kopijnik2 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 nie - jeżeli:+Z+ (albo 2 zamiast Z)DIA + 1312 (albo BIZ zamiast 1312)+SAB +Z+HGF + B... (tu ... nie widac)IHS... (... tez nie widac)" - występują cyfry arabskie"...
Aftan Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 O co chodzi z tymi cyframi arabskimi??? I dlaczego piszecie zebym go nie sprzedawal???
karpik Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Obiecałeś Ty mały krętaczu. Wierzyłem Ci. Odchodzę. Młeaaaa
Aftan Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 No i słowa dotrzymuje, bo nie chce go sprzedawac, tylko chciałem wiedziec dlaczego???
karpik Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 W sumie nie wiem:) Wartość tego zdaje się symboliczna.Chyba, że strona 1 przedstawia konkretną" treść.
Aftan Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 Nie chodzi mi o wartosc, tylko o informacje, bo ta jedna strona jest calkiem inna niz ta z linku i innych stron.
Aftan Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 Wszystkie przedstawiaja św. Benedykta, a tu sa same napisy i to wyglada na starsze.
kopijnik2 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 nie chcę go sprzedawać, tylko chciałem wiedzieć dlaczego???Wartość tego zdaje się symbolicznazanim do tego dojdziemy:moim zdaniem:1. medalik zakonny, od" benedyktynów2. na chwilę obecną datowanie - połowa XVII - początku XIX w.3. na chwilę obecną interpretacja:a) strona z cyframi arabskimi"(?) informuje o (- upamiętnia)wstąpienie do zakonub) strona z cyframi arabskimi"(?) informuje o (- upamiętnia)założenie zgromadzeniawersja a" - bardziej mi się wydaje prawdopodobna.4. strona z cyframi arabskimi"(?) - forma zapisu - archaiczna - powszechna w XVII - XVIII w. 5. Jeżeli - strona z cyframi arabskimi"(?) - zawiera literę " - wielce prawdopodobne, że mamy do czynienia z napisem w języku niemieckim, co dla rejonu Płocka (jeśli z nim zwiążemy obiekt)- występowało - .... no kiedy?6. zakony nie osną samoistnie" i nie znikają" - zostają po nich ślady pozwalające odszukać w okolicy Płocka lokację siedziby...____________________dlaczego cenne...prawie legitymacja zakonnika sprzed 200 lat z możliwością namierzenia siedziby zakonu...dla regionalisty - skarbdla kolekcjonera - bardzo interesujący obiekt, z historią...dla mnie, jeden z ciekawszych obiektów tego roku...
karpik Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Czyli coś jak ieśmiertelnik" zakonnika? Myślałem, że popularny medalik/talizman.Dlatego taki tajemniczy....A Aftan ma co pół roku wrzucać foto z aktualną datą:)Pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 na tle bieżącego programu TV-Trwam...Czyli coś jak ieśmiertelnik" zakonnika? raczej legitymacja, z wpisem o rozpoczęciu służby" - (starszeństwo")...___________interpretacja - ktoś niemieckojęzyczny mógłby sprawdzić !+Z+ (albo 2 zamiast Z)----------------doDIA + 1312 (albo BIZ zamiast 1312)----święceń(diakonatu - może być z łac.)+SAB +Z+------nie wiemHGF + B... (tu ... nie widac)------główne(święte) zgromadzenie benedyktyńskieIHS... (... tez nie widac)
Aftan Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 W Płocku bylo Opactwo, a miejscowosc w ktorej zostal znaleziony byla wlasnoscia Benedyktynow płockich w ziemi wyszogrodzkiej, a Kościół i parafia powstały prawdopodobnie w 2 poł. XIII lub na początku XIV wieku i zostal zbudowany przez Benedyktynow.
czarnykot Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 taki stan przedmiotu a Wyście doszli ;]kopijnik2 gratuluję wiedzy :)
kopijnik2 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 gdyby to był mój eren", na pewno byłaby to wiedza...
Aftan Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 Serdeczne dzięki chłopaki za pomoc.Szczególne podziękowania dla kopijnik2.Gratuluje wielkiej wiedzy.Z pozdrowieniami Aftan
pokemon Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 Chrześcijański medalik (IHS) ale jaki dokładnie tego nie wiem. Może z egzorcyzmami...Powinien w któymś miejscu mieć ułamane uszko tj. ślad po zawieszce"Dobra robota kopijnik2 :-)Aftan noś go przy sobie. Odstrasza złe duchy, a że zabytkowy to nabrał swej mocy :-)
kopijnik2 Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 zagadka dla dociekliwych...zadałem pytanie: Jeżeli - strona z cyframi arabskimi"(?) - zawiera literę " - wielce prawdopodobne, że mamy do czynienia z napisem w języku niemieckim, co dla rejonu Płocka (jeśli z nim zwiążemy obiekt)- występowało - .... no kiedy?jaka odpowiedź w kontekście obiektu?:)
Mirkoni Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 Czy masz na myśli i pytasz o II rozbiór Polski..?????
Mirkoni Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 1793/94 zajecie Płocka przez wojska pruskie????
Mirkoni Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 Kopijnik2 ależ rebusami dzisiaj gadasz....okreś wiek...XVIII czy XiX
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.