P11 Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Wnioskuję, aby wystosować do władz Warszawy petycję z rządaniem zlikwidowania wszelkich tablic upamiętniających rozstrzeliwanie Polaków w czasie okupacji i Powstania Warszawskiego. Tych paskudnych" miejsc jest w Warszawie bardzo dużo, nie sposób pospacerować po ulicy aby sie nie zestresować. Czy odpowiedzialnych za wieszanie takich rzeczy przypadkiem ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P11 Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 ... czy przypadkiem odpowiedzialnych za wieszanie takich rzeczy nie pojebało??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Witam Panowie mam prośbę o uspokojenie nastrojów i konstruktywną dyskusję na odpowiednim poziomie. Z racji tego, że nasza przemyska grupa weźmie udzial w rekonstrukcji głównie jako berlingowcy z 3 DP więc wtrącę swoje dwa słowa.- proszę o niekoloryzowanie scenariusza, znam go w ogólnym zarysie i Kopi dobrze to wyjaśnił ( sceny z księdzem czy dziewczyną odprowadzaną do bramy) Dziś w Niemczech nie mówi się o Powstaniu wcale, albo mówi się , że szkoda, że tyle ludzi zginęlo, ale przecież nie zrobili tego.... Niemcy - tylko Rosjanie, Azerowie, czy inni ale nie Niemcy. Przecież to taki rycerski naród. Pokazanie w rekonstrukcji na Czerniakowie jak to waleczne jednostki niemieckie pokonują AK i Berlingowców, a następnie biorą ich grzecznie do niewoli to wybaczcie będzie parodią a nie REKONSTRUKCJĄ. P.S.Sami również odtwarzamy jednostkę niemiecką i rozumiem obawy wszystkich podnoszących larum. Ale równie dobrze można nam zarzucić jak się ktoś uprze propagowanie nazizmu, faszyzmu itp poprzez zafałszowanie historii przez niepokazanie prawdziwych wydarzeń. I tak dziennikarze napiszą co zechcą. Najważniejsze jest wydaje mi się poparcie scenariusza przez środowiska kombatanckie AK i żołnierzy 3 DP. im Romualda Traugutta.Proszę o spokojne przeczytanie mojego postu. Bez nerwów, bo nie na tym dyskusja ma polegać. Podkreślam, że jest to moja prywatna opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Już widzę te tytuły prasowe, newsy TVN24, radio, Prezesa IPN ....................Oby nie stało się tak jak wyżej napisano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jur Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Cóż, Kopi lubi pisać bezpośrednio. :) Uściślę, że choć jest mocno zaangażowany w organizację Czerniakowa to nie jest z 'Radosława'.plaut76 - rozumiem, że nie w smak jest Ci rekonstruowanie rostrzeliwań. Jest to zrozumiałe i jak sądzę kolegom, którzy podjeli się odegrania tych scen również satysfakcji ona nie sprawi. Z drugiej strony rekonstruktor formacji niemieckich, który ma świadomość dokonań 'bojowych' (właśnie takich w cudzysłowie) odtwarzanych oddziałów nie powienien bronić zakłamania obrazu walk w Warszawie. Rozumiem dylematy rekonstruktorów 'jak daleko się mogę posunąć' (sam nigdy nie założyłbym munduru niemieciego bez opaski) i przez to tym większy szacunek mam dla osób godzących się podjąć tej roli.Nie oszukujmy się, Warszawa 1944 to nie przypadki gwałtów i morderstw. To rzeź Woli, Ochoty, Czerniakowa itd. Straty z powodu pacyfikaci były nieporównywalnie większe od tych 'z linii'. Mamy udawać, że tego nie było?Któryś z kolegów przytoczył 'mózg pryskający na ściany' podczas rostrzeliwań. Kiepski argument tylko po to, by spotęgować efekt 'na nie'. Bo w praktyce nie ma żadnego pokrycia.Przypominam, że chcemy przed inscenizacją uświadomić akredytowanych dziennikarzy (a więc tych z poważnych gazet, telewizji) nad sensem przedstawienia tych scen. Podobnie publiczność zostanie poinformowana przed i po inscenizacji o roli, jaką spełniają rekonstruktorzy niemieccy. Tekst informacji będzie wspólnie redagowany przez stronę powstańczą i niemiecką, by odniósł jak najlepszy skutek.Tomek Koślacz - JurGH Zgr Radosław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lejtnant Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Weźcie proszę pod uwagę,że chłopcy odtwarzający wojska niemieckie mogą mieć pętle na szyi po takim występie.Pismaki i tak napisza swoje.Lepiej skupic się na inscenizacji bitwy,poprostu bitwy bez żadnych przykrych dodatków.Taki scenariusz jest dobry,pod warunkiem,że jest pisany do jakiegoś spektalu,sztuki teatralnej.....----------------------------------------------------------Już widzę te tytuły prasowe, newsy TVN24, radio, Prezesa IPN ...................."Pomyślcie jak to może się niefortunnie skończyć zważywszy na teraźniejsze stosunki z Niemcami,a jak to wyjdzie na jaw po przez media.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Mam nadzieję, że owym pismakom itp zamkną ich pióra i mikrofony" sami weterani tych walk na Czerniakowie, którzy jestem przekonany, że zostaną zaproszeni na konferencję pracową (Fantastyczny pomysł - chyba po raz pierwszy coś takiego na rekonstrukcji).Tak rekonstrukcja jest jednocześnie po raz pierwszy poważnym pytaniem: co my właściwie robimy biegając w mundurach armii (różnych) biorących udział w zmaganiach II wojny światowej, w jakim celu i dla kogo???? Czy jest to zabawa (niestety jakże często widać roześmiane twarze biorących udział) czy rekonstrukcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Witam.Lejtnant, czyli kolejna strzelanka tak? Jakich oststnio wiele w ażdej wiosce żeby ściągnąć gawiedź i dać zarobić gminie? Zabawa dla dużych chłopców co lubią mundury na koszt firmy? Bardzo ambitne. Wg Ciebie najlepiej jak polska rekonstrukcja zejdzie w końcu do roli bieganiny i strzelania bez odzwierciedlenia rekonstruowanych wydarzeń bo to niedładnie np dla mediów zagranicznych. Czyli będzie nieprawdziwa historycznie. To trzeba będzie zmienić nazwy imprez z rekonsrtukcji czy inscenizacji wydarzenia na jakąś inną. PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir_m Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Trochę mnie ten temat poruszył więc zabiorę w nim głos. W chwili obecnej nie jestem powiązany z żadną z grup rekonstrukcyjnych, więc napisze jako domniemany widz na imprezie. Moim zdaniem obie strony mają racje. Sądzę iż pokazanie scen rozstrzeliwania czy domyślnego" gwałtu lub powieszenia odbije się głębokim echem w mediach. Tak to już rola mediów, szukać sensacji. Z drugiej zaś strony, nie uważam, że przemilczenie prawdy historycznej jest właściwe. Denerwuje mnie strasznie, że milczy się na temat zbrodni popełnianych podczas wojny. Tyczy się to zarówno Niemców i ogólnie im się jak coś już je wytyka i tyczy się to Rosjan i pozostałym nacjom biorącym udział w wojnie. Tak to już jakoś jest, że przemilcza się wiele zbrodniczych aspektów. Niemcy czy Rosjanie święci nie byli i trzeba o tym pamiętać. Rekonstrukcja służy do tego by pokazywać tak dumnie ostatnio propagowaną żywą historię". Historia jaka była taka była i wypaczanie jej zaprzecza idei jej szerzenia. Mnie akurat nie rajcuje stawanie w plutonie egzekucyjnym i nigdy w życiu bym się na coś takiego nie zgodził. Zobaczyć to jako widz? Również mam mieszane uczucia czy pojawię się na inscenizacji. Bo jednak wiedzieć, czytać a zobaczyć to co innego. Nie wiem, zobaczę, może się zdecyduje. Faktem jest to, że stanowi to krok na przód w rekonstrukcji, jednak nie do końca jestem przekonany czy słuszny. Według mnie wystarczyło by żeby narrator wytłumaczył sytuację, bo nie wszystkim sie chce czytać, lub tak jak to miało miejsce na IV Pikniku Fortecznym na Dąbrowieckiej Górze, gdzie rozdawano broszurki z rysem historycznym miejsca. Może to lepsza droga niż taki pokaz na żywo". Nie długo ktoś może wpadnie na pomysł zrobienia rekonstrukcji w Oświęcimiu? Albo zdobywania mojego rodzinnego miasta Olsztyna, gwałtów i wymordowania lazaretu wraz z obsługą przez Rosjan. To ja bardzo dziękuje za taką żywą historię. I taka moja propozycja dla organizatorów: wprowadźcie ograniczenie wiekowe dla zwiedzających, bo jak przyjdą ludzie z małymi dziećmi to już w ogóle będzie z tego chryja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lejtnant Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Chcę przestrzec przed ewentualnymi konsekwencjami takiej inscenizacji.Zanim coś zrobisz przemyśl to dwa razy.Taką strzelanke można urozmaicić na wiele sposobów,tylko potrzeba troche wiedzy i fantazji.A co do mediów,proszę czytać dokładniej o co mi chodzi.Piszę o ewentualnych konsekwencjach takiej inscenizacji.To jaka jest rekonstrukcja zależy tylko i wyłącznie od nas samych.Pomimo wszystko czasem trzeba zahamować swoje ambitne pomysły w tym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plaut76 Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 jur rozumiem że nie chcecie zrobić kolejnej strzelanki" i rozumiem wasze intencje. Mój emocjonalny post wynikł z języka i stylu jaki użył Kopi do opisania domniemanego stosunku członków grup niemieckich do odtwarzanych formacji np. słowa ich mentorzy". Ja osobiście znam inne osoby których postawa może służyć za przykład jak postępować w życiu, aby nie być bydlakiem i nie miały one nic wspólnego z WH czy SS a kilku nawet z nimi walczyło i te słowa wręcz mnie obrażają.Kilka moich uwag do scenariusza. Zaznaczam, że znam wersję udostępnioną dla AA7 i są to moje prywatne opinie i odczucia:Po pierwsze 1) w scenach pacyfikacji mają wziąść udział członkowie grup rekonstrukcyjnych - z tego co wiem żaden członek AA7 - niestety widz nie rozróżnia grup i w razie afery odium spadnie na wszystkie grupy niemiecki.2) Członkowie GRH to zwyczajni cywile" z, nie da się ukryć, małym doświadczeniem aktorskim. Przy tak rozbudowanym scenariuszu coś na pewno pójdzie nie tak jak powinno być (znacie rekonstrukcję na której wszystko było zgodne ze scenariuszem, bo ja nie ) a obsówa w scenach pacyfikacyjnych to gwóźdź do trumny rekonstrukcji niemieckiej w Polsce. Takie sceny w ostrej wersji (np dobicie rannego powstańca, rozstrzelanie grupy powstańców i cywili - jest to w scenariuszu) gdy wszystko toczy się na oczach widzów, setek aparatów i kamer trzeba ćwiczyć długo albo powierzyć to aktorom, którzy potrafią się zachować w takich momentach nawet jak coś pójdzie nie tak i trzeba improwizować. A choćby częste w takich sytuacjach szturchanie kolbą jeńców. Gdy jest robione na odwal wygląda, nie groźnie a po prostu śmiesznie. W takich scenach trzeba zachować szczególną kontrolę nad swoimi emocjami i zachowaniem podczas ich odgrywania, żeby nie dać się złapać na czymś czego potem będziemy gorzko żałować. 3)Obawiam się też jak zareagują organizatorzy zwłaszcza władze miejskie w razie ewentualnej afery w mediach po inscenizacji. Obym nie usłyszał wygodnego tłumaczenia, że my o niczym nie wiedzieliśmy to nie tak miało być" czy ktoś stanie wtedy w obronie wrednych Niemców" ?Osobiście mam mały wpływ na scenariusz ale to ja będę go po części realizował stąd moje uwagi, od razu zaznaczam, że nie wezmę udziału w żadnych scenach pacyfikacyjnych nawet symbolicznie i nie chodzi tu o wybielanie rycerskiego WH tylko moje osobiste uczucia.Moim zdaniem nie trzeba z inscenizacji robić, jak to ujął mój kolega horroru klasy B, żeby pokazać tragedię jeńców i ludności cywilnej. Trzeba liczyć bardziej na wyobraźnię widza. Bardzo ważny będzie komentarz w trakcie inscenizacji , czytelne symbole i dopilnowanie by prasa właściwie pojęła rolę GRH iemieckich". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturek Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 WitamJestem z GH ZGR RADOSŁAW, w tej chwili kończę plakat na naszą inscenizację, w związku z tym nie śledzę tego co dzieje się na forach. Wlazłem bo Jur zamieścił linka na forum na którym administruję (http://www.radoslaw1944.pl/forum/)Nie zabardzo rozumiem o co ta cała afera (na tym etapie). 2 raz robimy rzecz bardzo trudną czyli inscenizację w dosyć dużym mieście, gdzie trzeba zamknąć ulice i utrudnić ludziom życie na parę godzin, tak jak w zeszłym roku będą pruby nasze tak jak i z Niemcami" i tak jak w zeszłym roku scenariusz się dostosuje (na tych próbach) tak aby wszystko było git. Faktycznie mamy lekką obsówę i wszystko dzieje się odrobinę później niż w zeszłym roku ale próby na pewno będą. Nie wiem ilu z was było na PWPW ale po Waszych postach sądzę że nikt, pewnie nawet nie słyszeliście o tym że była taka impreza ;). Zapytajcie się kogoś kto był i wam powie że Kopi dobrze układa scenariusze na reko w mieście i że można mu zaufać. Po PWPW (o którym zapewne nic nie słyszeliście) ludzie którzy tam byli wykazywali symptomy zadowolenia i braku poczucia zmarnowanego czasu. Tak więc apeluję (w szczególności ludzim którym impreza zwisa i co najwyżej przyjdą sobie popatrzeć) aby wstrzymać się z jakimiś domysłami i spekulacjami bo tylko ośmieszacie imprezę która się jescze nie odbyła, no chyba że ktoś ma w tym jakiś głębszy cel:PPozdrawiam,Artur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Dobrze, mogę zamilknąc i nic nie mówić. W sumie jak widzę, i tak nie ma to większego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Dziwi mnie hipokryzja Panów Rekonstruktorów. Jak TGRH (respect!)brała udział w widowisku o Ince" (gdzie były odtwarzane sceny brutalneych przesłuchiwań i egzekucji) to było dobrze ale jak to samo ma dotychyć niemiaszków, to juz skandal i afera. Co, niemcy sa bardziej świeci? Ich tortury mniej szokuja?Jestem radykalnym antynazistą i szczerze popieram pomysł odtworzenia niemieckich okrucieństw popełnionych na mieszkańcach Warszawy-tym bardziej, ze ma to mieć forme artystyczna a nie dosłowna. Czas , aby Polacy zaczęli sie uczyć, że Niemcy takze torturowali, gwałcili i mordowali bo zgodnie z linia polityczna 4 RP, takie rzeczy to tylko Rosjanie...GRH Radosław", zlejcie tę afere" ciepłym moczem i róbcie dalej swoje. Jesli Polacy nie zadbaja o swoja historie, to niedługo na swiecie nikt nie wspomni o okrucieństwach jakie spotkały nasz kraj z rąk okupantów!Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Dodam, że w 2004, podczas widowiska o obronie pałacyku Michla na Woli, także było odtwarzane dobijanie rannych powstańców przez hitlerowców, i jakos nikt złego słowa na niemieckie GRH nie powiedział i nie napisł. A widowni było naprwde duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturek Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Przepraszam że dubluję posty ale zapomniałem w poprzednim:0 DO powstaniec132; Czy skoro już pomawiasz to czy mógłbyś przytoczyć ten fragment scenariusza?? Ja mam najnowszą wersje na pasku i jakoś nie mogę znalęść tej sceny z Po murem ma zostać postawionych ok 10 osób a panowie z niemieckich grup rekonstrukcyjnych maja odegrać role plutonu egzekucyjnego". Jest 1:39, specjalnie dla Ciebie czytam 3 raz scenariusz i nie ma(?) Scenariusz mam napewno aktualny bo *.doc jest z dzisiaj. Napewno zauważyłeś że sporo osób zaangarzowało się w dyskusje po tym jak wklepałeś tego posta, miło by bylo abyś uzasadnił czemu aż tak bardzo Ci zależy aby ta impreza było odebrana przez środowiska reko jako zła".Do wszystkich;Żeby nie było że się czepiam usera powstaniec132 tylko nie rozumiem czemu dorośli ludzie dają się takim debilnym prowokacjom. Jak bym napisał że najbliższa Bzura będzie się nazywać głęboko w gardle III" i że bedzie przedstawiać przygody szeregowca z '39 na przepustce to też byście podjeli rękawice?? to bez sensu.. korzystając z okazji prosiłbym aby Dowódcy grup Niemieckich" zgłosili się do mnie w celu uzyskania scenariusza, pod linkiem poniżej są różne sposoby kontaktu ze mną tak więc wszyscy zinternetyzowani powinni być zadowoleni.http://www.radoslaw1944.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=3Z gróry za to dziękujęPozdrawiam,Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Arturek - trudno, najwyżej okejos mnie będzie bluzgał - ja rozmawiał dośc długo m.in. z Okejosem , który dostał scenariusz i to wszystko usłyszałem od niego.I nie mam powodu mu nie wierzyć. Pamiętam co było na Woli- razem z Jazlowiakiem i Lohsem koordynowaliśmy stronę niemiecką. Jeśli tak to zrobicie jak trzy lata temu - to może ujdzie. Jesli pokażecie te sceny dosłownie - grozi nam nagonka na grh niemieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturek Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Akagi, nikt nie chce robić scen gwałtów full real", to chore by było. Sam piszesz że to co było na Woli ujdzie" a tu jest raczej chodzi o (nie)pokazanie pewnych rzeczy dosłownie ale jednak pokazanie i nie mają być to główne punkty programu, najpierw będzie trochę teatru a potem my wchodzimy na pole z rekonstrukcją. Taką scenę sobie wymyśliłem właśnie; do bramy wpada 3 kolesi, po chwili jest wybuch i z bramy wylatuje chełm. Czy to oznacza że ci co wbiegali nie żyją?? Nie, siedzą w podwórku i popijają herbatke z termosu, natomiast widzowi" skacze adrenalinka i sobie myśli że coś poważnego tam się stało. Mamy na impreze świetnych pirotechników do tego w więkrzości się znamy i wspópracowaliśmy ze sobą nie jednokrotnie, wiele spraw napewno wyjaśni się w realu na próbach. Tak naprawdę tekst na papierze nic nie znaczy, dopiero jak się go przeanalizuje w akcji będzie można coś powiedzieć, mam nadzieję że już niedługo zaczniemy się spotykać w MPW i ostro ćwiczyć żeby nie było skuchy:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ojciec67 Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 szanowny Panie KOPI"jak czytam Pana posty na tym forum to jak bym w tv widział Pana Romana G.Jeśli Pan nie widzi sensu publikowania scenariusza to ja go zamieszczam na tym forum niech będzie oceniony przez innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Witam.Ojciec 67 dla mnie jesteś frajer pomka. I to do kwadratu.Nie dość, że zamieściłeś nieaktualny scenariusz to jeszcze bez czyjego kolwiek pozwolenia.Nastęnym razem grupy niemieckie dostaną scenariusze bezpośrednio przed imprezą, żeby nie doszło do takiej sytuacji a za rok czy dwa nie będziecie mieli obaw bo poradzimy sobie innymi siłami.Dzięki za spalenie imprezy baranie.PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Witam.Człowieku to pierwszy zarys scenatriusza, skąd ty go wziąłeś.Ostatnią wersję scenariusza a jest ich kilka panowie niemcy dostaniecie chyba przead dzień przed imprezą bo zachowujecie się jak dzieciaki.Ciekawe która wyjdzie następna???PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Witam.I szczerze powiem - a jest to moje osobiste zdanie jako osoby nie będącej w Radosławie i nie będącym organizatorem - żałuję, że Organizator nie pozostał przy wcześniejszym swoim planie i zaprosił co niektórych do imprezy. Ojciec67 jaki jest twój brawdziwy nick bo ten na pewno został wymyślony na potrzeby umieszczenia scenariusza. PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Nie ważne , która to wersja scenariusza, przynajmniej teraz wiadomo o co chodzi.I niech wnioski każdy wyciągnie sam....A pan panie Kopi, niech zacznie od nauki kultury osobistej. Można się z kimś nie zgadzać, ale niezgadzać w sposób kulturalny. JaH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Witam.Lepiej być mądrzejszym chamem niż być kulturalnym głupkiem.Dzięki swoim histetycznym postom, miacie drodzy panowie bankowo zapewnoiną podwyższoną aktywność pismaków z Faktu, którzy na pewno dowiedzą się o tym wątku.Mamy pierwszy fenomen: imprezy jeszcze nie było a już zapanowała histeria.Może przed imprezą ukaże się nawet jakiś artykuł w gazecie o przygotowaniach do rzezi, gwałtach itp.PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ojciec67 Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 No i po co te nerwy nie wiem czy jest to 367 wersja czy 25 ale taka napewno była bo widać to po Pana wielkich nerwach.I jeszcze jedno proszę o więcej taktu szanowny panie po co te nerwy Scenariusz jest dostępny w sieci wystarczy tylko poszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.