Skocz do zawartości
  • 0

Okladziny rekojesci - od czego??

220V

Pytanie

Napisano

Ostatnio wykopalem jakis destrukt broni krotkiej...
Niestety nie bardzo dalo sie rozpoznac co to bylo...
Moze jakis Walther,ale sam nie wiem

wzialem tylko okladziny rekojesci, moze ktos z Forumowiczow jest mi w stanie zidentyfikowac, co to za giwera byla??
okladziny plastik czarny, z dwoma przezroczystymi, okraglymi okienkami
dodatkowo duza litera P

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W PPS-ach okładziny są z takim samym wzorem,ale tam,gdzie u Ciebie są oczka na fotki(?)" PPS-y mają śruby.Być może,że Ruskie zerżnęli wzór.Zgodnie z zasadą-jak widzimy-tak robimy"
Napisano
dzięki wszystkim za pomoc
trochę mi to rozjaśniło sytuację
spróbuje coś poszukać podobnego w ksiażkach, może trafię...

pozdro 220V
Napisano
Dokładnie tak.Okładziny od PPS42 lub PPS43(Pistuliet Puliemiot Sudajewa).Produkowany był w oblężonym Leningradzie(teraz Petersburg) w latach 1942-44 z magazynkiem łukowym na 35 naboi 7,62x25mm (pistoletowy Tokariewa).Jedyny radziecki pm okresu wojny nie przystosowany do magazynka bębnowego.Po wojnie produkowany jako PPS43/52.
Napisano
okładki sa na 100% od PPSa to ze były zamontowane w broni krótkiej to już inna sprawa,wieś sie bawi.
http://www.omega-weapons-systems.com/pps43.jpg
Napisano
Łazior
chyba masz rację, bo wzornictwo pasuje!
Co prawda mają mocowanie na 1 śrubkę po środku, ale tamte 2 w oryginalnych miejscach od PPSa zostaly sprytnie zaślepione przezroczystym plastikiem!

wiec wyglada na to, że Czeska technologia na Niemieckiej licencji została udoskonalona" przez Polaka ;))

he he, Polak potrafi...
Napisano
Niestety nie wiem jaki to model ani wzór,wydaje się dla mnie że to model powszechnie używany w armii USA w czasie II woj św.Opis podobnego wyczytałem w książce E.M R. Czas życia czas śmierci.Pozdro.
Napisano
siwyr:
Twoje przypuszczenia moga byc bliskie prawdy, bo faktycznie pod tymi okladzinami byly jakies resztki rozmięknietego papieru...
gdybys jeszcze mogł przyblizyc o jakim konkretnie modelu myślisz, bo szukałem w necie czegoś podobnego
...niestety nie znalazlem
- przypominało to Colta M1911, a raczej jakąś jego odmianę/model

ale jak to mowią prawie robi wielką różnicę" ;))
Napisano
poszukałem w literaturze i trafiłem! ;)

na 100% był to Cz27, Czeski, kal.7,65 Browning

wdg. ksiażki Broń strzelecka armi niemieckiej 1871-1945. Cz.1" - wyprodukowano zaledwie 20tys. sztuk, wiec to raczej mało popularna broń była

był na wyposażeniu armi niemieckiej m.in.

dzięki wszystkim za pomoc!

pozdrawiam
Napisano
hmmmm, wiec wychodzi na to ze wykopalem jakis wynalazek"
albo co najmniej skladak?!

bo ta giwera, to na pewno nie byl PPS
...to byl jakis pistolet kalibru albo 7.65 albo 9 mm i mial magazynek pudelkowy w rekojesci na jakies 8/9 kaboi...tak przynajmniej wygladalo...

jak na zlosc zapomnialem wtedy cyfrowki,wiec nie mam fotek

jednym slowem na 200% nie byl to pistolet maszynowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie