Skocz do zawartości

jak eksponujecie swoje KOLEKCJE ???

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie jak w temacie. Zastanawiałem sie ostatnio i nadal poszukuje fajnego pomysłu na wystawienie (w domu) swoich zbiorów. Czy możecie się pochwalić jakimiś zdjęciami ? Szczególnie interesują mnie sposoby ekspozycji broni białej - np. jak ładnie pokazać kolekcję bagnetów. Druga sprawa to mundur i wyposażenie ... szczególnie jakby ktoś miał jakieś fajne zdjęcia manekinów poubieranych. Ja ostatnio zacząłem sobie ubierać manekina ale ciagle mam jakieś mankamenty i nie moge się zdecydować. Mam nadzieje że post się rozwinie ... :) Obok nieskończona jeszcze moja postać (amunicyjny sekcji rkm polskiej wrzesniowej" druzyny piechoty) - na zdjeciu kilka raeczy jest nie tak (zapomniałem założyć saperki i bagnetu i maska jest założona pod chlebak i ładownice do rkm ... ale to detale których nie zauważyłem przy robieniu fotki). Pochwalcie się jak Wy to robicie - może zrodzą się tu jakieś ciekawe pomysły.

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
He ,he o manekinie to i ja myślałem ,ale narazie nie mam.
Bagnety wiszą na ścianie (później wrzucę fotkę) ,chlebaki wiszą na ścianie ,hełmy wiszą na ścianie ,manierki wiszą na ścianie ,menażki wiszą na ścianie. Podobnie z drobiazgami typu nieśmiertelniki. Teraz zamierzam zrobić sobie półkę w pokoju i przynieść leżące w piwnicy większe rzeczy np. puszki po maskach pgaz. Oprócz tego cały pokój zastawiony oldskulowymi" butelkami które też namiętnie zbieram.

pzdr

bjar_1
Napisano
No tak też myślałem o pułkach ale wtedy robi się tego za dużo ... i za duży bałagan. Poza tym trzeba mieć dużo miejsca na takie fikołki :)
Napisano
Cześć.
Ja kolekcjonuję głównie łuski, pakuję je po 5 do łódki, a łódki do przezroczystych ,kwadratowych, zamykanych pojemników .Na specjalne okazy zrobiłem duża stojącą szafkę. Klamry i guziki w przeszklonej gablocie, hełmy na szafie.
Pozdr
Napisano
Mam pododobny problem z białą bronią. Jak ją mocować do ściany, jak to poukładać? Głównie tasaki i bagnety ale i dłuższa. Jak wykonać sensowne wieszaki na broń?
Wojtek
Napisano

A oto i moja broń biała (jest tego więcej ,ale ten pieprzony aparat przesuwa w lewą stronę).
Bagnety zamocowane są w ten sposób ,że do gwoździków w ścianie przymocowane są odpowiednio wyprofilowane druciki ,które trzymają bagnet.

pzdr

bjar_1

Napisano

A to manierki i menażki (sorry za jakość tej fotki).
Manierki zaczepione na sznureczkach przywiązanych do gwoździków ,które są wbite w listewki. A menażki na boazerii.

bjar_1

Napisano
ja mam swoją ścianę na kturej wieszam i opieram różne żeczy.a co do sposobów wystawiania" to karzdy wybiera taki na jaki na miejsce,ja np.panzershreka ustawiłem na podstawie przypominającej kozioł do drutu kolczastego.
poz.wolff
Napisano
:) Panzerschrecka to mam w garażu na ścianie (w domu mi się nie mieści) podobnie jest z łuskami artyleryjskimi & oczywiście z częściami pancernymi" oraz wszelkimi pojemnikami stalowymi i drewnianymi skrzyniami...

bjar_1
Napisano
ja w sumie mam wszystko wszedzie, na szawce kolekcja lusek i innych takich, kilka gablotek z odznaczeniami, z 1sza wojna i kolejkna sie robi na klamry a ogolnie pojemniki amunicyjne, skrzynki i inne takie po katach stoja :)
Napisano
zlom nieczyszczony lezy w garazu i pod tarasem, ogolnie to mase mam pochowane po roznych skrzynkach a za eksponowanie dopiero sie szabieram, wszystko mam zamiar wrzucic na sciany, jak tylko mi ich nie zabraknie :)

wogole to tez zmierzam do skompletoweania manekinu celowniczego mg34, w zwiazku z tym poszukuje roznych fantow zwiazanych z mg34
Napisano
no bjar_1, jezeli chodzi o bron z gatunku bielszych to moglbys juz byc zakwalifikowany jako dostawca grup towarzysko-mafijnych:-)
Napisano
Ja po ochajtaniu się zostawiłem wszystkie graty w moim małym pokoju w bloku, teraz mieszkam tylko 200 m dalej więc moge w każdej chwili tam podejśc i doglądnac zbiory przy okazji coś nowego dorzucić. Hełmy około 25 sztuk mam ułozone na górze mebli w dwóch rzedach, bagnety plus trzy szable są na ściane na ładnym dywaniku, odznaki polskie oraz inne medeale itp trzymam w specialnych gablotach zrobionych w dużej szufladzie w czterech gablotach miesci mi sie około 200 odznak i medali. Najgorsza sprawa z mundurami i ekwitunkiem hhmmm to niestety jes w szafie bo nie ma miejsca gdzie indziej ale już myslę nad tym w moim nowym mieszkaniu aby cały mundur WH z ekwipunkiem wstawic gdzieś w jednym z pokoi. Tylko żona nie lubi niemców ??????
Napisano
przekonaj ja stsosujac argumentacje ze dzieci (ew. przyszle) powinny wychowywac sie w duchu poszanowania historii ktora rozwija niesamowiecie wyobraznie w sensie jak najbardziej pozytywnym - mozesz z powodzeniem podeprzec sie swoim przykladem (i jej niebywalym szczesciem ze spotkala wlasnie takiego mena a to wszystko mialo zaczatek w znalazieniu luski....:-))
Napisano
Masz rację - ms - ponieważ własnie od znalezienia łuski w niemieckich bunkrach Ocieki w 86 r zaczałem interesowac się tą branżą na poważnie, chyba tak zaczyna większośc z nas ?
Napisano
propo manekinów: mi mojego załtwił kolega z zapomnianego magazynu i myślę że tam warto ich szukać ... swego czasu miałem p[omysł żeby chodzić po upadający sklepach w stylu Central", Społem" itp... bo może gdzieś mają w magazybch jakieś uszkodzone manekiny i wydadzą za grosze. Bo nowe sa dośc drogie - cała postać to ok. 150 zł i w góre.

No czekam na inne fotki - jak wystawiacie swoje manekiny :)
Napisano
Witam,
jak ktoś ma mało kasy, a chce sobie zrobić manekina, to może go zrobić z drutu. Ja kiedyś potrzebowałem pilnie trzech, a nie uśmiechało mi się bulenie kilkaset PLN-ów to wziąłem drut aluminiowy, który podoginałem na kształt postaci, potem doczepiłem wypukły przód i tył też z drutu. Całość przymocowałem do drewnianego stojaka, który też zrobiłem. Jak ktoż chce to może na drut walnąć materiał. Efekt jest OK za niską cenę.
Pzdr
Adolpho87
Napisano
Odnośnie eksponowania bagnetów, to kumpel ma je zawieszone na ścianie (kilkanascie sztuk)w formie rozety, efekt doskonały. Trochę roboty jest tylko przy rozplanowaniu mocowań. Pozdrawiam (kolekcja bjara..imponująca)
Napisano

A oto moje bagnety (przynajmniej te ,które są objęte na tym zdjęciu):

1. Paradny wzorowany na KS 98 - Carl Eickhorn Solingen - niklowany

2. Paradny wzorowany na KS 98 krótki - AlCoSo A.G. Solingen - niklowany + pochwa + żabka

3. Paradny wzorowany na KS 98 odlewany + pochwa

4. KS 98 z piłą - V.C.Schilling Suhl ,okładziny skórzane + pochwa + żabka

5. Paradny wzorowany na KS 98 - Puma Solingen ,niklowany

6. S 84/98 - Elite Diamant z 1939 roku + pochwa ,okładziny z tworzywa

7. S 84/98 bez bicia fabryki ,ale za to 3 różne numery : 3082 ,3919 i 7238 ,okładziny drewniane

8. S 84/98 - 41 clc ,okładziny ebonitowe ,wykopany w Krynicy Morskiej

9. S 84/98 - F.W.Holler z 1938 roku ,okładziny ebonitowe

10. S 84/98 ,bez oznaczeń ,okładziny drewniane

11. S 84/98 - clc 43 ,okładziny ebonitowe + pochwa + żabka

12. S 84/98 - 42 cvl ,okładziny drewniane + pochwa + żabka parciana sygn.: Germania NBBER 1942"

13. S 84/98 - 43 cvl ,okładziny drewniane + pochwa + zabka

14. S 84/98 - Coppel G.m.b.H. ,okładziny drewniane ,zgodne numery pochwy i bagnetu + żabka

15. S 84/98 - 41 cul , okładziny ebonitowe ,zgodne numery + żabka

16. Sztylet SA

17. Francuski wz.1886

18. Francuski wz.1886/93/16 + pochwa

19. j.w. lecz skrócony + pochwa

20. S 98/05

21. Francuski wz.1892

22. Radziecki wz.1944

23. Polski nóż szturmowy

24. Polski nóż wojsk pow.-desant.

25. Polski nóż szturmowy

26. Francuski do kb MAS-36

27. Polski wz.47

28. Polski do Kałasza

29. Bułgarski wz.1924

30. Kawałek lufy do Mannlichera z bagnetem wz.1888

31. S 84/98 alte Art (aA) - Erfurt

32. Polski wz.98/05

33. Austriacki do sztucera wz.1895

34. Austr. wz.1895

35. Polski wz.22 + pochwa

36. Polski wz.28 Radom + żabka i pochwa

37. Polski wz.28 Radom mobilizacyjny + żabka i pochwa

38. Polski wz.22 + pochwa

39. Polski wz.28 Perkun + pochwa

40. Polski wz.28 Perkun + pochwa

41. Austr.wz.1880

42. Austr. wz.1895 podoficerski

43. Austr. wz.1895 do sztucera

44. Austr. wz.1895

45. Austr. wz.1912

46. Austr. wz.1888 podoficerski

47. Austr. wz.1888

48. Austr. wz.1873

49. Austr. wz.1870

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie