pancerny Napisano 25 Lipiec 2007 Autor Napisano 25 Lipiec 2007 Właśnie iak w temacie!Jak wyglądały strzemiona które służyły też jako uchwyt do lancy czy może właśnie tak jak z mojej fotki?pozdrawiam!
pancerny Napisano 25 Lipiec 2007 Autor Napisano 25 Lipiec 2007 Właśnie iak w temacie!Jak wyglądały strzemiona które służyły też jako uchwyt do lancy czy może właśnie tak jak z mojej fotki?pozdrawiam!
dudzin Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 pancerny tak w skrócie: przy lancy były dwa skórzane paski - jeden mniej więcej w połowie długości, który zakładano na rękę, a drugi przy dolnym końcu, który zakładano na stopę. Ale pierwsze słyszę o trwałym jej mocowaniu do strzemiona.
pancerny Napisano 26 Lipiec 2007 Autor Napisano 26 Lipiec 2007 Witam ponownie,właśnie ciekawią mnie otwory w moim strzemionku i fakt iż posiadam lance nakazał mi na powyższe zapytanie choc wątpliwości nadal pozostały.Może ktoś by jeszcze się wypowiedział co do otworów w tym strzemieniu,choć składam serdeczne dzięki za wypowiedzi poprzedników!!!
kowalinho Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 dudzin - być może był i taki sposób mocowania sztandaru, ale widziałem sam strzemiona ze specjalną metalową tuleją przytwierdzoną do niej paskami, służace do podtrzymywania sztandaru..jazłowiak - masz rację, zasięgnąłem języka" i rzeczywiście, jest to pruskie strzmię :) podobne mieli jeszcze bodajze w ck armii (?)Pozdrawiam
dudzin Napisano 26 Lipiec 2007 Napisano 26 Lipiec 2007 W przypadku sztandaru w kawalerii również nie mocowano go do strzemienia. Sztandarowy miał przewieszony przez lewe ramię na skos w dół na prawo tzw. badolier, który był zakończony skórzaną tuleją, w którą wkładano koniec drzewca sztandaru.
jazlowiak Napisano 26 Lipiec 2007 Napisano 26 Lipiec 2007 To jest strzemię pruskie, używane także w wielkopolskich pułkach kawalerii, do lancy pruskiej wz. zdaje się 1893, która nie miała pętli przy tylcu, ale miała za to tuleję przy strzemieniu.
Pytanie
pancerny
Właśnie iak w temacie!
Jak wyglądały strzemiona które służyły też jako uchwyt do lancy czy może właśnie tak jak z mojej fotki?
pozdrawiam!
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.