Lukate Napisano 15 Lipiec 2007 Autor Napisano 15 Lipiec 2007 Czy ktokolwiek wie co sie znajduje między Ul:Bielańską a Solidarności.Mam na ten temat bardzo ciekawe informacje ale szukam jeszcze kogoś, żeby to potwierdzić.Bardzo proszę o kontakt.
Darek419 Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Witam.Czy chodzi ci o wiezienie przy Daniłowiczowskiej,a może ruiny Banku Polskiego.pozdro
elpasys Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Wiem, ale nie powiem. To nie ja powiedziałem, lecz autor tego wątku. Czy nie jesteś nazbyt zachowawczy jak na Odkrywcę? Co tam znajduje się (nad ziemią), jest powszechnie znane i zostało powyżej wymienione. Do tego możnaby jeszcze dopisać pomnik Nike" oraz to, że budynek banku w czasie powstania był powstańczą redutą. Jest to rejon odwiecznego centrum Warszawy, w którym działo się bardzo wiele. Kiedyś znajomym Niemcom pokazałem odkrywanie właśnie piwnice Ratusza, zniszczonego przez nich, ale Tobie pewnie nie o te piwnice chodzi.
Lukate Napisano 16 Lipiec 2007 Autor Napisano 16 Lipiec 2007 Hej.Chodzi mi o sam róg ulic.Teren jest zamknięty i chroniony a właściciel za granica.Żadne inwestycje nie odbywają sie (dziwne że przez tyle czasu nic się tam nie dzieje,zwłaszcza że jest zapotrzebowanie na nowe budynki).Mąż mojej znajomej zajmuje się wspinaczką jest w tym b.dobry.Został kiedyś zaproszony do penetracji piwnic tego obiektu.To co tam znalazł zaskoczyło wszystkich.Wiele pięter w dół, windy, laboratoria z czasów wojny i wszystko w niezłym stanie...ale zaminowane i nie do ruszenia.Gdyby ktoś się za to wziął byłoby wielkie BUM.Podobno na ten obiekt ma oko UOP.Szukam kogoś właśnie kto mógłby to potwierdzić i ewentualnie odwiedzić ze mną ten teren.
wulfgar Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Jesli myslisz o tym co ja to chodzi pewnie o piwnice pod dawnym bankiem polskim. Jest mozliwe że maja pare kondygnacji. Trzymano tam rezerwy walutowe przed wojną i chyba po wojnie przez pewien czas. Pozatym w czasie powstania nie potrafiły ich zniszczyć nawet bomby sztukasów.Watpie aby dało sie tam wejśc bez zezwolenia. Przez okna piwniczne z zewnątrz mozna dostrzeć częśc pomieszczeń. Chociaż w to że są nadal zaminowane to trudno uwierzyć....
satron1200 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Witam , niestety nie zostało wiele czasu na zweryfikowanie tego . Na miejscu zburzonej części ma stanąć kolejny malowniczy biurowiec ,który będzie pasował do równie udanej nadbudówki w zachowanej części banku ( pamiątka po koncepcji stworzenia tam Muzeum Powstania Warszawskiego).Były Naczelny Architekt Miasta pan Michał Borowski , zdążył się pochwalić przed końcem swojej kadencji , planem zabudowy Bielańskiej . Pozdrawiam .
Lukate Napisano 16 Lipiec 2007 Autor Napisano 16 Lipiec 2007 Dzięki chociarz za tyle.Liczę jednak na to że coś więcej na ten temat się dowiemy.Postaram się jakies informacje zdobyć i podziele sie nimi na forum.
Lukate Napisano 11 Sierpień 2007 Autor Napisano 11 Sierpień 2007 Witam wszystkich.Na stan dzisiejszy mam 2 zródła tej informacji.Nadal szukam ludzi, którzy coś więcej wiedzą:)Może ktoś ma mapy Banku Polskiego a zwłaszcza piwnic.Pozdrawiam
Lukate Napisano 11 Sierpień 2007 Autor Napisano 11 Sierpień 2007 Do darek419 dzięki ale nie o to mi chodzi:)Do elpasys:piwnice:)?ciekawe.Jeśli wiesz coś ciekawego daj znać.Podobno tam w głębi sa piętra w dół i szyby wind.Pozdrawiam.
Lukate Napisano 11 Sierpień 2007 Autor Napisano 11 Sierpień 2007 Wulfgar potwierdziłem to u zaufanej osoby.A nawet znalazłem 2-gą osobę która słyszała o tym.Nie mówi się o tym bo gdyby to wyszło na światło dzienne to mieszkańcy mogliby wpaść w panikę.Pozdr.
marcjew Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Ta zaufana osoba byl ks.Rydzyk? Mieszkancy juz dawno wpadliby w panike _ostoja spokoju zostali saperzy (pirotechnicy).
elpasys Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 To jest przedwojenne zdjęcie przedwojennego ratusza w Warszawie, kórego odkryte piwnice pokazywałem kiedyś znajomym Niemcom, jeszcze przez odbudową tego ratusza. Nie sądzę, aby kryły się tam jeszcze jakieś tajemnice. Piwnice miały tylko jeden poziom w dół. Sądzę, że w tych piwnicach mogły znajdować się jakieś fanty, ale nie posiadam o tym wiedzy. Jeśli ktoś wie o takich znaleziskach, to proszę o info.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.