osman Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Ma ktoś więcej informacji na ten temat ?http://www.um.bytom.pl/tmb/book10.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osman Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Przepraszam zapomniałemArłamowski Włodzimierz, ps. Ryś" (25 V 1923 - 30 X 1945), ułan AK, słuchacz Politechniki we Lwowie. Zginął tragicznie na lotnisku w Izbicku w czasie próby ucieczki samolotem radzieckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 może nie na temat ździebko, polski leśniczy, Henryk Cybulski, uciekł z łagru za kołem polarnym, w osiem tygodni dotarł pieszo na rodzinny Wołyń, zesłali go tam po 17 września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cartman Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Ja też dorzucę coś nie na temat do postu kolegi aegirssona:To był ten sam Henryk Cybulski, który potem został komendantem polskiej samoobrony w Przebrażu. Bohater. W ucieczce z łagru pomogło mu to, że wczesniej trenował biegi na długich dystansach... Warto przeczytać ,,Czerwone noce'', jego książkę. Niestety, trzeba jej szukać po bibliotekach, bo nie zapowiadają się nowe wydania... chyba rzecz cokolwiek niepoprawna politycznie...Sorki za nie na temat;-)Pozdrawiam,cartman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 15 Lipiec 2007 Share Napisano 15 Lipiec 2007 Osman, jesteś z Bytomia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 15 Lipiec 2007 Share Napisano 15 Lipiec 2007 chętnie i ja bym poznał historię Rysia -czy ktoś coś wie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osman Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2007 Z Gliwic.Otrzymałem wiadomość iż Ryś" zginął od celnego strzału w głowę oddanym przez rosyjskiego wartownika. Siedział już w uruchomionym samolocie Jak-9.Nie był to pierwszy przypadek ucieczki, udała się już jednemu pilotowi ucieczka do Austrii. Samolot wraz z pilotem tamtejszy rząd zwrócił do Polski. Po pilocie ślad zaginął...Przy okazji znalazłem inny przypadek nieudanej ucieczki tym razem Pociakiem" Po-2Kilkadziesiąt metrów powyżej, po lewej stronie Drogi Sudeckiej, idąc od Borowic, ok. 600 metrów od drogi asfaltowej na Odrodzenie, ukryty w lesie jest grób dwóch braci pilotów – Alfreda i Rudolfa Szymańskich, którzy rozbili się tam 26.11.1946 roku. Byli w towarzystwie jeszcze dwóch osób – według jednej wersji – kolegów, według innej – Niemek. Wokół widoczne są ślady katastrofy, leżą resztki samolotu. Mieszkający w tym czasie Jeleniogórzanie mówią, że ukradli oni ten samolot i chcieli uciec na zachód.http://www.borowice.pl/de/01.htmlNie chce mi się wierzyć że leżą tam jeszcze resztki samolotu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.