Skocz do zawartości

Proszę o identyfikację monety".

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
nie - jeżeli:
+Z+ (albo 2 zamiast Z)
DIA + 1312 (albo BIZ zamiast 1312)
+SAB +Z+
HGF + B... (tu ... nie widac)
IHS... (... tez nie widac)" - występują cyfry arabskie"...
Napisano
Nie chodzi mi o wartosc, tylko o informacje, bo ta jedna strona jest calkiem inna niz ta z linku i innych stron.
Napisano
nie chcę go sprzedawać, tylko chciałem wiedzieć dlaczego???

Wartość tego zdaje się symboliczna

zanim do tego dojdziemy:

moim zdaniem:
1. medalik zakonny, od" benedyktynów
2. na chwilę obecną datowanie - połowa XVII - początku XIX w.
3. na chwilę obecną interpretacja:
a) strona z cyframi arabskimi"(?) informuje o (- upamiętnia)wstąpienie do zakonu
b) strona z cyframi arabskimi"(?) informuje o (- upamiętnia)założenie zgromadzenia
wersja a" - bardziej mi się wydaje prawdopodobna.

4. strona z cyframi arabskimi"(?) - forma zapisu - archaiczna - powszechna w XVII - XVIII w.

5. Jeżeli - strona z cyframi arabskimi"(?) - zawiera literę " - wielce prawdopodobne, że mamy do czynienia z napisem w języku niemieckim, co dla rejonu Płocka (jeśli z nim zwiążemy obiekt)- występowało - .... no kiedy?

6. zakony nie osną samoistnie" i nie znikają" - zostają po nich ślady pozwalające odszukać w okolicy Płocka lokację siedziby...

dlaczego cenne...

prawie legitymacja zakonnika sprzed 200 lat z możliwością namierzenia siedziby zakonu...
dla regionalisty - skarb
dla kolekcjonera - bardzo interesujący obiekt, z historią...

dla mnie, jeden z ciekawszych obiektów tego roku...
Napisano
Czyli coś jak ieśmiertelnik" zakonnika?
Myślałem, że popularny medalik/talizman.
Dlatego taki tajemniczy....
A Aftan ma co pół roku wrzucać foto z aktualną datą:)
Pozdrawiam.
Napisano
na tle bieżącego programu TV-Trwam...
Czyli coś jak ieśmiertelnik" zakonnika? raczej legitymacja, z wpisem o rozpoczęciu służby" - (starszeństwo")...

+SAB +Z+------nie wiem
HGF + B... (tu ... nie widac)------główne(święte) zgromadzenie benedyktyńskie
IHS... (... tez nie widac)
Napisano
W Płocku bylo Opactwo, a miejscowosc w ktorej zostal znaleziony byla wlasnoscia Benedyktynow płockich w ziemi wyszogrodzkiej, a Kościół i parafia powstały prawdopodobnie w 2 poł. XIII lub na początku XIV wieku i zostal zbudowany przez Benedyktynow.
Napisano
Serdeczne dzięki chłopaki za pomoc.Szczególne podziękowania dla kopijnik2.Gratuluje wielkiej wiedzy.
Z pozdrowieniami Aftan
Napisano
Chrześcijański medalik (IHS) ale jaki dokładnie tego nie wiem. Może z egzorcyzmami...Powinien w któymś miejscu mieć ułamane uszko tj. ślad po zawieszce"

Dobra robota kopijnik2 :-)

Aftan noś go przy sobie. Odstrasza złe duchy, a że zabytkowy to nabrał swej mocy :-)
Napisano
zagadka dla dociekliwych...
zadałem pytanie:
Jeżeli - strona z cyframi arabskimi"(?) - zawiera literę " - wielce prawdopodobne, że mamy do czynienia z napisem w języku niemieckim, co dla rejonu Płocka (jeśli z nim zwiążemy obiekt)- występowało - .... no kiedy?
jaka odpowiedź w kontekście obiektu?
:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie