Skocz do zawartości

Proszę o identyfikację monety".

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czesc!!! Jestem nowym użytkownikiem forum. Kilka dni temu znalazłem takie coś na polu. Nie wiem co to jest i czy to jest moneta, więc prosze Was o pomoc w wyjaśnieniu mi tego. Pozdrawiam :-)
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak. To zapewne moneta. Ale jak dasz foto, będzie to można stwierdzić z jeszcze większym prawdopodobieństwem :-)

PS. Najpierw foto, potem tekst, potem wyślij :-)
Napisano
Chrześcijański medalik (IHS) ale jaki dokładnie tego nie wiem. Może z egzorcyzmami...Powinien w któymś miejscu mieć ułamane uszko tj. ślad po zawieszce
Napisano
Czy to jest prawdopodobne ze pochodzi on z roku 1312? Bo jest na nim niby taka data, ale jest słabo widoczna(tym bardziej na zdjęciu). Jest ona za napisem DIA na pierwszym zdjęciu.
Napisano
A z jakiego metalu jest to wykonane? Przynajmniej twoim zdaniem?
Wstępnie nie można tego wykluczyć, ale równie dobrze może to być 1812 albo późniejsze z datą 1312 tak jak np. na Cudownym medaliku jest rok 1830 choć go wybijają i teraz, ponieważ jest to data objawienia NMP i ogłoszenia znaczenia ww. medaliku
Napisano
Ja za bardzo na metalach sie nie znam, ale na moim wykrywaczu Minelab X-Terra 30 o skali od -4 do 44 pokazuje mi 8. Jezeli mozesz mi cos jeszcze wiecej napisac na temat tego medalika to z gory dziekuje :-)
Napisano
Na jednej stronie jest napisane
+Z+ (albo 2 zamiast Z)
DIA + 1312 (albo BIZ zamiast 1312)
+SAB +Z+
HGF + B... (tu ... nie widac)
IHS... (... tez nie widac)
i jest na dole jeszcze ten znaczek, ktory widac na obrazku - trzy strzalki
Napisano
Na okolo napisane jest IHS.VR.S.N.S.M.V.S.N(albo M).O.L.I.V.B
Na srodku w krzyzu pionowo CSSML, a poziomo NDSMD. Nad lewym ramieniem krzyza C, nad prawym S, pod prawym B, pod lewym nie widac.
Napisano
V R S N S M V – S M Q L I V B:
Vade retro Satana, Numquam Suade Mihi Vana – Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas

Idź precz szatanie, nie kuś mnie do próżności. Złe jest to co podsuwasz, sam pij truciznę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie