Svensson Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Napisano 28 Czerwiec 2007 Witam .proszę o pomoc w identyfikacji dziwnej szczotki,ewentualnie pędzla oraz guzika.Guzik jest chyba przedwojenny,natomiast szczotka to PRL i tu sie kończy moja wiedza.....stąd prośba o pomoc
Komarzoto Napisano 28 Czerwiec 2007 Napisano 28 Czerwiec 2007 Ta szczotka to pędzel używany do golenia sie za pomocą brzytwy za jego pomocą rozprowadzało się mydło po twarzy swego czasu nie było pianki:-), choć mogę się mylić co do jego przeznaczenia ale sądząc po wielkości to taką właśnie spełniał role.
muslim Napisano 28 Czerwiec 2007 Napisano 28 Czerwiec 2007 daj lepsze zdjęcie guzika i napisz jakie ma bicia z drugiej strony
Svensson Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Napisano 28 Czerwiec 2007 Witam,teoria pędzla do golenia tez kiedyś przyszła mi do głowy,ale jest pewien problem ,mianowicie włosie jest naprawdę dość szorstkie i nakładanie nim pianki nie należałoby do przyjemności.A po drugie, ten pędzel jest dość duży(pędzel ma 16 cm a zasobnik 20)nigdy nie spotkałem sie z czymś takim,z tego co pamiętam to pędzle do golenia najczęściej były niewielkie ok7-8 cm.A co do guziczka ,to wykonany jest z jakiegoś tworzywa sztucznego i nie posiada żadnych bić,wieczorkiem postaram sie wrzucić lepsze fotki.Pozdrawiam
Catadero Napisano 28 Czerwiec 2007 Napisano 28 Czerwiec 2007 Kolor obsady pędzla sugeruje,że jest to wyrób dla wojska.Z pewnością nie jest to pędzel do golenia.Ponieważ ma swoje etui należy przypuszczać,że musiał być utrzymywany w szczególnej czystości.I do tego to przecięcie uchwytu.Jakby na przedłużenie uchwytu.Czy nie da się w jakiś sposób przedłużyć rączki pędzla?Np.przez nałożenie na drugi koniec opakowania? Przypuszczam,że mógł on służyć do czyszczenia,np. optyki w artylerii? Inne pomysły?
Svensson Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Napisano 28 Czerwiec 2007 Przedłużyć się raczej nie da,ale co do wojskowego charakteru tego przedmiotu to nie mam wątpliwości,gdyż został znaleziony razem z różnego rodzaju szpargałami po żołnierzu Wojska Polskiego a konkretnie saperze,może to jakoś Was naprowadzi...może są wśród nas byli żołnierze.Pozdrawiam
Pytanie
Svensson
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.