Skocz do zawartości

Gostynin i okolice

vojtass88

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
http://www.gostynin.pl/print.php?what=side&id=31
to znalazłem w google.masz lekko nazistowski nick.to specjalnie?
  • 3 months later...
Napisano
vojtass88 jeśli chodzi z okolic to ja jestem z Sierakowa i nieopodal mnie jest cmentarz niemiecki byłem są jakieś groby pootwierane trumny metalowe i takie tam kiedyś kość nawet widziałem:)
  • 2 weeks later...
Napisano
nivellen
To właśnie ten cmentarz. Ten krzyż pamiętam stał jeszcze kilka lat temu a co do grobów to z tego co slyszalem to po wojnie ludzie czegoś szukali prawdopodobnie chcieli się wzbogacić licząc na jakieś ukryte skarby a czy to prawda nie wiem. A znalazłeś coś ciekawego tam??
Napisano
nie znalazlem bo i nie szukalem. Mieszkam(mieszkalem) niedaleko i zawsze mnie fascynowalo to miejsce... zapomniane... zdjecia wykonalem wiosna tego roku... bardziej w celu udokumentowania obecnego stanu... ktory jest rozpaczliwy.
Miejsce jest zniszczone i opuszczone, a okoliczni meszkancy dosc czynnie wspomagaja ten proces - tak jak by chcieli jak najszybciej zatrzec slad po poprzednich mieszkancach tych stron - pamietac trzeba ze pobliska wies Holendry to osadnicy byli.
Napisano
na mnie kiedyś wjechał gość o nicku korbaczewski . nawet mnie nie zna , nic o mnie nie wie . no ale udało mu się wzniecić nagonkę na moją osobę za te 88 . i WŁAŚNIE wtedy oświecono mnie dlaczego mój nich jest wyjątkowo naganny . wręcz nazwano mnie prowokatorem . w emailu który otrzymałem jeden gość zdradził mi w tajemnicy że to znaczy hh / skrótu celowo nie rozwijam / . wtedy przejrzałem jakie OSZOŁOMY mogą trafić się na forum :)
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
Napisano
Jestem z Płocka ,niesamowicie zaintrygowały mnie te zdjęcia. Niedawno uzyskałem informację o stanowisku artylerii,w okolicach Gostynina.Facet ma około 60-tki,twierdzi iż będąc dzieciakiem,odnajdywał mnóstwo rzeczy lezących wręcz na wierzchu..Jestem z nim umówiony ,zawiozę go na miejsce ,zobaczę ile w tym prawdy.
Napisano
Szaran napisz mi na pm co w Grabinie mozna chwycic.A kundzio byles juz tam gdzie stala artyleria?Jestem bardzo ciekaw czy cos takiego gdzies w okolicy bylo bo mieszkam tam od dzieciaka i nie slyszalem o czyms takim...pzdr
  • 3 weeks later...
Napisano
Byłem,facio nie mógł znależć miejsca.W jednym miejscu dosyc ciekawe zagłębienie,jakieś echo sygnału{mam gównianą pikawkę) może jakby z lepszym sprzętem,to może by cos trafił.Facio łyknął najpierw winko za 3,50 po godzince koktajlik-na mój koszt,i trochę go zmotało.Na pewno zna teren bo poruszał się dosyć zdecydowanie w terenie.Może liczy na coś więcej?Aktualnie jestem w delegacji,jak wrócę mogę do Ciebie podskoczyc i wybrać się w te okolice.
Napisano
Troszke bedzie trudno,bede w kraju dopiero w sierpniu dlatego chce jak najwiecej nazbierac info na temat regionu..Qżwa,mieszkam tam trzydziesci lat i nic prawie nie wiem...az wstyd..Jak bedziesz mial cos na oku to daj znac,bede mial mial kanarka to z nim bede biegal.pzdr
  • 4 weeks later...
Napisano
Kundzio11,bede w kraju od 6 sierpnia na 3 tygodnie,mam nadzieje ze sie stykniemy i moze sie wybierzemy do tego goscia na te tereny,oby tylko nie padało:) a na jakies winko to nie ma sprawy,mozna sie zaopatrzyc i podziekowac ladnie panu...pzdr
  • 1 year later...
Napisano
Witam , od nie dawna mieszkam w okolicy gostynia, co mozna znaleźć ?? jak wiadomo las za pływalnią w gostyniu - skład amunicji, i bomb lotniczych , lotnisko w goli , charakterystyczne stanowiska dla samolotów co w trawie piszczy ?? byłem raz choć mam zaledwie kilkaset metrów.bez konkretnych wyników - kilka fenigów, jakies elementy drobne aluminiowe. chociaż okolica ciekawa ze wzgledu na walki w czasie powstania, i walk napoelońskich.po polach jakies drobne monetki.
pozdrawiam jak cos daj cynk .
połazimy razem
  • 3 weeks later...
Napisano
Wojna (pierwsza jak i druga) szczęśliwie miasto ominęła...Co innego okolice - ale to dotyczy 1 wojny , i terenów położonych na zachód i płd. - zach. Strzelce , Suchodębie to z kolei coś dla fascynatów drugowojennych... Za stacją kol. Strzelce - zalecam największą ostrożność...!
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Czy ma ktoś może jakieś plany działań wojennych w rejonie Gostynina i Płocka. Interesuje mnie dosłownie wszystko Napoleon, Powstania, I i II wojna. Chodzę pierwszy sezon z wyrywką po tym terenie i jestem ciekawy jakie fanty najczęściej znajdujecie? Pozdrawiam
Napisano
O 2 wojnie to raczej zapomnij...pierwsza to okolice od Białotarska na płd. - zach. , kampania napoleońska - tu mam pewne uzasadnione podejrzenia :) - szukaj w okolicach Lucienia i na północ tzn. w strone Duninowa...
Powodzenia
Napisano
Dzięki krecik wz.65 za odpowiedz. Co do II wojny to rzeczywiście bardzo ciężko trafić coś oprócz łusek. A ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Czy często zdarz się wam monety starsze niż XVII . Bo w mojej miejscowości monety starszej niż z roku 1800 nie znalazłem. Nawet Boratynki których w innych regionach polski wyciąga się dziesiątkami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie