huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Wetlina -7czerwca 1946 proboszcz ks. Wasyl Buczko został pobity przez żołnierzy polskich i wraz z mieszkańcami wywieziony na Ukrainę .Zdołał zabrać ze sobą część sprzętów liturgicznych resztę zakopał w nie wiadomym miejscu.Latem1946 r. w czasie akcji żniwnej żołnierze spali w cerki pw.Chrystusa Króla na Wetlinie na sianie dewastując ją non-stop. Na odchodne podpalono siano i zamknięto cerkiew, tak że całe wnętrze wypaliło się .W 1950 r została wysadzona w powietrze.Materiały z rozbiórki zostały użyte m.in.do budowy obecnej strażnicy SG.
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 28.06-2007-jadę krętą drogą z Leska do Cisnej- postanowiłem odświeżyć stare znajomości wykonałem podczas jazdy parę telefonów –ale jedno z połączeń mnie zaintrygowało parę lat się nie widzieliśmy z moim bardzo dobrym kolegą Jackiem i umówiłem się iż jak wjadę do Cisnej to najpierw podjadę do niego.
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Żubracze – Cerkiew filialna pw.św Michała Archanioła wybudowan ze składek mieszczańców –posiadała bogaty ikonostas. Grudzień 1952 -JW. 2304 z Baligrodu wystosowała pismo do PPR w Lesku w sprawie przekazania kilku cerkwi między innymi z Żubraczego .Decyzją Urzędu do Sprawa wyznań przekazano je owej jednostce –do wykorzystania jej jako budulca między innymi do budowy Remizy strażackiej w Cinej i stajni WOP w Roztokach Górnych. Oraz urządzeń granicznych .Protokół zdawczo-odbiorczy podpisali 14marca 1953r .Bolesław Mazur kierownik referatu do Spraw Wyznań Prezydium PRN w Lesku i por.Julian Ficek, przedstawiciel JW2304 w Baligrodzie
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 28.06.2007.Dojechałem do Cisnej przywitałem się serdecznie z przyjacielem-i udałem się do niego do nowego domu – gdyż ostatnio się przeprowadził .Wchodzą do jego pokoju rzuciłem okiem na ścianę i tak zostałem na chwilkę
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Cisna –Grudzień 1952 JW2304 z Balgrodu wystosowała pismo do PPRN w Lesku w sprawie przekazania cerkwi z przeznaczeniem na budulec i budowę urządzeń granicznych itd. Itd. Mógłbym tu jeszcze tak pisać dwa dni o Strubowiskach , Zawój,Solinka ,Smerek, Łuch Liszna Krywe Kalnica Jaworzec Habkowce Buk itd. itd. Można by wyliczać i wyliczać - PS-to nie wątek o UPA akcji Wisła itp.-prosze tu o tym nie pisać -pozdro
Hitboy64 Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 ach... Bieszczadzkie cerkwie... czasami piękne ruiny wśród krzaków a czasami wręcz kilka kamieni pokrytych mchem i roślinnością po pas... Choć są jeszcze niektóre całe... W niektórych WOP zrobił magazyny i dopiero od kilku - kilkunastu lat są odnawiane... kiedyś dość dużo czasu spędziłem nad tym tematem... szkoda że cerkiew w Komańczy spłonęła... Byłem w niej tylko kilka razy...
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Patrzę a na ścianie kawał deski z jakimiś malowidłami - widać że stare-pytam kolege co to jest ? I tu usłyszałem jak na początku lat 90tych pomagał przy rozbiórce starej remizy OSP w Cinej i jak wyrzucali odrywane deski na zewnątrz zobaczył na jednej jakieś malowidła .Postanowił ją zabrać do domu –ale jeszcze się rozejrzał i rozpytał pracujących z nim mężczyzn czy więcej takich malowanych desek nie było .Odpowiedzieli mu że wczoraj coś podobnego było ale już ktoś zabrał na opał.
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Na drugi dzień przy rozbiórce Jacek uważnie się przyglądał każdej najmniejszej deszczułce wyrzucanej na stertę ale nic nie trafił------a to obecny widok Nowej remizy postawionej na miejscu starej-fotka zrobiona przez Fiodora :):)
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Ale na trzeci dzień podczas usuwania już ostatniej warstwy desek z pod podłogi wyszedł krzyż prawosławny – malowany ręcznie –myślimy iż pochodził z naczyń liturgicznych lub z chorągwi ??? Może wy zidentyfikujecie od czego może być ?
grba Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 Mój ojciec widział na początku lat 50-tych w lesie w pobliżu wysiedlonej ukraińskiej wsi wyposażenie cerkwi; części ikonostasu, ikony stały oparte o drzewa, otwarte pismo święte pisane cerkiewną cyrylicą leżało na pulpicie. Wszystko to od miesięcy gniło pod gołym niebem. Cerkiew, z którego wyposażenie pochodziło została rozebrana, a z pozyskanego materiału stawiano czworaki dla pracowników pobliskiego PGR-u.We tej wsi dużo było sadów wiśniowych, a kiedyś drzewa owocowe były rosłe, ale tym, którzy przychodzili po owoce nie chciało się targać drabin; drzewa były ścinane…Pod koniec lat 70-tych mój ojciec pojechał za granicę i dane mu było zobaczyć rodzinne strony. Kościół wyglądający jak po bombardowaniu był magazynem nawozów sztucznych. , a wieś zniknęła bez śladu z miedzami, drzewami; zostało tylko ogromne bezkresne pole świeżo zaorane.
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Kończąc ten temat chciałem was zainteresować losami powojennymi tego co zostało z cerkwi w Bieszczadach los obszedł się z nimi okrutnie –ale nic na to nie możemy już poradzić –po zatym co możemy jeszcze sami wyrwać ziemi i nie tylko z ziemi –ale trzeba jeszcze posiedzieć w archiwach panowie bo wiedza nie przyjdzie sama. Ja sam odkryłem nie dawano że 15 lat przyjeżdżam w Bieszczady i nocuje w domu który prawdopodobnie został zbudowany z budulca pozyskanego po rozebraniu stajni WOPu a WOP pozyskał go tak jak pisałem wyżej .Przy następnej wizycie pakuje się na strych i oglądam wszystkie deski z latarką- jak będziecie w Bieszczadach to pamiętajcie o takich tematach może wam się poszczęści bez wykrywacza -pozdro
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 fotki zroboine wśrodku cerkwi kupe lat temy jak dobrze pamiętam to była cerkiew w Chmielu ??
huk 100 Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 I jeszcze widok na obecne schronisko na Roztokach – a kiedyś strażnica WOPu -strzałka pokazuje gdzie kiedyś stała owa słynna stajnia -pozdro
huk 100 Napisano 10 Lipiec 2007 Autor Napisano 10 Lipiec 2007 jeszcze tak przy okacji-http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=309944#309958
Hitboy64 Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 http://www.polska2007.wp.pl/gid,9061733,img,9061753,kat,76192,galeriazdjecie.html?rfbawp=1186038303.970&ticaid=14359na temat :)
yasioo Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Witam,Panie huk100 ten znaleziony krzyż to przypuszczalnie element wieńczący ikonostas, sam szczyt ikonostasu (jestem prawosławny, sporo widziałem cerkwi w rejonie Beskidu Niskiego). Przy chorągwiach w cerkwiach - tam w Bieszczadach i Beskidzie Niskim są raczej proste krzyże drewniane.Super trafienie, dobrze byłoby gdyby mógł być eksponowany w jakimś muzeum. Jan Panasiuk yasiooxx@wp.pl
huk 100 Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 yasioo -Dzięki za identyfikacje –co do miejsca jego ekspozycji jak i również owej deski –zgadzam się w 100 % -porozmawiam z moim przyjacielem -pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.