Skocz do zawartości

Polska -UNESCO kontra Światowy Kongres Żydów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rząd polski wnosi o zmianę nazwy wpisu o Auschwitz na liście UNESCO

Niedawno polski rząd wystąpił do UNESCO o zmianę nazwy byłego obozu koncentracyjnego. Pismo do Centrum Światowego Dziedzictwa UNESCO w Paryżu przesłał wiceminister kultury Tomasz Merta. Prosił w nim o zmianę nazwy miejsca wpisanego na listę UNESCO jako Obóz Koncentracyjny Auschwitz". Proponowana nazwa to: Były Nazistowski Niemiecki Obóz Koncentracyjny Auschwitz-Birkenau".

Zmiana miała być sposobem na przekłamania pojawiające się co jakiś czas w światowych mediach, w tym nawet w gazetach niemieckich - przykładowo w jednym z niedawnych wydań niemieckiego tygodnika Der Spiegel" pojawiło się określenie polski obóz koncentracyjny".

- Stara nazwa straciła czytelność, szczególnie dla młodego pokolenia. Nowa precyzyjnie odnosi to miejsce do reżimu nazistowskiego w Niemczech - mówił wiceminister Merta. I dodał: - Nie spodziewam się negatywnych reakcji na nową nazwę. Niemcy są dziś państwem, które nie boi się wziąć odpowiedzialności za historię.

Światowy Kongres Żydów krytykuje

W dniu siódmego kwietnia 2006 r. na stronie internetowej Światowego Kongresu Żydów, w sekcji Informacje Ogólne pojawiła się informacja o tym, że propozycja rządu polskiego zmiany oficjalnej nazwy “Obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau” na “Były nazistowski niemiecki obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau” spotkała się z krytyką. Maram Stern, zastępca sekretarza generalnego Światowego Kongresu Żydów powiedział, że „[Polacy] poprzez zmianę nazwy chcą na nowo definiować historię”.

Chociaż obóz został zbudowany i zarządzany przez nazistowskie Niemcy, wszyscy w okolicy wiedzieli, że istniał, a pracowników rekrutowano wśród Polaków z pobliskich wiosek - napisano. Rząd w Warszawie chce historię Auschwitz, który jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, odseparować od polskiej historii i dać jasno do zrozumienia, że Polska nie była zamieszana w ten obóz śmierci. Warszawscy oficjele oczekują odpowiedzi od UNESCO na temat zmiany nazwy jeszcze w tym roku - dodano.

Reakcja Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau

W odpowiedzi na zawarte w tej wiadomości informacje, sugerujące, że zamieszkujący okolicę obozu Polacy czynnie uczestniczyli w jego budowie, dyrekcja Muzeum w drodze reakcji opublikowała list Henryka Świebockiego, pracownika Działu Historyczno-Badawczego Muzeum, skierowany do Marama Sterna, zastępcy sekretarza generalnego Światowego Kongresu Żydów.

Dyrekcja Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu popiera w pełni wyrażony przez dr. Henryka Świebockiego pogląd co do oświadczenia Pana Marama Sterna ze Światowego Kongresu Żydów, uznając go za własne w tej sprawie stanowisko:

Niedługo dowiemy się, że komendantem obozu był Józef Piłsudzki!!!!!!!!
Napisano
z przymrużeniem oka to napisałem
ten Św. Kongres Zydów to chyba ten z US, nie jestem pewien,
w każdym razie ci z usa to najbardziej się Polski czepiają
Napisano
Jak na razie to jest jeden zero dla nas.
Ale w jakimś programie widziałem (dość dawno temu ok 2 lata) , czego też nie nauczają młodych, Żydów w Izraelu. Włos mi się zjeżył i ciśnienie skoczyło Oni niemalże większą winę przypisywali Polakom niż Niemcom. Po za tym ziali nienawiścią do Polski.
Mam wrażenie,że cała ta akcja skierowana jest przeciwko nam świadomie w celu zmiękczenia ofiary". Dziwi tylko połączenie sił (Niemcy i Żydzi). Jedyną obiektywną relację na temat, nożna to nazwać żydowskim nacjonalizmem nadawała kiedyś Via Sat History. Z uwagi na holocaust dziś nie można nawet powiedzieć słów prawdy, bo od razu posądzanym się jest o antysemityzm. Jeśli komuś zdrowemu wmawia się przez długi czas, że jest chory to się w końcu rozchoruje.
Najciekawsze są opinie polityków UE którzy podejrzewam nie wiedzą nic o Polsce i Polakach a może nawet gdzie leży a zarzucają nam homofobię, antysemityzm i inne tego typu. Nie mogą się pogodzić, że my chcemy żyć zgodnie z naszymi tradycjami i wartościami, że my tylko nie chcemy np by ubezwłasnowolniać dzieci przez adoptowanie ich przez pary homo. Radził bym poczytać eurodeputowanym którzy chcą zabierać głos w tego typu sprawach historię Polski np. Normana Davies'a. Ostatnio w Niemczech trwa nagonka na Polski Rząd (stwierdzenie o Prezydencie i Premierze, ze to ludzie nienawistni). Niemalże można by pomyśleć, że empatii, wrażliwości można by się uczyć od Niemców szczególnie tych którzy żyli w czasie II wś.
Napisano
Słyszałem kiedyś w telewizorze, że Marek Edelman musiał podczas jakiegoś posiedzenia Kongresu żydów tłumaczyć i odpierać te bezsensowne ataki na Polskę.
W ue jest tak, tzw. postępowi to w większości czerwoni są, nie mieści im się w tych mądrych głowach, że można być normalnym człowiekiem, interesującym się polityką i być prawicowym. Jeśli ktoś tam nie zgadza się z lewicową poprawnością polityczną od razu jest uważany za oszołoma, ekstremę, zacofańca. Szczególnie tak we Francji jest. Pojęcia nie mają ci mędrcy zpod znaku guevary, czym był realny socjalizm, żelazna kurtyna w praktyce w tej części europy.
Młodzi żydzi nie maja pojęcia o historii Polski, co się tu działo przed Aushwitz - trudno się w sumie temu dziwić, odwiedzają podczas pobytów u nas tylko miejsca zagłady.
Tak samo ludzie na Zachodzie, młodzi i starsi nie wiedzą co działo się u nas podczas wojny, czym było GG. W praktyce to okupacja europy zachodniej w porównaniu z Polską, Jugosławią, z tym co tu wyprawiano, to tam mieli wczasy.
Napisano
Nie wiedzą też kto stał za stalinowskimi zbrodniami na Polakach. Pochodzenie wierchuszki, decydentów i oprawców było w większości wiadomo jakie. A wybiórcze traktowanie historii stało się teraz ich domeną.
Napisano
Ni każdy Żyd kończył dobrą szkołę.
A co naszych starszych braci w wierze w USA
to szkoda gadać poziom intelektualny na poziomie pantofelka ( przepraszam pantofelka)
W muzeum żydowskim w Londynie starano się mnie przekonać o winie i bierności Polaków do momentu gdy okazało się kim jestem.
Babcia i Dziadek ratowali Ich w czasie wojny dziś by byli mocno zdziwieni postawą ludzi którzy nic nie zrobili by ratować swoich ziomków (Żydzi Amerykańscy) .
A twierdzenie jakie padło z ust pewnego dyplomaty że jak Żyd był komunistą i ubekiem to przestawał być Żydem powaliło mnie .
I jak tu być filosemitą
Napisano
jednak wśród żydów ideologia komuny była popularna na poziomie przeciętnym, gdzieś słyszałem że w MBP stanowili jakieś 8 procent aparatu, z drugiej strony w Polsce po wojnie powszechne było mniemanie, że bezpieka i ppr to w większości żydzi, no i że amerykanie pomogą Polsce, pomogą tym co w lasach walczą z komuną, że dojdzie do trzeciej wojny
Napisano
W aparacie bezpieczeństwa w latach 40/50 było ok. 30% funkcjonariuszy pochodzenia żydowskiego ale cóż z tego? Reszta (oprócz Rosjan) to byli Polacy i nie przeszkadzało im to prześladować rodaków obcych klasowo".
Napisano
Nie w UB jako takiej ale na stanowiskach kierowniczychw aparacie bezpieczeństwa - nieprecyzyjnie się wyraziłem:

Prof. Paczkowski, przy oczywistych w tego typu badaniach zastrzeżeniach metodologicznych (prelegent uznal m.in., iz kryteria uznania kogos za Zyda sa "niejasne), stwierdzil, iz w latach 1944-1956, na 447 osob w centrali resortu bezpieczenstwa publicznego, pelniacych funkcje kierownicze (od naczelnika wydzialu wzwyz), bylo 131 żydow. Daje to lacznie ponad 29% Zydow na stanowiskach kierowniczych w MBP!"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie