Pitt34 Napisano 15 Lipiec 2007 Autor Napisano 15 Lipiec 2007 WitamCzy orientuje się ktoś z forumowiczów jak były malowane działa baterii cyplowej? Zastanawiam się dlatego że robię sobie model takiego działa. Szare malowanie pasuje do okrętów ale nie bardzo na ląd. W necie niestety nic nie znalazłem na ten temat. Czy mogły być te działa malowane w kamuflaż? Jak dla mnie jak najbardziej ale musze mieć pewność dlatego zwracam się z prośbą o jakieś informacje od forumowiczów. Znalazłem w necie zdjęcie okładki zeszytu helskiego o baterii cyplowej (niestety nie ma go już w sprzedaży a ja go nie posiadam) i jest tam pokazane działo w kamuflażu. Ale czy tak mogły wyglądać działa w Polsce?
malpa Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Pitt na istniejacych zdjeciach nie widac aby maska dziala i lufa byly w kamuflazu.Jak wiesz dzialo bylo przykryte siatka maskujaca na specjalnym stelazu .Same dzialo bylo prawdopodobnie malowane na khaki lub odpowiedni dla otoczenia kolor zielony lub piaskowy.
Pitt34 Napisano 15 Lipiec 2007 Autor Napisano 15 Lipiec 2007 Czyli pewnie było malowane na khaki plus siatka. Tak sobie to wyobrażałem ale zastanowiło mnie to zdjęcie z mojego poprzedniego postu. Ostatnio oglądałem takie działo w Szwecji i było własnie w kamuflażu. A czy ten stelaż był montowany do maski działa?
Gunship! Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Tak - stelaż montowany był do maski działa podobnie jak to było robione w powojennych BASach.
Gunship! Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Zresztą jest zdjęcie prezentujące wygląd stanowisk pod płaszczykiem maskującym.
malpa Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Piotr2 twoja fotka pokazujaca siatke maskujaca przedstawia chyba jedno z dzial plot 75mm
dolek2 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Zdjęcie na pewno przedstawia działobitnie baterii Laskowskiego" (po prawo od lufy widac w głębi drzwiczki wnęki) ,baterie plot kal 75mm miały jako maskowanie dach wykonany z blachy falistej przesuwany po szynach, a wracając do tematu koloru armat Boforsa z baterii cyplowej, po analizie zdjęć (w tym lotniczych z okresu budowy stanowisk) można przypuszczać iż malowane były na kolor c.zielony/khaki lub nawet ewentualnie oliwkowozielony (polska broń pancerna)- chociaz nie trafiłem na żadne dokumenty potwierdzajce to przypuszczenie
malpa Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 tylko te drzwiczki wygladaja tak jakby byly zrobione z drzewa a nie ze stali
malpa Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Cofam swoja ostatnia wypowiedz.zrobilem powiekszenie i faktycznie sa tam drzwi wneki - stalowe
malpa Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Dolek czy mozesz zamiescic fotki lotnicze dzial bateri?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.