc wątpliwości nadal pozostały.
Może ktoś by jeszcze się wypowiedział co do otworów w tym strzemieniu,choć składam serdeczne dzięki za wypowiedzi poprzedników!!!
Napisano
dudzin - być może był i taki sposób mocowania sztandaru, ale widziałem sam strzemiona ze specjalną metalową tuleją przytwierdzoną do niej paskami, służace do podtrzymywania sztandaru..

jazłowiak - masz rację, zasięgnąłem języka" i rzeczywiście, jest to pruskie strzmię :) podobne mieli jeszcze bodajze w ck armii (?)

Pozdrawiam
Napisano
W przypadku sztandaru w kawalerii również nie mocowano go do strzemienia. Sztandarowy miał przewieszony przez lewe ramię na skos w dół na prawo tzw. badolier, który był zakończony skórzaną tuleją, w którą wkładano koniec drzewca sztandaru.
Napisano
To jest strzemię pruskie, używane także w wielkopolskich pułkach kawalerii, do lancy pruskiej wz. zdaje się 1893, która nie miała pętli przy tylcu, ale miała za to tuleję przy strzemieniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie