Skocz do zawartości
  • 0

Co to za czaszka ?

anty-szkodnik przysypywacz

Pytanie

Napisano

Witam.Interesuje mnie co to może być za czaszka,oczywiście wiem że z czapki esesmana,ale chciałbym wiedzieć czy można ją zaliczyć do jakiegoś rodzaju wojska.Do tej pory stykałem sie wyłącznie z czaszkami wytłaczanymi z blachy z mocowaniem na wąsy.Moja jest z pełnego metalu i mocowanie ma na ,,gwoździk,,.Na 100% nie jest to podróbka,bo osobiście znalazłem ją w lesie na miejscu walk,między innymi przedmiotami.Czaszka nie posiada żadnych sygnatur.Jeżeli ktoś może mi pomóc z identyfikacją rodzaju to będę bardzo wdzięczny.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Interesuje mnie co to może być za czaszka,oczywiście wiem że z czapki esesmana,ale chciałbym wiedzieć czy można ją zaliczyć do jakiegoś rodzaju wojska.Do tej pory stykałem sie wyłącznie z czaszkami wytłaczanymi z blachy z mocowaniem na wąsy.Moja jest z pełnego metalu i mocowanie ma na ,,gwoździk,,.Na 100% nie jest to podróbka,bo osobiście znalazłem ją w lesie na miejscu walk,między innymi przedmiotami.Czaszka nie posiada żadnych sygnatur.Jeżeli ktoś może mi pomóc z identyfikacją rodzaju to będę bardzo wdzięczny.

Napisano
Lain bardzo dziękuję za zainteresowanie i opinie o przedmiocie,oczywiście też pozdrawiam.A tak bez obrazy ,to mnie naprawdę nie interesuje ani wartość tego fantu ,ani oryginalność-przecież nie pytałem o to- interesuje mnie tylko czy ktoś wie,jaka formacja mogła mieć właśnie takiego typu znaczki.Sam wiesz że formacji czy raczej brygad SS było troszkę i dobrze byłoby zidentyfikować czyj to był znak.Warto wiedzieć takie rzeczy ,obojętnie czy mamy kopię czy oryginał.Zdradzę Ci że jedna brygada była nazwana nazwiskiem gościa ,które i ja noszę -HORST ... .Koledzy po fachu znają drugi człon nazwy brygady,choć zapewne moja rodzina nie miała nic wspólnego z tamtym Horstem ,ha ha.Niestety nadeszły takie czasy że wszystko idzie podrobić.Jeszcze raz pozdrawiam i proszę mnie zrozumieć.
Napisano
Dzięki pokemon za tego linka.Jeżeli mogę jeszcze coś dodać w tym temacie,to chciałbym wiedzieć czy ktoś ma podobną tzn.odlew z tym gwoździkiem.Nie mogę nigdzie znaleźć podobnej,gdyby ktoś miał podobną ,to czy są na niej jakieś sygnatury?Nie wiem też czy ważne jest z jakiego metalu jest odlew?Bo jeżeli tak ,to będę musiał odwiedzić jakiegoś speca od metali.Pierwsze spojrzenie sugeruje na to ,że jest to srebro.A tak na marginesie to znalezisko nie było w ogóle czyszczone,taki stan był w ziemi.Z góry jestem wdzięczy za jakąkolwiek pomoc w id. tego fantu.Pozdrawiam
Napisano

Hej.Nie wiem czy dostałeś maila.Twoja czaszka pochodzi z tego typu produkcji.Sorry ze tak pozno ale dlugo szukałem fotki.Pozdrawiam.

Napisano
cola44 na jakim straganie ją znalazłeś?

anty-szkodnik przysypywacz nie chcę Ciebie martwić, ale jeśli faktycznie wytargałeś cudaka z ziemi to trafiłeś podrzutka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie