Skocz do zawartości

Można jeszcze wiele odzyskać i odkryć z Bieszczadzkich Cerkwi

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wetlina -7czerwca 1946 proboszcz ks. Wasyl Buczko został pobity przez żołnierzy polskich i wraz z mieszkańcami wywieziony na Ukrainę .Zdołał zabrać ze sobą część sprzętów liturgicznych resztę zakopał w nie wiadomym miejscu.Latem1946 r. w czasie akcji żniwnej żołnierze spali w cerki pw.Chrystusa Króla na Wetlinie na sianie dewastując ją non-stop. Na odchodne podpalono siano i zamknięto cerkiew, tak że całe wnętrze wypaliło się .W 1950 r została wysadzona w powietrze.Materiały z rozbiórki zostały użyte m.in.do budowy obecnej strażnicy SG.
Napisano
28.06-2007-jadę krętą drogą z Leska do Cisnej- postanowiłem odświeżyć stare znajomości wykonałem podczas jazdy parę telefonów –ale jedno z połączeń mnie zaintrygowało parę lat się nie widzieliśmy z moim bardzo dobrym kolegą Jackiem i umówiłem się iż jak wjadę do Cisnej to najpierw podjadę do niego.
Napisano
Żubracze – Cerkiew filialna pw.św Michała Archanioła wybudowan ze składek mieszczańców –posiadała bogaty ikonostas. Grudzień 1952 -JW. 2304 z Baligrodu wystosowała pismo do PPR w Lesku w sprawie przekazania kilku cerkwi między innymi z Żubraczego .Decyzją Urzędu do Sprawa wyznań przekazano je owej jednostce –do wykorzystania jej jako budulca między innymi do budowy Remizy strażackiej w Cinej i stajni WOP w Roztokach Górnych. Oraz urządzeń granicznych .Protokół zdawczo-odbiorczy podpisali 14marca 1953r .Bolesław Mazur kierownik referatu do Spraw Wyznań Prezydium PRN w Lesku i por.Julian Ficek, przedstawiciel JW2304 w Baligrodzie
Napisano
28.06.2007.Dojechałem do Cisnej przywitałem się serdecznie z przyjacielem-i udałem się do niego do nowego domu – gdyż ostatnio się przeprowadził .Wchodzą do jego pokoju rzuciłem okiem na ścianę i tak zostałem na chwilkę
Napisano
Cisna –Grudzień 1952 JW2304 z Balgrodu wystosowała pismo do PPRN w Lesku w sprawie przekazania cerkwi z przeznaczeniem na budulec i budowę urządzeń granicznych itd. Itd. Mógłbym tu jeszcze tak pisać dwa dni o Strubowiskach , Zawój,Solinka ,Smerek, Łuch Liszna Krywe Kalnica Jaworzec Habkowce Buk itd. itd. Można by wyliczać i wyliczać - PS-to nie wątek o UPA akcji Wisła itp.-prosze tu o tym nie pisać -pozdro
Napisano
ach... Bieszczadzkie cerkwie... czasami piękne ruiny wśród krzaków a czasami wręcz kilka kamieni pokrytych mchem i roślinnością po pas... Choć są jeszcze niektóre całe... W niektórych WOP zrobił magazyny i dopiero od kilku - kilkunastu lat są odnawiane... kiedyś dość dużo czasu spędziłem nad tym tematem... szkoda że cerkiew w Komańczy spłonęła... Byłem w niej tylko kilka razy...
Napisano

Patrzę a na ścianie kawał deski z jakimiś malowidłami - widać że stare-pytam kolege co to jest ? I tu usłyszałem jak na początku lat 90tych pomagał przy rozbiórce starej remizy OSP w Cinej i jak wyrzucali odrywane deski na zewnątrz zobaczył na jednej jakieś malowidła .Postanowił ją zabrać do domu –ale jeszcze się rozejrzał i rozpytał pracujących z nim mężczyzn czy więcej takich malowanych desek nie było .Odpowiedzieli mu że wczoraj coś podobnego było ale już ktoś zabrał na opał.

Napisano

Na drugi dzień przy rozbiórce Jacek uważnie się przyglądał każdej najmniejszej deszczułce wyrzucanej na stertę ale nic nie trafił------a to obecny widok Nowej remizy postawionej na miejscu starej-fotka zrobiona przez Fiodora :):)

Napisano

Ale na trzeci dzień podczas usuwania już ostatniej warstwy desek z pod podłogi wyszedł krzyż prawosławny – malowany ręcznie –myślimy iż pochodził z naczyń liturgicznych lub z chorągwi ??? Może wy zidentyfikujecie od czego może być ?

Napisano
Mój ojciec widział na początku lat 50-tych w lesie w pobliżu wysiedlonej ukraińskiej wsi wyposażenie cerkwi; części ikonostasu, ikony stały oparte o drzewa, otwarte pismo święte pisane cerkiewną cyrylicą leżało na pulpicie. Wszystko to od miesięcy gniło pod gołym niebem. Cerkiew, z którego wyposażenie pochodziło została rozebrana, a z pozyskanego materiału stawiano czworaki dla pracowników pobliskiego PGR-u.
We tej wsi dużo było sadów wiśniowych, a kiedyś drzewa owocowe były rosłe, ale tym, którzy przychodzili po owoce nie chciało się targać drabin; drzewa były ścinane…
Pod koniec lat 70-tych mój ojciec pojechał za granicę i dane mu było zobaczyć rodzinne strony. Kościół wyglądający jak po bombardowaniu był magazynem nawozów sztucznych. , a wieś zniknęła bez śladu z miedzami, drzewami; zostało tylko ogromne bezkresne pole świeżo zaorane.
Napisano

Kończąc ten temat chciałem was zainteresować losami powojennymi tego co zostało z cerkwi w Bieszczadach los obszedł się z nimi okrutnie –ale nic na to nie możemy już poradzić –po zatym co możemy jeszcze sami wyrwać ziemi i nie tylko z ziemi –ale trzeba jeszcze posiedzieć w archiwach panowie bo wiedza nie przyjdzie sama. Ja sam odkryłem nie dawano że 15 lat przyjeżdżam w Bieszczady i nocuje w domu który prawdopodobnie został zbudowany z budulca pozyskanego po rozebraniu stajni WOPu a WOP pozyskał go tak jak pisałem wyżej .Przy następnej wizycie pakuje się na strych i oglądam wszystkie deski z latarką- jak będziecie w Bieszczadach to pamiętajcie o takich tematach może wam się poszczęści bez wykrywacza -pozdro

Napisano

I jeszcze widok na obecne schronisko na Roztokach – a kiedyś strażnica WOPu -strzałka pokazuje gdzie kiedyś stała owa słynna stajnia -pozdro

• 4 weeks later...
Napisano
Witam,
Panie huk100 ten znaleziony krzyż to przypuszczalnie element wieńczący ikonostas, sam szczyt ikonostasu (jestem prawosławny, sporo widziałem cerkwi w rejonie Beskidu Niskiego). Przy chorągwiach w cerkwiach - tam w Bieszczadach i Beskidzie Niskim są raczej proste krzyże drewniane.Super trafienie, dobrze byłoby gdyby mógł być eksponowany w jakimś muzeum.
Jan Panasiuk
yasiooxx@wp.pl
Napisano
yasioo -Dzięki za identyfikacje –co do miejsca jego ekspozycji jak i również owej deski –zgadzam się w 100 % -porozmawiam z moim przyjacielem -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie