watorresbo Napisano 26 Listopad 2003 Autor Napisano 26 Listopad 2003 jadąc samochodem załóważyłem ziomala z piszczałką ulica świderska , szedł w strone kierkutu(tak mi się wydaje)jestem ciekawy jak łowy?sam bywałem w tamtej okolicy troszkę ale nic specjalnego nieupolowałem pozdrawiam WR
watorresbo Napisano 26 Listopad 2003 Autor Napisano 26 Listopad 2003 witaj to Ty szedłeś w wykrywką w południe ulicą świderską?
aro333 Napisano 27 Listopad 2003 Napisano 27 Listopad 2003 noooo moze mnie tez uznacie za ziomala kto wie.Siedlce sie klaniaja
vonadamski Napisano 27 Listopad 2003 Napisano 27 Listopad 2003 Witam!!!Teraz moja kobita bedzie tam na stazu w Łmeat`cie wiec moze i u was cos pokopie przy okazji ... ale chyba nie jestem ziomal :))))Z powazaniem vonadamski
Indian Chief Napisano 30 Listopad 2003 Napisano 30 Listopad 2003 No nareszcie wiem ze ktos jeszcze sie szwenda po okolicy. Nie to nie ja łaziłem. Nie mam piszczały, a w związku z tym łazę w miejsca gdzie łatwo coś znaleźć. Np: Las Góry czyli poniemieckie magazyny. Tam często łażą kolesie zajebiście wyposażeni w sprzęt, drogie fury na blachach z Wawy... Ci się wcale nie kryją. Zastanawiam się po co im tam łazić. W takich składach nic prócz amunicji sie nie znajduje. A ciekawe ile taki trotyl ma przydatności do spożycia :).W kierunku Kierkutu mówisz? No to też nie wiem czego tam szukać. Co innego tereny koszar czy prawdopodobnych składów Luftwaffe.
watorresbo Napisano 1 Grudzień 2003 Autor Napisano 1 Grudzień 2003 witam ponownie panowiea czy macie jakies informacje o żydowskim getcie w łukowie
Indian Chief Napisano 1 Grudzień 2003 Napisano 1 Grudzień 2003 o gettcie powiadasz?Wiem ze bylo chyba pomiedzy miedzyrzecka kanalowa i glowna i byli Żydzi nawet ze Słowacji. Słyszałem że coś tam znależli przy jakichś robotach budowlanych ale co? To wszystko.
watorresbo Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 dzięki a czy posiadasz może jakieś kroniki z tematyką średniowieczną o łukowie?
Ostoja Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 Ponieważ znam dość dobrze Las Góry pozwole sobie rozszerzyc to co napisał Indian_Chief.Historia skladow amunicyjnych zaczeła sie w 1941 kiedy Niemcy przygotow. sie do Barbarossy. Sklady sluzyły az do 1944 kiedy je czesciowo oprozniono. Reszte wysadzili po wojnie prawdopodobnie polscy saperzy. Dzis lezy tam mnostwo porozrywanych odłamków począwszy od broni strzeleckiej az do pociskoów ppanc duzego kalibru. Gdyby nie liscie i runo lesne moznaby bylo to zbierac jak grzyby. Niestety ten las to miejsce tragedii wielu mlodych ludzi ktorzy zaopatrzeni tylko w szpadle kopali na chybił trafił w poszukiwaniu lontu a przy okazji wykopywali pełne uzbrojone pociski ktore lezały na dnie ziemianki i ktore nie wybuchły. W niektorych miejscach do dzis tam leża na głebokosci nawet kilku cm. Kopałem tam dwa razy i to co znalazłem skłoniło mnie do tego zeby tam wiecej sie nie pojawiac. Nie bede podawał szczegółow - nie ma to sensu. Celem postu jest ostrzeżenie a nie zachecenie do kopania w tym miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.