wojwoj Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Sam tego nie rozstrzygnę. Wrzucę fotki specom zza Odry
pucha Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 robi się ciekawie. mam jeszcze inne ujęcie na którym widać sporo szczegółów - może się przyda do identyfikacji. w prawym górnym rogu wyraźnie widać powyginany element który na podanej stronie opisany jest jako EF 14 high slope amplifier valve".
lokfan Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 WitamJacku ,może pogadaj z P. Nadleśniczym jeśli będziesz w Tuszymie o wyczyszczeniu i konserwacji tego elementu. Jeśli będzie chciał to możemy się tego podjąć w Krakowie.Jest szansa że wyjdą jeszcze jakieś sygnowania mogące pomóc wojwoj-owi w identyfikacji.Pozdrawiam!lokfan
jacek1 Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 WitamZapytam nadleśniczego co o tym mysli. Tylko, że wydaje mi sie, że zagubiła sie gdzies pokrywa i kilka elementów z tego podzespołu. Trzeba popatrzyć w drobnych częściach bo tak na oko to coś odpadło, chyba, że przy zakopywaniu się zgubiło.Jacek
wojwoj Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Witajcie,Wszystkie części elektroniczne tego elementu powinny być umieszczone na czymś w rodzaju podstawki. Podstawka była przykręcana do stelaża (dużej i grubej płyty)- na cztery śruby (o ile czegoś nie mylę, a nie mam pod ręką fotki). Jacku, fotkę gołego stelaża kiedyś chyba ci wysłałem.Z góry podstawka były przykrywana korytkową" pokrywą. Metalowe części konstrukcyjne są stalowe (taki szajs-metal), nie aluminiowe. PozdrWojtek
jacek1 Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Dokładnie tak to wyglądało, pokrywka to taki zwykły kawałek blachy, może dlatego się zawieruszył między innym złomem, ale był na pewno jak to przekazywałem do zbiorów.Wszystkie cześci są umocowane na metalowej płytce, połączone se soba siecią przewodów-wygladają na aluminiowe.
wojwoj Napisano 26 Listopad 2007 Napisano 26 Listopad 2007 WitamW skrócie - trzeba oczyścić element i zrobić dobre fotki, także drugiej strony.Czekam na jeszcze jadna opinię, ale na razie wiadomo tyle, że nie jest to kawałek Brennsshluss Empfaengera, urządzenia odcinającego silnik.for me it is not possible to identify this piece of equipment in thepresent status. Maybe there will be better photos after cleaning thepiece, and also there might be photos showing the piece from the otherside.One thing is clear to me: it does not resemble the Brennschluß-Empfängerwe saw in HK.pozdr
jacek1 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 WitamJeżeli ktoś ma dobre fotki tych podzespołów, to podeslijcie, dyrektor muzeum w Penemunde obiecał mi pomoc w identyfikacji. Druga wazna sprawa to rusza projekt Blizna, w związku z tym trwaja poszukiwania firm lub osób fizycznych, które podejmą się wykonania makiet V-1 i V-2 w skali 1:1 w dowolnej technice. Kontakt w tej sprawie ze mną lub bezpośrednio z wójtem gminy Ostrów-powołać się na mnie w razie trudności.Trwaja prace planistyczne, w związku z tym trzeba się pospieszyć z pomysłami.Jacek
wojwoj Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 Witam,Jacku, akcja z dyrem Peene - super! Mam prośbę, skoro jesteście w kontakcie majlowym, podpytaj go przy okazji o możliwości skopiowania paru rzeczy z mikrofilmów zawierających niemieckie dokumenty, które trafiły do nich z USA za sprawą Michaela J. Neufelda. Spis zawartości mam, niestety nie wiem, czy te rzeczy są udostępnione, no i na jakich zasadach (czy można kopiować i za ile oczywiście...)PozdrWojtek
wojwoj Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 Witamelement - blaszka z fotki nuchacza (fotka nr 13) to kawałek przekaźnika elektrycznego, który występował tylko w rakietach testowych, raczej bez głowicy bojowej. Kompletny element na fotce
wojwoj Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 element był umieszczony w skrzynce w przedziale sterowania. Identyfikacja i fotki by Reiner Sigmund (thanks, Reiner!)pozdrWojtek
Henk Napisano 27 Grudzień 2007 Napisano 27 Grudzień 2007 Witam WszystkichJacku nie wiem, czy mnie jeszcze pamiętasz, ale trochę współpracowaliśmy w temacie Blizny. Byliśmy razem z moim kolegą (modelarzem) u Wójta gminy Ostrów, a nawet zaciągneliśmy" go do Blizny, gdzie prawdopodobnie został zaszczepiony" tym tematem (takie sprawiał wrażenie). Wtedy mój kolega wykonał wstępne plany makiet i tablic informacyjnych, które zostały przekazane wójtowi. Jednak nie wiedzieć czemu - temat umarł :(Czy mógłbym jakoś przyłączyć się do nowego przedsięwzięcia ?Mam kilka fragmentów V-2, trochę wolnego czasu i ogromną chęć wskrzeszenia" poligonu Blizna.Pozdrawiam
jacek1 Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 WitamPamietam, pamiętam. Nie wiem czy ta makieta nie powstanie w nadleśnictwie. Ja osobiście nie biorę udziału w tym co się dzieje teraz w Ostrowie. Coś tam kombinują, ale nie wiem dokładnie co, bo nie mam żadnego kontaktu. Myślę, że może Andrzej będzie coś wiedział więcej. Wiem tylko, że gmina planuje na wiosnę jakiś piknik lotniczo-modelarski.
nuchacz Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Witammam takie pytanie, a mianowicie co to za element ??? nie jest to czasem ćwiczebny zapalnik do ćwiczebnej V-2 ???? Element przywieziony od pewnego rolnika z Blizny. Całośc jest wykonana ze stali bez jakichkolwiek materiałów niebezpiecznych. Wymiary:WYSOKOŚĆ 140 MMŚrednica PODSTAWY 123 mmna spodzie widać resztki urwanego gwintu oraz na bokach stożka cztery otwory do zakładania klucza.
wojwoj Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 Może jest, chociaż ostry zapalnik był dokręcany ręcznie, bez klucza.Wrzuć mi na priv większe fotki (widok od strony gwintu) i rozmiar gwintu. wojciech.maka@pomorska.plpozdr
wojwoj Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 Odszczekuję to, co wyżej - ostry zapalnik był dokręcany kluczem, otwory wyglądają identycznie jak na tym twoim
nuchacz Napisano 11 Kwiecień 2008 Napisano 11 Kwiecień 2008 Szanowny panie Jacku , minęło sporo czasu od naszego spotkania a podobno powróciły zakonserwowane fragmenty V 2 jakie znaleziono podczas poszukiwań przy udziale ekipy programuByło nie minęło".Prawdopodobnie otworzona została ekspozycja elementów V 2 w Nadlesnictwie Tuszyma , czy brał pan w niej udział , jak sie to odbyło i jakie ma pan wrażenia z wspomnianej imprezy.Proszę o podzielenie sie wszelkimi informacjami w tym tez z postępu prac nad rekonstrukcją V 2 w Bliżnie.
jacek1 Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 WitamFaktycznie części powróciły. Imprezy nie było, po prostu spotkaliśmy się w nadleśnictwie przy okazji zwrotu części. Robią one niesamowite wrażenie. Niestety ekspozycja jeszcze nie jest otwarta, ponieważ nie zakończyła się identyfikacja części. Myślę jednak, że Pan Nadleśniczy chętnie oprowadzi zainteresowanych. W maju będzie dalszy ciąg wykopków, ale jeszcze nie znamy dokładnego terminu.
kucek Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 Jacek, a co ma się stać z ekspozycją nadleśnictwa? Doszły mnie słuchy że leśniczy chce przekazać materiały do Mielca. Prawda to?pzdrps. dziś coś podobno było o Bliźnie u Sikorskiego, oglądałeś?
Grodt Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 Mischgeraet(MG)F.Trenkle Die deutschen Funklenkverfahren bis 1945". Inegrator.
jacek1 Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 WitamNie nie oglądałem, ale możliwe, bo coś ostatnio skręcali. Nic mi nie wiadomo o przekazaniu ekspozycji do Mielca, nic takiego nie było mówione, ale z drugiej strony, jest to własność Lasów Państwowych, więc mogą z tym zrobić co chcą. No i własnie jeden z modułów tego integratora jest najprawdopodobniej w Nadleśnictwie.Jacek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.