grba Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 W tym roku mamy 200-lecie urodzin Napoleona Ordy twórcy Albumu widoków historycznych Polski poświęconego Rodakom".Orda jest nie tylko wielkim artystą polskim, ale także białoruskim i poczta białoruska wyemitowała znaczek rocznicowy. Przyrzyjcie się mu uważnie... na znaczku mamy Virtuti Militari, którym Orda-powstaniec został udekorowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 Mennica białoruska wybiła monetę...Mam wrażenie, że dawna Rzeczpospolita nie umarła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 Może trochę dla tego, że ostatnio się ochłodziło na linii Putin-Łukaszenko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 W 1997 odsłonięto pomnik Napoleona Ordy w Janowie Poleskim, a więc związek ze stanem przyjaźni panów P. i Ł. niewielki.Virtuti Militari Orda dostał za bitwę pod Kockiem (1831).http://www.magwil.lt/archiwum/2007/mag-3/mr-8.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 Lista nazwisk osób odznaczonych Orderem VIRTUTI MILITARIOrda Napoleon - - podporucznik - 4 pułk strzelców konnych - Złoty - 25 Maja 1831 http://www.stankiewicz.e.pl/vm/vm_o.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 Ostatnio ci dwaj panowie robili sobie małe przykrości i dlatego o tym pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 Dzięki Grba za ciekawą informację, faktycznie można odnieść wrażenie, że Rzeczpospolita Obojga [Trojga] Narodów nie umarła.Martian, czy w każdy wątek musisz wjechać" z polityką, albo jakąś teorią spiskową dziejów i [lub] Putinem?balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 22 Lipiec 2007 Share Napisano 22 Lipiec 2007 kurde balans strasznie mi przykro, że cię uraziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 22 Lipiec 2007 Share Napisano 22 Lipiec 2007 Kurde, nie uraziłeś mnie. Tylko czasem mam juz dość, jak gdzie nie kliknę to: Rosja/Związek Radziecki i [lub] Putin.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 22 Lipiec 2007 Share Napisano 22 Lipiec 2007 No nie tak do końca. Jak widać po wątkach to są jeszcze Niemcy ci biedni- ofiary II wś, Czesi, Słowacy, źli polscy żołnierze itp. Naprawdę mało pisałem o tym wschodnim rejonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.