bjar_1 Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 Panowie (szczególnie z Olsztyna) może macie jakieś informacje o olsztyńskich ,a właściwie allensteinowskich firmach:-Xavier E.Kullak Allenstein-E.Reinke Allenstein-Bernhard Gottlieb Allensteinnazwy tych firm znalazłem na porcelankach" od butelek ,może wiecie ,gdzie firmy te się znajdowały (ulica) ,i ewentualnie co robiły (czy rozlewały piwo?).A przy okazji ,co to za miejscowości:-Gumbinnen-Tilsit.pzdrbjar_1
Frozzer Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 jestem z olsztyna, poszperam i sproboje pomoc
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Witaj Bjar ;) Dwaj ostatni producenci stosunkowo popularni - często spotykane butleki- piwko browarow z Adolf Hitler Alee obecnie Wojska Polskiego. I-szy producent mało znany-gratuluję sukcesu, znam jedna butelkę.
bjar_1 Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 Ryjek ,na Adolf Hitler Alee (teraz Wojska Polskiego) to był browar Braci Daum - Waldschlossen Brauerei Allenstein (WBA). A ci producenci mieli rozlewnie piwa/wytwórnie napojów(?) w innych miejscach. Tylko w jakich?pzdrbjar_1
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Ależ tak, Waldscholssen (do dzisiaj browar) tam że i ci również. To raczej bultelki po piwie tychże producentów... To lokalizacja przy rzece Łynie pozwalała na prod. piwa i w tym pasie" właśnie. Na pewno na tzw. atorzu" a Wojska Polskiego jest właśnie taką arterią przez całę tą dzielnicę. Obcenie nie ma tam budynków a pustki i podobnie jest z najpiękniejszymi secesyjnymi kamienicami, które tam stały do Stycznia'45-Marca'46...pustka. Dokładne wskazanie tych browarów wymagało by kweredny po archiwum miejskim.
sqh Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Gumbinnen zaś to po polsku Gąbin, a po rosyjsku Gusiew (miejsce bitwy niemieckiego I KA z rosyjską 1. Armią w sierpniu 1914).
bjar_1 Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 Ryjek ,dzięki za wszelkie informacje. Jeszcze ,co to za miejscowości?1) Hohenstein2) Heidelberg3) Wolfelsdorf4) Sommerfeld5) Greussenczy obecnie leżą na terenie Polski?pozdrawiam wszystkich!bjar_1
Frozzer Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 hohenstein to olsztynekreszta znajoma, ale nie pamietam :)
bjar_1 Napisano 4 Grudzień 2003 Autor Napisano 4 Grudzień 2003 Np panowie ,jakie są obecne nazwy tych miejscowości?Ewentualnie które z nich leżą poza terytorium Polski?pzdrbjar_1
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Witam.Miejscowość Hauptmannsdorf to chyba nie była miejscowość o tej nazwie tylko majątek-posiadłość Hauptmannsdorf,Gut i obecnie leży poza granicami kraju /Kaliningradzka Obłast-chyba tak się to pisze w połączonych językach słowiańskich:)/w okolicach miejscowości Kutuzov ok.10 km na płn. od Gołdapi. - co do pozostałych nazw to chodzi Ci o miejsca w woj. warm-mazur. czy w całej Polsce,bo podejrzewam że większość miejscowości które dzisiaj w rzonie" nazwy mają słowo -wrzos- a jeszcze leżą na wzniesieniu to za niemca" mogły się nazywać Heidelberg ;) Pozdrawiam Abir
bjar_1 Napisano 5 Grudzień 2003 Autor Napisano 5 Grudzień 2003 Abir - chodzi mi o to ,jakie te miejscowości mają teraz nazwy. Ewentualnie ,czy jakieś z nich (które?) leżą poza terytorium Polski.pzdrbjar_1
sqh Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 Ale czy na pewno wszystkie te miejscowości leżały w Prusach Wschodnich? Bo takie na przykład Lubsko (to z zamkiem) też nazywało się kiedyś Sommerfeld.
bjar_1 Napisano 5 Grudzień 2003 Autor Napisano 5 Grudzień 2003 Nie twierdzę ,że miejscowości te leżały w Prusach!!!Mogą leżeć też na Śląsku ,czy w Niemczech!!!czyli Sommerfeld = Lubsko!
sqh Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 A to przepraszam, zasugerowałem się Tylżą, Gąbinem i Olsztynkiem :-) Rozszerza to zakres poszukiwań. O ile pamiętam, był swego czasu wydany taki słownik polsko-niemiecki nazw geograficznych na Ziemiach Odzyskanych i nie tylko. Ja nie pamiętam dokładnego tyułu ani autora, ale może ktoś podpowie?Ale tak jak pisał Abir - niewykluczone, że parę miejscowości miało tę samą nazwę. Nawet taki Królewiec oficjalnie nazywał się Koenigsberg i. Wpr." - czyli Królewiec w Prusach Wschodnich. Czyli, że w innym kraju związkowym był jeszcze jakiś drugi Królewiec.
bjar_1 Napisano 5 Grudzień 2003 Autor Napisano 5 Grudzień 2003 Hej ,nie ma za co przepraszać. Pewnie zasugerowałeś się tytułem tematu : Przedwojenne firmy z Olsztyna (Allenstein)". Niestety nie mam tego słownika i dlatego mam problem.Porcelanki z tymi napisami mogą pochodzić z każdego zakątka Europy będącego pod panowaniem" niemieckim.Rozpiętość geograficzna znalezionych porcelanek to Królewiec na wschodzie ,a na zachodzie jakaś mieścina we Francji.
sqh Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 To wrzuć te nazwy do wyszukiwarki - ja znalazłem na przykład Hauptmannsdorf = Hejtmankovice, zapewne w obecnych Czechach. Na stronie napisane jest, że miejscowość miała charakter rolniczy, ale istniała tam faktycznie wytwórnia likierów i lemoniady - szczegóły doczytaj sam. Zapewne jakichś butelek musieli przy tej produkcji uzywać :-)http://www.braunauer-ahnen-forschung.de/Orte/G__Braunau/Braunau_Stadt/Hauptmannsdorf/hauptmannsdorf.htmlW domu jeszcze sprawdzę te miejscowości w Przewodniku po Mazurach Pruskich i Warmii" Orłowicza z 1923 - może coś się znajdzie.
Gość Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 Witam.Widzę że nie tylko ja zasugerowałem się tytułem :), a że jestem z Olsztyna to i miejsc o podanych nazwach szukałem na terenach Prus wsch. Ale skoro zakres poszukiwań obejmuje Europę to kolego bjar_1 w prezencie a Mikołaja" bardzo przydatna w poszukiwaniach, tak sądze stronka:http://www.kartenmeister.com/databaseUwe.aspPozdrawiam i życzę wytrwałościAbir
bjar_1 Napisano 5 Grudzień 2003 Autor Napisano 5 Grudzień 2003 Abir - dzięki. Naprawdę fajna stronka. Samych Heidelbergów" jest z siedem :) To teraz bawię się w poszukiwania....pzdrbjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.