przemol Napisano 6 Lipiec 2007 Autor Napisano 6 Lipiec 2007 wrzesien flotylli rzecznej w 1939roku.monitory i krypy w skladach armi polskiej ciekawy temat a nie poruszany i bardzo tajemniczy .czy sa jakies pamiatki w muzeach na terenie polski?przemol
lagisz Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Witam!! W muzeum AK w Krakowie jest cala jedna salka poswiecona flotylli rzecznej. Troche zdjec monitorow z epoki, kilka modeli, elementy umundurowania i uzbrojenia oraz zastawa stolowa z logo marynarki wojennej.
pokemon Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 Koledzy,Zapraszam wobec tego do wypowiedzenia się w tym temacie.Temat chyba powiązany i ciekawy:http://www.odkrywca.pl/obiekt-w-rzece,384675.html#384675
czesław.g Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Na dobry początek ORP Pińsk - jest to model jaki znajduje się w Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni
czesław.g Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 ORP Horodyszcze również ze zbiorów Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni oba zdjęcia zostały wykonane na BaltMilitary Expo w 2006 roku
balans Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 Interesuje mnie historia Oddziału Wydzielonego Wisła", nie chciałem zakładać odrębnego wątku, bo ten jest wystarczająco pojemny.Mam pytanie do znawców tematu: czy znane są losy wszystkich jednostek tego oddziału? Wiadomo, że zostały one samozatopione 10 września na Wiśle poniżej Płocka [za wyjątkiem KU 30 - ten w Modlinie 28 września]. Wiadomo, że CKU Nieuchwytny", KU 30 i KU 6 zostały wydobyte przez Niemców, losy Nieuchwytnego" i KU 6 są znane [ten pierwszy został pocięty u nas na złom w 1973 roku!!!]. Ciekawią mnie losy pozostałych jednostek tj. KU 4, KU 5, KM 12 i KM 13. Czy zostały wydobyte przez Niemców jeszcze w czasie wojny? Czy może zostały usunięte jako przeszkody nawigacyjne już po wojnie? A może coś się zachowało pod nurtami rzeki?balans
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.