Skocz do zawartości

naboj od muszkietu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam byłem dzis na wykopkach z kolega i prawdopodobnie wykopałem naboj od muszkietu jest to kolka sr.ok 1cm ołowiana. potem bedzie fotka czy moze ktos potwierdzic czy tak to wyglada ? a wykopki robiłem w lesie.
Napisano
a szrapnelowka to jest z ołowiu bo ta m,oja jest a co do wymiaru to ta moja maok 1 cm moze wiecej zmierze to nap[isze
Napisano
Aliens -już niedługo, będziesz klął za każdym razem jak trafisz taką kulkę (no chyba, że trafiłeś naprawdę na kulkę od muszkietu). Na niektórych poletkach kulek od szrapnela są setki, a sygnał bardzo ładny i trzeba kopać dla świętego spokoju.Pozdrawiam!!!
Napisano
W końcu lat 30 i na początku 40 dziewiętnastego wiekuw większości krajów używano odprzodowo ładowaną broń o kalibrze 17=20 mm.Jednak w połowie lat pięćdziesiątych większość armii wprowadziła kaliber broni ładowanej odprzodowo 10-16 mm.Tego typu broń gładkolufową produkowano jeszcze dość długo.Np. w USA do wojska ostatnie takie karabiny trafiły w 1842r.
Kaliber 10,2mm-po raz pierwszy Szwajcaria 1851;
kaliber 13,9mm-południowe kraje Niemiec 1854;
kaliber 14,5mm-Hiszpania;
kaliber 14,65mm-Anglia;
kaliber 15,24mm-Rosja;
kaliber .54 i .58 cala USA.
Według angielskich statystyk z karabinu gładkolufowego z dużą pewnością można było trafić w cel o powierzchni stopy kwadratowej(ok. 30x30cm) z dystansu 35m.
Napisano
Szrapnelówka ma dwa lub więcej wgnieceń.Muszkietówka wcale(chyba o przeszkodę)pistoletówka z elementem powstałym przy odlewie.Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie