Skocz do zawartości

Ul:Bielańska, W-wa

Lukate

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktokolwiek wie co sie znajduje między Ul:Bielańską a Solidarności.Mam na ten temat bardzo ciekawe informacje ale szukam jeszcze kogoś, żeby to potwierdzić.
Bardzo proszę o kontakt.
Napisano
Wiem, ale nie powiem. To nie ja powiedziałem, lecz autor tego wątku. Czy nie jesteś nazbyt zachowawczy jak na Odkrywcę? Co tam znajduje się (nad ziemią), jest powszechnie znane i zostało powyżej wymienione. Do tego możnaby jeszcze dopisać pomnik Nike" oraz to, że budynek banku w czasie powstania był powstańczą redutą. Jest to rejon odwiecznego centrum Warszawy, w którym działo się bardzo wiele. Kiedyś znajomym Niemcom pokazałem odkrywanie właśnie piwnice Ratusza, zniszczonego przez nich, ale Tobie pewnie nie o te piwnice chodzi.
Napisano
Hej.Chodzi mi o sam róg ulic.Teren jest zamknięty i chroniony a właściciel za granica.Żadne inwestycje nie odbywają sie (dziwne że przez tyle czasu nic się tam nie dzieje,zwłaszcza że jest zapotrzebowanie na nowe budynki).
Mąż mojej znajomej zajmuje się wspinaczką jest w tym b.dobry.
Został kiedyś zaproszony do penetracji piwnic tego obiektu.To co tam znalazł zaskoczyło wszystkich.Wiele pięter w dół, windy, laboratoria z czasów wojny i wszystko w niezłym stanie...ale zaminowane i nie do ruszenia.Gdyby ktoś się za to wziął byłoby wielkie BUM.Podobno na ten obiekt ma oko UOP.Szukam kogoś właśnie kto mógłby to potwierdzić i ewentualnie odwiedzić ze mną ten teren.
Napisano
Jesli myslisz o tym co ja to chodzi pewnie o piwnice pod dawnym bankiem polskim. Jest mozliwe że maja pare kondygnacji. Trzymano tam rezerwy walutowe przed wojną i chyba po wojnie przez pewien czas. Pozatym w czasie powstania nie potrafiły ich zniszczyć nawet bomby sztukasów.Watpie aby dało sie tam wejśc bez zezwolenia. Przez okna piwniczne z zewnątrz mozna dostrzeć częśc pomieszczeń. Chociaż w to że są nadal zaminowane to trudno uwierzyć....
Napisano
Witam , niestety nie zostało wiele czasu na zweryfikowanie tego . Na miejscu zburzonej części ma stanąć kolejny malowniczy biurowiec ,który będzie pasował do równie udanej nadbudówki w zachowanej części banku ( pamiątka po koncepcji stworzenia tam Muzeum Powstania Warszawskiego).Były Naczelny Architekt Miasta pan Michał Borowski , zdążył się pochwalić przed końcem swojej kadencji , planem zabudowy Bielańskiej . Pozdrawiam .
Napisano
Dzięki chociarz za tyle.
Liczę jednak na to że coś więcej na ten temat się dowiemy.
Postaram się jakies informacje zdobyć i podziele sie nimi na forum.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam wszystkich.Na stan dzisiejszy mam 2 zródła tej informacji.Nadal szukam ludzi, którzy coś więcej wiedzą:)
Może ktoś ma mapy Banku Polskiego a zwłaszcza piwnic.
Pozdrawiam
Napisano
Do darek419 dzięki ale nie o to mi chodzi:)
Do elpasys:
piwnice:)?ciekawe.Jeśli wiesz coś ciekawego daj znać.
Podobno tam w głębi sa piętra w dół i szyby wind.
Pozdrawiam.
Napisano
Wulfgar potwierdziłem to u zaufanej osoby.
A nawet znalazłem 2-gą osobę która słyszała o tym.
Nie mówi się o tym bo gdyby to wyszło na światło dzienne to mieszkańcy mogliby wpaść w panikę.
Pozdr.
  • 2 months later...
Napisano

To jest przedwojenne zdjęcie przedwojennego ratusza w Warszawie, kórego odkryte piwnice pokazywałem kiedyś znajomym Niemcom, jeszcze przez odbudową tego ratusza. Nie sądzę, aby kryły się tam jeszcze jakieś tajemnice. Piwnice miały tylko jeden poziom w dół. Sądzę, że w tych piwnicach mogły znajdować się jakieś fanty, ale nie posiadam o tym wiedzy. Jeśli ktoś wie o takich znaleziskach, to proszę o info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie