Skocz do zawartości

wrzesien flotylli rzecznej w 1939roku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wrzesien flotylli rzecznej w 1939roku.monitory i krypy w skladach armi polskiej ciekawy temat a nie poruszany i bardzo tajemniczy .czy sa jakies pamiatki w muzeach na terenie polski?przemol
Napisano
Witam!!
W muzeum AK w Krakowie jest cala jedna salka poswiecona flotylli rzecznej. Troche zdjec monitorow z epoki, kilka modeli, elementy umundurowania i uzbrojenia oraz zastawa stolowa z logo marynarki wojennej.
Napisano
Koledzy,
Zapraszam wobec tego do wypowiedzenia się w tym temacie.
Temat chyba powiązany i ciekawy:
http://www.odkrywca.pl/obiekt-w-rzece,384675.html#384675
Napisano
Interesuje mnie historia Oddziału Wydzielonego Wisła", nie chciałem zakładać odrębnego wątku, bo ten jest wystarczająco pojemny.
Mam pytanie do znawców tematu: czy znane są losy wszystkich jednostek tego oddziału? Wiadomo, że zostały one samozatopione 10 września na Wiśle poniżej Płocka [za wyjątkiem KU 30 - ten w Modlinie 28 września]. Wiadomo, że CKU Nieuchwytny", KU 30 i KU 6 zostały wydobyte przez Niemców, losy Nieuchwytnego" i KU 6 są znane [ten pierwszy został pocięty u nas na złom w 1973 roku!!!]. Ciekawią mnie losy pozostałych jednostek tj. KU 4, KU 5, KM 12 i KM 13. Czy zostały wydobyte przez Niemców jeszcze w czasie wojny? Czy może zostały usunięte jako przeszkody nawigacyjne już po wojnie? A może coś się zachowało pod nurtami rzeki?

balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie