Skocz do zawartości

motocykl M-72 z WZM

db

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam,
zagladam tu okazjonalnie i chciabym poruszyc interesujacy mnie temat, chodzi o motocykl M72. Swojego czasu, kilkanascie lat temu remontowalem i uzytkowalem taka emke z polskiego wojska. Pamietam ze posiadal tabliczke WZM czyli Wojskowe Zaklady Remontowe umieszczona na pokrywie narzedziownika oraz posiadalem tylny botnik gdzie taka tabliczka byla tez umieszczona ponad zawiasem. Obecnie wrociem 'do tematu' czyli przywleklem cos takiego w celu rekonstrukcji. Pytanie moje dotyczy czy ktos moze posiada taka tabliczke i moze umiescic jej zdjecie na forum? Czy by tylko jeden wzor tabliczek? Moze ktos posiada zdjecia emek w naszej armi? Bardzo licze na odzew w tym temacie.
Obecnie wiekszosc motocykli M-72 zostala przywieziona ze wschodu a takie oryginale z naszego wojska to zadkosc.
Pozdrawiam entuzjastow M-72, zwlaszcza takich co nie maja niemieckich inklinacji i nie upodabniaja emek do niemieckich motocykli z IIws., co wedlug mnie nie jest trafne.
Napisano
Emek z naszego wojska nie ma,bo likwidacja sprzętu polegała na jego fizycznym zniszczeniu.Kilkanaście lat temu kupowałem zezłomowane emki z jednostki wojskowej.Pięknie pocięte palnikiem na kilka części.A przy okazji całego Żuka nowych części z magazynu, praktycznie na wagę.Kiedy po kilku dniach pojechałem ponownie już wszystko było out".
Napisano
dziekuje za zdjecia, posiadałem jednak emke z emblematem wojskowych zakładów remontowych i jak pamietam na poczatku lat 90tych jak ja składałem to wiekszosc moich znajomych miała cos takiego w swoich motocyklach lub czesciach. czy nie wskazuje to na pochodzenie z Wojska Polskiego?
ciekawe czy istnieją gdzies dane ile ich sprowadzono do Polski? Słyszałem tez o tym ze je w Polsce składano. Moim zdaniem nie były kasowane tylko trafiały w rece prywatne po sprzedazy z wojska.
pozdr. i licze na wypowiedzi w tym temacie.
Napisano
Witam . chyba nie jest aż tak bardzo żle z M 72 z WZM . Jeżeli chodzi o tabliczki to chyba raczej replika ( ktoś już dorabia ) albo polowanie na oryginalne fanty , pogadaj z handlarzami . Pozdrawiam .
Napisano
Tak, ciekawi mnie rowniez czy motocykle były przemalowywane? Jesli tak, to w jakich kolorach? Mam taka jedną M-72 zachowana w całosci w oryginale, łącznie z lakieremn i odcien jej bedacy pochodna koloru brązu stepowego ma jednoznacznie militarny oddcien. Z tym ze to wersja cywilna" motocykla M-72M z roku 1957 kiedy to emki były juz sprzedawane dla cywili, czarne lampa przednia i tyla oraz filtr powietrza. Ze zdjec tu zaprezentowanych wynika ze była pewna dowolnosc kolorów oraz typów emek w armi. Moze zachowały sie jakies dane ile ich było i jakich wersji.
pozdr.zainteresowanych tych tematem
Napisano

Witam! zacząłem sobie oglądać moją Emulsję i patrzę i oczom nie wierzę - no przecież chyba siedzeń nie produkowano w Polsce? Więc co to znaczy..? A może jednak produkowano? Ale fajny jakby to powiedzieć - bajerek.
Pozdro dla Emkowej Braci.

Napisano

A na dyfrze Moja Emeczka ma takie conieco.
A w ogóle to w jakim mieście były-są WZM 2.
Z góry dzięki za info. Pozdrowienia.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie