Skocz do zawartości
  • 0

Czy to moze byc guzik ss-wallonien?

lain

Pytanie

Napisano

Chodzi o ten guzior po prawej.Znaleziony obok tego ss-lettland.Szukałem wsrod guzików belgijskich na odkrywcy ale takiego jeszcze nie znalazłem.fotka rozjasniona bo ciezko mi było zrobić porządną.Identyczny jest na knopfsammlerze ale tylko z opisem:military.pozdrawiam.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
abcd ma rację. Umundurowanie było jednolite dla Waffen. Mundury zdobyczne nosiły tylko jednostki pomocnicze i policyjne oraz jeńcy. Ostatnio na jednym z obozów HJ wyszlo 150 guzików duńskich- to co? tam było LAngemarck :-).
Mógl go zgubić zołnierz policji pomocniczej, ochotnik łotewski, a mógl i Niemiec, kóry zbierał guziki wojskowe krajów w których byl.
Napisano

Chodzi o ten guzior po prawej.Znaleziony obok tego ss-lettland.Szukałem wsrod guzików belgijskich na odkrywcy ale takiego jeszcze nie znalazłem.fotka rozjasniona bo ciezko mi było zrobić porządną.Identyczny jest na knopfsammlerze ale tylko z opisem:military.pozdrawiam.

Napisano
Mój identycznie sygnowany.Trzeba by się zagłebić chyba czy na mój teren dotarły jakieś niedobitki Degrellowców i czy ss-wallonien chodziła własnie z takimi guzikami...ale to pewnie juz awykonalne:(dzieki za odpowiedzi.
Napisano
Z lewej strony guzik od munduru armii łotewskiej z lat 1920-40,niewykluczone że po 1941 roku mundury te nosiły współpracujące z Niemcami łotewskie formacje Schutzmannschaften lub bataliony policyjne.Z prawej guzik belgijski,Niemcy zajmując Belgię przejęli duże ilośći tamtejszego umundurowania i przydzielali je jeńcom lub formacjom pomocniczym złożonym z obcokrajowców.
Napisano
Lew jest w heraldyce dość popularną postacią,jest także godłem Czech mógł więc wystąpić i na czeskim guziku.Jednak ten ze zdjęcia jest ewidentnie belgijski i różnią się szczegółami.
Napisano
Niewykluczone że jacyś żołnierze z dyw.SS Lettland kierowani patriotyzmem nieregulaminowo przyszywali sobie do munduru przedwojenne guziki z herbem Łotwy.Możliwe też że Łotysze skierowani jako uzupełnienie do SS z organizacji paramilitarnych z powodu braków w zaopatrzeniu nosili początkowo stare mundury z takimi guzikami,ale nie istniało nigdy coś takiego jak guzik mundurowy dywizji Lettland. SS-mani wszelkich nacji regulaminowo mieli paradować w niemieckich mundurach z niemieckimi guzikami.
Napisano
a popatrz na patki lettlandów: http://powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/ss_patki_kolnierz.htm

pióropusz" z czapki: http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum13/pioropusz.jpg

moze jednak nosili takie guziki regulaminowo?
pozdrawiam.
Napisano
Belgijski, mozna dodac iz dosc popularny w okolicach Gdanska. Wystepuja tez haki do podtrzymywania pasa z tym wzorem. Co jakis czas sa na Identyfikacji".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie