Skocz do zawartości

suvergin gt-wymiana doświadczeń

nunki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 731
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
aniolog :) skad ja brać :) mam nadzieje ze ten weekend bedzie owocny atakuje stare miejsca i kopie kazdy sygnał pierdziele albo on mnie albo ja jego musimy się dogadać i pokazać kto jest samcem w tym związku ;)

• 2 weeks later...
panowie chcialbym zapytac jak wyglada gt w porowniu z exploeremII widze ze roznica cenowa nie jest miedzy nimi(urzywanymi) wielka i moze warto by dolozyc tych pare stowek i zainwestowac w exII, czy sa tu moze tacy ktorzy mieli przyjemnosc urzywania tych dwoch wykrywaczy??

:) udany weekendzik moze nie z niewalający ale coraz bardziej go rozumiem w sumie chodziłem z ustawieniami na kolor ale walił głęboko jednak zmiana miejscówki zrobiła swoje ale mam pytanko dot akumulatorka czy można go doładowywać tzn jeśli jest nie wyczerpany do końca bo nie wiem czy szlak go nie trafi :)

@szajka i inni zainteresowani : w naszych sprzęcikach występuje bateria -akumulatory NiHM (niklowo-metaliczno-wodorkowe).
Więc jak to wyczytałem kiedyć na jakiejś mądrej stronie : ,,Zaletą ogniw NiMH jest, że nie podlegają efektowi pamięciowemu". Jest to zjawisko, które czasami występuje w ogniwach NiCd pracujących w układach, w których wykorzystuje się niewielką część pojemności,,.
Zgodnie z tą teorią doładowania nie powinny zmniejszyć wydolności naszych aku .
A jak ma się do ilości ładowań ?
,,....czas życia nie powinien być krótszy niż dla akumulatorów NiCd, tzn. ok. 1000 cykli. Należy zwrócić uwagę, że liczba ta dotyczy idealnych warunków np. ładowania w czasie 14 godzin i temperatury pokojowej przy każdym ładowaniu. Nie wzięto pod uwagę ewentualnego przeładowania, które może nastąpić i skrócić czas życia. Realna liczba cykli w normalnych warunkach eksploatacji wynosi prawdopodobnie ok. 500-800.,,
O to tyle jeżeli chodzi o fabryczne akumulatorki używane nas w GT .

I co najważniejsze : ,,NiMH jest jedynym typem akumulatora, który nie zawiera metali ciężkich, zanieczyszczających otoczenie i dlatego jest znacznie korzystniejszy dla środowiska niż inne typy.,,
Pozdrawiam .

O.K. Cecholek dobrze wiedzieć.
Ja staram się zawsze rozładować akumulatorek do końca , zauważyłem że mój wystarcza na ok 16 godz i po każdym wypadzie dodaje czas pracy i orientacyjnie wiem kiedy muszę go doładować. Raz chyba miałem sytuacje że akumulatorek po 2-3 godz. pracy po naładowaniu na max leżał z miesiąc nieużywany, nie ładowałem go bo myślałem , że potrzyma tak jak zwykle lecz przerwa sprawiła , że siadł b. szybko.

Dani - miałem na myśli, że Sovereign jest wykrywaczem który najlepiej spisuje się na wysoko zmineralizowanej glebie (to się tyczy także Exa), tam gdzie wariują" inne sprzęty albo gwałtownie tracą zasięg.. Takie tereny nie trafiają się znowu tak często (wszystko zależy od tego gdzie się prowadzi poszukiwania) więc przy kiepskiej ergonomii Sovereigna, nie widzę dla niego specjalnego uzasadnienia chyba, że jako sprzęt uzupełniający. Są to także sprzęty dość wolne o nienajlepszej separacji celu i dlatego wolę jako drobnicowce niektóre wykrywacze Tesoro, Whites czy Fisher lub X70 Minelaba.

Pozdrawiam

VW
to dzis znalazłem na naszym forum hmm czy ktos by sie wypowiedział w tej sprawie

@szajka - bierzesz to sobie do głowy ? Nie ma sensu rozbijać gówna na atomy.
Chodziłem z rożnym sprzęcikiem , zaczynałem od sprzętu własnej produkcji , były i w moim arsenale wojskowe wykrywki. Miałem Vikinga 6dx2 , był i CScope ,miałem także Ace , pózniej przesiadka na x-terra 30 , 50 , w międzyczasie użytkowałem również wypożyczone x-70 kolegi . GT widziałem tylko na zdjęciach , czytałem opinie o nim i miałem już kupić własne X-70, gdy coś minie tknęło i kupiłem GT . To był impuls. Mając doświadczenie z innymi wykrywaczami powiem jedno - GT to dobry,głęboki sprzęt,ale wymagający i wcale tego,że go kupiłem nie żałuje .
Niech wypowiadają się jak chcą , ja wiem swoje i ciesze się z tego co mam .
Nie rozgryzłem go do końca , ale już się z nim dogaduje i to jest najważniejsze . Nie twierdze,że inne wykrywki są ble , ale też nie modle się do jednej firmy , jak niektórzy koledzy z tego forum .
GT to sprzęt , który moim zdaniem zaspokaja nawet bardzo wybrednych mimo swoich kilku minusów.
Pozdrawiam operatorów GT i nie przejmujcie się opiniami innych ,że to shit .
Niech żyją w niewiedzy i skoro twierdzą,że podstawą jest miejsce,a nie głębokość to niech kopią płytko i zostawiają w ziemi fanty dla NAS.

nie cecholek tylko wiesz staram się opanować go w najmniejszym szczególe :) wiedzieć jakie ma plusy a jakie minusy więc zamieściłem ten post by sprawdzić ile w nim prawdy ja wcale nie twierdze ze GT jest super trochę się krecę z ludzmi po wykopkach i mają rożne wykrywki wybrałem GT świadomie :) miałem brać X-70 wiec niech sie dzieje wola niebios :)

Pracowałem na X-70 kumpla, nawet sporo czasu , jak wyjechał na bliski wschód . Też miałem go kupić , jednak jak pisałem ,pod wpływem impulsu kupiłem GT . Początkowo pomyślałem(pierwsze wypady) ,że to był zły wybór . Przyzwyczajony od pewnego czasu do wyświetlacza miałem dziwne odczucia,wręcz byłem na niego wkurzony.
Parę wypadów , a mam go krótko ,zmieniło moje zdanie. Czas,czas,jeszcze raz czas i odrobina cierpliwości ...
Nie chcę być alfą i omegą , mówić o doświadczeniu , bo zaraz ktoś mi coś zarzuci , jednak wg. mojej opinii jest to sprzęt warty swojej kasy .

Witam nowego właściciela mojego Gt,nie ma się co przejmować opiniami co nie których na tym forum.Tak jak piszesz trening czyni mistrza.Sprzęt napewno odwdzięczy się wartościowymi trafieniami.
Polecam chodzenie na silent search,ale tylko na polach i płaskich terenach.Dyskryminacja zakręcona na 11 godzinę.Volume na 14-15 bo więcej to dzwięk jest zbyt nasycony i nakłada się wzajemnie.
Militarka na dzwięku wiodącym ale też w dyskryminacji.Duże żelazo się przebije i tak.Jak all metal to na np.okopach.Na niezasmieconych miejscach.
Pozdr.

Miałem podobny dylemat jakiś czas temu.Mój stary wysłużony wykrywacz rozlatywał się w rekach , nadszedł najwyższy czas na kupno nowego . Po godzinach czytania opinii na tym forum ,coraz bardziej skłaniałem się do zakupu Ciboli ,ale odległość serwisu i niezbyt przychylne opinie o jego fachowości ,zniechęciły mnie skutecznie .Myślałem o X-70 ,ale problemy jakie miał mój kumpel z tym wykrywaczem i to jak się z nim miotał po polu również mnie od niego odsunęły .Trafił się okazyjnie GT ,o którym nie myślałem bo nie był w moim zasięgu cenowym .I

I tak stałem się posiadaczem wykrywacza który w 100% mi odpowiada ,zmusza do wysiłku myślenia i sowicie potrafi wynagrodzić tych którzy chcą się wsłuchać w to co ma do powiedzenia , i nie traktują tylko tego sprzętu jako zwykłą bezduszną maszynę .Jest to wykrywacz który w rękach wytrawnego i wsłuchanego poszukiwacza staje się kosą na to wszystko co w ziemi chciało się przed nami ukryć dzięki złośliwości przedmiotów martwych . Pozdro...

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie