jazlowiak Posted July 18, 2007 Author Posted July 18, 2007 W imieniu Burmistrza Miasta Łowicza i Komitetu Organizacyjnego mam zaszczyt powiadomić, że w dniu 14 października 2007 roku, w Łowiczu, będzie miała miejsce rekonstrukcja walk z września 1939 roku, toczonych w mieście podczas bitwy nad Bzurą. Rekonstrukcja odbędzie w okolicach ulicy Mostowej, w miejsce gdzie w 1939 roku Wojsko Polskie przechodziło przez Bzurę. Wydarzenie planowane jest na 120 osób (40 polskich i 40 niemieckich żołnierzy oraz 40 osób cywilnych). Pojazdy wystawia Fundacja Wojskowości Polskiej.Uzbrojenie i efekty pirotechniczne - firma KAER.Podczas rekonstrukcji chcielibyśmy pokazac forsowanie Bzury po kładce saperskiej, zbudowanej zgodnie z przedwojennymi instrukcjami saperskimi oraz użycie polskiej łodzi saperskiej. Ponadto, chcemy aby podczas rekonstrukcji w Łowiczu obie strony wystąpiły w płaszczach, a w związku z faktem, ze rekonstrukcja nie jest duża, spróbujemy podejśc do niej w sposób jak najbardziej uwzględniający broń i barwę roku 1939.W wyniku wstępnych ustaleń uzgodniono, że stronę niemiecką koordynuje 7 AA, a polską SRH Cytadela. Zapytania dotyczące rekonstruykcji prosze przesyłać na adres: jazlowiak(małpa)hot.pl, tel. 510 161 510.
jazlowiak Posted July 25, 2007 Author Posted July 25, 2007 Mamy potwierdzony udział prócz Cytadeli, pododziału Strzelców Kaniowskich (będą na pewno z bronkiem), patrolu telefonicznego i saperów z 40 p.p. Obsługę Boforsa zapewni 14 sochaczewska.
jazlowiak Posted July 25, 2007 Author Posted July 25, 2007 Posypuje głowe popiołem - kompletna ignorancja z mojej strony:-)
akagi Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 No i widzisz cos narobił , Niomylny.... :)))))))))))))
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.